Szemléletformálás, érzékenyítés iskoláknak

Szemléletformálás, érzékenyítés iskoláknak

A VGYKE szemléletformáló tevékenységének fontos eleme az óvodai-, iskolai- érzékenyítő
programok szervezése és lebonyolítása. Ezeket a foglalkozásokat a Slachta Margit NSZI által szervezett tapasztalati szakértő képzésen részt vett és vizsgázott kollégáink tartják.
Programjaink során a gyerekeket saját élményeken keresztül igyekszünk közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberek hétköznapjaihoz. Számos óvodát, általános- és középiskolát kerestünk fel. Előző évben 145 alkalommal 5129 főnek tartottunk foglalkozásokat iskolákban és óvodákban, ezekről mind referenciaigazolásaink tanúskodnak.
A látássérülteknek nem sajnálatra van szükségük, hanem olyan emberekre, akik számára nem ismeretlen a segítségnyújtás fogalma.

Iskoláknak:
Az osztályoknak egy iskolai órában (45 perc) időtartamban tartjuk a foglalkozásokat. Különféle beszélő segédeszközökkel ismerkednek meg, bemutatjuk és elmagyarázzuk a Braille írást. Olyan játékokat mutatunk nekik, amit a látók és a látássérültek egyaránt használhatnak. Szemtakaró segítségével illatokat, hangokat kell kitalálniuk, papír és fémpénzt kell felismerniük. De szimulációs szemüvegek segítségével megtapasztalhatják, milyenek az egyes szembetegségek. Beszélünk olyan – számítógépen, telefonon használható- beszélő szoftverekről, amely elengedhetetlenek a látássérült emberek mindennapjaiban. Fehérbotos és vakvezetőkutyával való közlekedéssel ismerkedhetnek a résztvevők. Sőt! Kipróbálhatják a fehérbottal való közlekedést és szituációs feladatokat oldanak meg. Figyelmet szánunk a helyes segítségnyújtás bemutatására is. Tapasztalataink szerint a gyerekek rendkívül nagy befogadóképességgel rendelkeznek, nyitottak és könnyen felteszik különböző, gyakran igen komoly kérdéseiket a látássérült emberek életével kapcsolatban.
Tanárok, diákok kérésére, egy-két hónappal a programok után is szívesen visszatérünk az iskolákba, részt veszünk osztályfőnöki órákon. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy az esetlegesen később felmerülő kérdésekre is választ tudjunk adni.
A szemléletformálást már gyerekkorban el kell kezdeni. Érzékenyítő programjaink pontosan azt a célt szolgálják, hogy bemutassuk nekik, így is lehet “teljes értékű” életet élni, csak néhány segédeszközzel többre van szükségünk, mint másoknak.

Kérem tekintse meg az általunk készített videókat, melyek a látássérültek életével kapcsolatos hitek, tévhitek tisztázásában tudnak segíteni.

Visus light, a nagybetűs élet
Zéró látás, színes hétköznapok

Amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, kérjen ajánlatot: AJÁNLATKÉRÉS