GY.I.K.

1. Ki minősül látássérültnek?
„Látássérültnek nevezzük azokat a személyeket, akiknek látássérülése legalább 67%-os. Súlyosabb formája a vakság, enyhébb formája a gyengénlátás. A meghatározás minden esetben a kétszemes látásteljesítményre vonatkozik, tehát ha a vizsgált egyén egyik szeme teljesen ép, akkor nem számít látássérültnek.”

2. Milyen szolgáltatás vehető igénybe a VGYKE tagjaként?
Az alábbi linkeken elérhetőek szolgáltatásaink, melyeket vagy ingyenesen, vagy igen kedvezményesen vehetnek igénybe tagjaink. Ha további kérdése van, vegye fel ügyfélszolgálati munkatársainkkal a kapcsolatot.
Tovább (Tevékenységeink)
Tovább (Látássérült vagyok)

3. Egyesületük tagja szeretnék lenni, mit kell tennem?
Az alábbi linkre kattintva minden belépéssel kapcsolatos tudnivalót elolvashatnak.
Tovább

4. Mi a teendő, ha már rendelkezem MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal?
Ahhoz, hogy a VGYKE tagja legyen, kérjük, töltse ki belépési – és adatvédelmi nyilatkozatunkat, majd a kitöltött nyilatkozatokkal, az MVGYOSZ tagkönyvvel, valamint az éves tagdíj összegével (3000, vagy 14 év alatti tagjainknak 600 forint) fáradjon be ügyfélszolgálati irodánkba.

5. Mi a teendő betelt, illetve elhagyott tagkönyv esetén?
A betelt tagkönyvet 500 Ft ellenében cseréljük ügyfélszolgálati irodánkban.
Ha a csere nem lehetséges, mert nem tudja leadni régi tagkönyvét, akkor is állítunk ki új tagkönyvet, melynek ára így 2000 Ft.
Felhívjuk figyelmüket, hogy mindkét fenti esetben szükséges igazolványkép az új arcképes igazolvány kiállításához!

6. Mikor lehet fogyatékossági támogatást igényelni?
Látássérültek közül Fogyatékossági támogatásra az a 18. életévét betöltött, súlyosan fogyatékos, Magyarországon élő magyar állampolgár, továbbá bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldi, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személy jogosult, akinek segédeszközzel, vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik, vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes (látási fogyatékos).

7. Látássérült személyek igényelhetnek-e parkolási igazolványt?
Igen, hiszen a parkolási igazolványt a közlekedésben akadályozott személy kapja, amelyet látássérült is megigényelhet. Az új kártya fényképes, mágneses leolvasóval leolvasható kódot és hologramot is tartalmaz. Megigényelni kormányablaknál tudja.

8. Látássérült személyeknek jár-e gépkocsi szerzési támogatás?
A súlyosan mozgáskorlátozottakon túl az egyéb – például értelmi, látási, hallási – fogyatékossággal élők is kaphatnak autóvásárlási támogatást.

9. Vakvezetőkutya igénylésénél mi a teendő?
Vakvezető kutya igénylése esetén ma már számos kiképző iskola áll a rendelkezésére. Némely esetben az igénylés ingyenes, de van, ahol használatbavételi díjat kérnek. A várakozási idő szintén változó, néha 1-2 évbe telik, míg a kiképzett kutya új gazdájához kerül. Minden esetben számolni kell a kutya felelősségteljes gondozásával, valamint a havi 10-15 ezer forintos többletköltségekkel.
Egyesületünkön keresztül beadhatja igényét Az MVGYOSZ-Vakvezetõkutya-kiképzõ Iskolájához; Cím: 1212 Budapest, Dunadűlő sor 206883 hrsz., Tel: 277-6566, Email: vakvezetoki@gmail.com

10. Csatlakozhat-e önkéntes az egyesülethez?
Természetesen mindig nagyon szívesen fogadjuk az új önkénteseket és minden segítségnek örülünk. Igen sokrétű feladatok közül választhat az, aki úgy dönt, hogy szellemi és/vagy fizikai képességeit, tudását önkéntesként nálunk kívánja kamatoztatni.  Jelentkezni az onkentes@vgyke.com e-mail címen lehet.

11. Szülő lettem, látássérült gyermeket nevelek, látássérültként nevelek gyermeket, hol találok hozzám hasonló szülőket?
A Látássérültekért Szülői Egyesület olyan szülők csoportja, akiknek családjában, illetve közvetlen környezetében látássérült él, vagy önmaga az. Önkéntes tevékenységünk során tapasztalataink átadásával segítséget, baráti kezet, praktikus tanácsokat nyújtunk a mindennapokban, hiszen mi tudjuk a legjobban, hogy mit érez egy sorstársunk.