Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Közgyógyellátás

2017. június 19.

A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek részére  közgyógyellátási igazolvány is igényelhető. alanyi jogon, mellyel ingyenesen juthat hozzá a gyermek azokhoz a gyógyszereihez, melyek a közgyógylistán szerepelnek.

A közgyógyellátási igazolványt a járási hivatalok hatósági osztályainál lehet igényelni.

A közgyógyellátás kérelmezéséhez először a szakorvos(ok)tól kell beszerezni egy igazolást a gyermek által rendszeresen szedett gyógyszerekről. Ezeket el kell vinni a gyermek háziorvosához, aki összesíti őket, és kiállít egy igazolást a gyermek betegségéről és a  gyógyításához szükséges gyógyszerekről, azok adagolásáról, havi mennyiségéről. Ezt zárt borítékban adja oda a szülőnek, aki a borítékot elviszi a járási hivatalba.

A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani. A kitöltendő kérelem a járási hivatalok honlapján is megtalálható legtöbbször, ugyanakkor igen bonyolult dokumentum. Nehéz benne eligazodni. Érdemes ezért az ügyintézők segítségét kérni!

A kérelem kitöltése után elküldik a kérelmet a zárt borítékkal a havi gyógyszerkeretet megállapíttatni. A keret havi maximális összege 12 ezer forint. Ha az ezer forintot a rendszeres gyógyszerköltség havonta nem éri el, nem állapítható meg egyéni gyógyszerkeret.

Minden jogosult számára megállapítható azonban eseti keret, melynek az összege 6 ezer forint egy évre. Figyelem! A kérelmen ennek a megállapítását külön kérni kell a formanyomtatványon, ne felejtsük el beikszelni!

A járási hivatal az eljárás végén határozatot hoz, melyben reményeink szerint megállapítja a közgyógyellátásra való jogosultságot, a kezdő időpontját és a gyógyszerkeret összegét.

A kártyaformátumú igazolványt a Kormányhivatal egészségbiztosítási hatósági főosztálya állítja ki és postázza majd a jogosultnak. Az igazolványt mindig hordjuk magunknál – célszerű a TAJ-kártya mellett tartani -, mert gyógyszer felírásakor mindig elkérik a számát.

A közgyógyellátásra való jogosultságot és a gyógyszerkeretet alanyi jogosultság esetén két évre állapítják meg és az igazolványt is két évre állítják ki.

2017. június