Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tagsággal járó kedvezmények

2022. június 16.

 

Valamennyi tag belépéskor kis kék keményfedeles fényképpel ellátott tagsági igazolványt kap, melybe minden évben beragasztásra kerül a tagsági bélyeg.

Általános tévhit, hogy az igazolvány csak kedvezményes utazásra vehető igénybe!

Honlapunkon összefoglaltuk, milyen kedvezményekre jogosít az igazolvány.

Mindenkinek ajánljuk figyelmébe az alábbi linket!

VGYKE

2022. június 7.

Valamennyi tag belépéskor kis kék keményfedeles fényképpel ellátott tagsági igazolványt kap, melybe minden évben beragasztásra kerül a tagsági bélyeg.

Általános tévhit, hogy az igazolvány csak kedvezményes utazásra vehető igénybe!

Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen kedvezményekre jogosít az igazolvány.

Utazás

Ingyenes tömegközlekedés: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője bármely magyarországi település helyi tömegközlekedési eszközeit díjmentesen használhatja;

90%-os kedvezmény távolsági járatokon: Az ország területén belül közlekedő valamennyi távolsági busz és vonatjáraton az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérő 90%-os kedvezménnyel utazhat;

Nemzetközi vasúti kedvezmény
„A vak- és gyengénlátó utasok kísérői egész Európában, ingyen utazhatnak a kísért személy társaságában. A vakok és gyengénlátók valamennyi, a célországra érvényes kedvezményes menetjegyet megválthatják, a kísérő menetjegyének érvényessége ehhez igazodik. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes- illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.”

Forrás: mavcsoport.hu

Kedvezményes színházlátogatás

Az ország területén több színház kínál kedvezményes jegyeket látássérülteknek. Budapesten például ilyen a Nemzeti Színház.

„Nemzeti Színház
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
PÁHOLY MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK, VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
Az országos szövetségek tagjai, azokra a Nagyszínpadon szereplő saját produkciókra igényelhetnek jegyet, amelyeken a balkon két oldalpáholya a nézők rendelkezésére áll. Rendhagyó nézőtérrel rendelkező produkcióknál, illetve a többi játszóhelyen a kerekesszékkel érkező vendégek csak akkor vehetik igénybe a kedvezményt, ha a nézőtér – a Gobbi Hilda Színpad esetén pedig a munkakarzat – akadálymentesen megközelíthető.
Ezekre az előadásokra a tagsági igazolvánnyal rendelkező vendégek 1.000 Ft-ért, míg az őket kísérő személy (egy fő!) 1.200 Ft-ért válthat jegyet. A vásárlás feltétele a jogosultságot igazoló igazolvány felmutatása (MÁK hatósági igazolvány, MEOSZ tagigazolvány, MVGYOSZ igazolvány).”

Kedvezményes belépőjegy a Tropicariumba

„A tagsági könyvel rendelkező látogatóinkat max. 1 fő felnőtt kísérőt a jelenlegi legolcsóbb, 1600.- Ft/Fő kedvezményes belépődíjjal tudjuk fogadni, amennyiben érvényes kártyáját felmutatja a Tropicarium jegypénztárában! Kényelmük és biztonságuk érdekében a kedvezményes belépési lehetőség csak hétköznapokra vonatkozik, (hétvégékre és piros betűs ünnepnapokra nem, mert akkor nagyon sok látogatónk van)!”

Forrás: tropicarium.hu

Kedvezményes – nagyon kedvező árú jegyek a Csodák Palotájába

Felnőtt jegy 2500 Ft, ehhez képest nagy kedvezményt kaphatunk tagsági igazolványunk felmutatásával:
„Jelképes jegy: 500 Ft
1 fő kísérő is jelképes jegyet válthat. 500 Ft”

Forrás: csopa.hu

Ingyenes múzeumlátogatás

A 194/2000. számú Kormányrendelet értelmében Magyarország egész területén valamennyi múzeum ingyenesen látogatható az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője számára. Így többek között ingyenes: Magyar Nemzeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, Közlekedési Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Terror Háza Múzeum.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is kiemelkedően jelentős kedvezményt biztosít

„Budapesti Állat- és Növénykert
Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft”

Forrás: zoobudapest.com

Sok kedvezmény olvasható a jegyárakról tájékoztató oldalon, és igen örömteli, hogy a fogyatékosoknak és kísérőjüknek jár a legnagyobb kedvezmény.

Kedvezményes Vadaspark belépés

Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője kedvezményes áron látogathat a Budakeszi Vadasparkba.

Kedvezményes mozijegyek

Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy kedvezményes áron vásárolhat mozijegyet a Cinema City mozihálózaton belül az ország több pontján.

Az MVGYOSZ kedvezményes szolgáltatásai

INGYENES HANGOSKÖNYVTÁR HASZNÁLAT: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában található Hangoskönyvtár szolgáltatásait az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy ingyenesen veheti igénybe. Több mint 3000 példány szépirodalmi mű kölcsönözhető.

INGYENES BRAILLE KÖNYVTÁR HASZNÁLAT: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában található Braille könyvtár szolgáltatásait az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy ingyenesen veheti igénybe. Több mint 1000 szépirodalmi mű kölcsönözhető.

INGYENES JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy bármilyen jogi témával kapcsolatos tanácsadást és ügyintézési segítséget kérhet.

KEDVEZMÉNYES SEGÉDESZKÖZVÁSÁRLÁS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében található segédeszközboltban az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy kedvezményesen vásárolhat vakügyi segédeszközöket. Érdemes figyelni a bolt akcióit, időnként az utóbbi években tényleg jelképes áron lehetett hozzájutni bizonyos cikkekhez.

KEDVEZMÉNYES ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉG: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője igénybe veheti a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Balatonbogláron található üdülőjét.

VAKVEZETŐ KUTYA IGÉNYLÉS: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy jogosult vakvezető kutya igénylésére. Információink szerint amennyiben az igénylő megfelel a feltételeknek, nem kizárt, hogy akár már 16 éves korában egy látássérült fiatal vakvezető kutyával közlekedjen.

Lehetőségek a VGYKE-nél

Pályázati részvételi lehetőség: A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének tagjai minden évben több az egyesület által kiírt pályázaton vehetnek részt, melynek eredményeképpen jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá az életvitelüket megkönnyítő segédeszközökhöz;

Lakástámogatás igénylés: A Budapesten élő érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy támogatást igényelhet lakáscélú beruházásokhoz;

Ingyenes információs és tanácsadó szolgáltatás: A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének tagtársa bármilyen hivatalos ügy intézésében kérheti segítségünket: adatlapok kitöltése, kérvények megírása, szövegfelolvasás, szövegértelmezés;

Informatikai segítségnyújtás: Budapest és Pest megye területén valamennyi érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy számára informatikai tanácsadást nyújtunk, akár a lakásán is;

Kulturális és szabadidős programok: A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szárnyai alatt működő csoportok programjain való részvételi lehetőségek. (Évente 80-100 program).

Érdemes tagnak lenni, érdemes érdeklődni, és élni kell a lehetőségekkel! Mert “ami jár, az jár”!