Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tájékoztató az otthoni munkavégzésről

2020. március 27.
A grafikán egy számítógép monitora előtt dolgozik egy férfi.

A veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti.

Tájékoztatom Önöket a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet munkáltatókat érintő egyik fontos rendelkezéséről, nevezetesen a 6. § (1) bekezdéséről és (2) bekezdésének b) pontjáról.

Eszerint az elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt előírt tilalmak, korlátozások betartása érdekében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény eltérő szabályokkal kerül alkalmazásra. Ennek értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti. Ebből pedig az következik, hogy munkaszerződés módosítása nélkül, a munkáltató elrendelheti a munkavállalók otthoni munkavégzését. A munkáltató ezen egyoldalú jognyilatkozata a munkavállalóval való közléssel válik hatályossá.

A veszélyhelyzet időtartamáról azt kell tudni, hogy fennállásának szükségességét a Kormány folyamatosan felülvizsgálja, tehát annak végső időpontja jelenleg nem ismert.

A rendelet a kihirdetését követő napon, azaz március 19-én lépett hatályba, a veszélyhelyzet pedig március 11-én, 15:00 órakor vette kezdetét.

Az érdeklődők az alábbi linken olvashatják a rendelet teljes szövegét, amely egyéb fontos információt is tartalmaz:
net.jogtar.hu

dr. Nagy Sándor
elnök

Forrás:
https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/tajekoztato-az-otthoni-munkavegzesrol/

A grafikán egy számítógép monitora előtt dolgozik egy férfi.

Forrás: pixabay.com