Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A VGYKE célkitűzései 2016-ban

2016. január 30.
Kép forrása: roryvaden.com

Kép forrása: roryvaden.com

Láthatár Segédeszközbolt

Ez évben a Láthatár Bolt fejlesztését tűztük ki elsődleges célul, mely magába foglalja a célcsoport bővítését. Sok olyan idős látássérült személy van, aki nem tagja egy egyesületnek sem, s ezáltal nehezebben jut hozzá a fogyatékos-ügyet érintő információkhoz. Szeretnénk az időskorúakat elérni, ezért otthonokat, idős -és kerületi klubokat keresünk majd meg.
A Láthatár Bolt komolyabb fejlesztési célkitűzése egy majdani webáruház létrehozása, valamint magyarul beszélő eszközök beszerzése. Tavaly a nagyítókkal szélesítettük a választékot, idén viszont nagy hangsúlyt fektetnénk arra, hogy a lehető legkedvezőbb áron tudjuk beszerezni a beszélő segédeszközöket.

Masszázs

Kiemelt terület számunkra a masszázs szolgáltatás is, melynek bővítését tervezzük új lehetséges helyszínek létrehozásával, és természetesen a már meglévők megerősítésével.

Amennyiben a tagság igényt tartana rá, szeretnénk a gyógymasszázs szolgáltatást házhoz vinni.

Tervezzük továbbá a gyógymasszőr képzés elindításának lehetőségét, ám előtte kiemelt figyelmet fordítanánk a jelenlegi képzések feltérképezésére. Az OKJ-s gyógymasszőr képzések során a látássérült személyek olyan modulok teljesítését kötelesek elvégezni, amelyek során fogyatékosságukból adódóan komoly falakba ütköznek. Ilyen például az újraélesztés és a pedikűr. Véleményem szerint a legideálisabb az lenne, ha ezek a modulok ugyan a tananyagban szerepelnének – hogy a tanuló tudását bővítsék -, viszont azokat a vizsgakövetelmények közül kivennék. Helyettük például kommunikációs- és számítástechnikai ismereteket sajátíthatnának el a látássérült személyek.

Felnőttképzés

A felnőttképzési tevékenységet idén szintén előtérbe helyezzük majd, felvettünk ugyanis egy felnőttképzési asszisztenst, aki az FSZK-tól korábban átvett képzéseinket az új minősítési rendszerben fogja használni. Ezeket újra minősíttetjük annak érdekében, hogy állami és önkormányzati intézményeknek tudjuk kínálni.

Támogató Szolgálat

A Támogató Szolgálatnál szintén a szolgáltatás bővítése a cél, ezen belül is a szolgáltatási idő fejlesztése. Szeretnénk lehetőséget kínálni arra, hogy a fogyatékossággal élő utazók akár késő este egy színházi előadás után otthonukba, vagy hétvégén egy kirándulásra is el tudjanak jutni. Tervezzük továbbá egy újabb gépkocsivezető alkalmazását, így nem csak 8 órában tudunk majd szállítani.

Gyermek tagok

A polgári törvénykönyv tavaly óta lehetővé teszi, hogy ne csak 14 év feletti személyek lehessenek tagok, hanem a gyerekek is. Örömünkre szolgálna, ha felvehetnénk őket, és programokat szervezhetnénk, szolgáltatást nyújthatnánk számukra. Ennek kapcsán fontosnak tartjuk a Mentorszülő Hálózatunk megerősítését is.

Érdekképviselet

A FESZT-en belül szeretném folytatni a munkát: kifejezetten a fogyatékos nők helyzetét illetően továbbvinni a kérdőíves felmérést, programokat szervezni és részt venni olyan női eseményeken, amelyeken a női érdekekre és a fogyatékkal élő nők helyzetére hívhatjuk fel a figyelmet.

Ivanova Daniela