Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A projekt lezárult, a munka folytatódik

2014. február 3.
Cserf-S

Január 28-án ünnepélyes külsőségek közepette megtartotta a Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központ a TÁMOP-5.5.1.B-11/1-2012-0056 számon futó projekt zárását, s Móré Zsuzsa projektmenedzser az elmúlt másfél év áttekintése mellett beszélt arról is, hogy miképp vihetik tovább a programban résztvevő szervezetek a közösen felhalmozott tudást, tapasztalatot és milyen formában mehetnek tovább az itt nyújtott szolgáltatások.

A rendezvénynek az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ adott helyet. A műsorral fűszerezett záróeseményen a nagy számú jelenlévők meghallgathatták Veres Kata versét, saját előadásában, valamint Szluka Lídia két dalbetétjét a Macskák és az Elizabeth című musicalekből. A moderátor Répássy Balázs volt, a rendezvény szervezője.

Egyesületünk képviseletében Németh Orsolya alelnök beszélt a Cserf—S eddigi történetéről. Mint elmondta, a pályázati kiírással 2-2,5 éve találkoztak. Amikor úgy döntöttek, hogy megpróbálják, először azt kellett eldönteniük, hogy egy szegregált szolgáltatás-csomagot állítsanak össze, elsősorban sérült emberek számára, vagy egy nyitott, mindenkihez szóló programmal pályázzanak. Nagyon hamar eldőlt, hogy az utóbbinak látják értelmét, s hogy jól döntöttek, azt az utóbbi másfél év visszaigazolta, hiszen a társadalom minden csoportját sikerült megszólítani, s a Cserf-S-ben jóval több ép ember fordult meg, mint ahány fogyatékossággal élő. Kiemelte azt is, hogy a projektben résztvevő társak – A Vöröskereszt Budapesti Szervezete, valamint a Jólét Alapítvány – miképp egészítette ki a VGYKE-ben korábban felhalmozott tudást és kapcsolatrendszert, s így, hárman együtt voltak képesek valóban hasznos programokat, tanácsadást és képzéseket létrehozni.

A Cserf-S-ben folyó munkához sok szálon kapcsolódott a szinte egy időben létrejött másik VGYKE-s projekt, a Közösség Lámpásai is.

Móré Zsuzsa a kezdetekről elmondta, hogy a pályázat egyik fontos eleme volt egy 12 előadásból álló program-sorozat, amelyet 25-30 fős hallgatóságnak szántak, néhány meghívott előadóval. A három alapító kapcsolatrendszerének, munkatársainak és önkénteseinek jóvoltából a költségkereten belül maradva, olyan nagyszabású események jöhettek létre, mint például a Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskolában és szakiskola megtartott egész napos „fogyatékosság, együttélés” rendezvény, amely 500 embert mozgatott meg, s a fogyatékossággal élőkkel való találkozás – az érzékenyítés – a szinte kizárólag fiúkból álló tanulókra olyan mély hatással volt, hogy a hasonló alkalmak megismétlését kérték tanáraiktól és szüleiktől.

Az emlékek felidézése után a projekt vezetője kitért arra is, miképp maradhatnak fenn a Cserf-S-ben felhalmozott értékek a TÁMOP keretében kapott támogatás befejeződése után is. Mint elmondta, a működtetést az anyagi támogatás megszűnése után át kell gondolni. A teljes ingyenesség a jövőben nem tartható fenn, de szombatonként továbbra is ingyenes klubnap lesz, s több program jelképes térítésért vehető igénybe, továbbá, lesznek fizetőssé váló szolgáltatások.

Móré Zsuzsa a projekt zárásával nem folytatja a Cserf-S vezetését, de más keretek között továbbra is tartja a kapcsolatot régi kollégáival és az egyesületünkkel. A jelenlévők gratuláltak Zsuzsának az elmúlt másfél évben elértekhez – ahogy Németh Orsolya mondta, egy értékes brend jött létre -, s sok sikert kívántak további munkájához.

Szerző: Zelei Béla

Kérjük, 2014-ben is segítse a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének munkáját adója 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18185030-1-42 Bankszámlaszámunk: 10409015-90147559