Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

„Édesanya” – Anyák napi alkotó pályázat felnőtteknek és gyermekeknek

2015. április 18.
Kép forrása: dreamatico.com

Kép forrása: dreamatico.com

Amikor egy nő várandós lesz, sokan rámosolyognak, és biztatóan azt mondják neki: „az anyaság a világ legcsodálatosabb dolga, majd meglátod!” Aztán valahogy a hétköznapok sodrásában az anyaság olyan természetes, hétköznapi dologgá válik. Olykor egy-egy óvodai, iskolai ünnepségen tiszteletünket fejezzük ki az édesanyák felé, aztán megint nem beszélgetünk a mindennapokban arról, hogy gyermekként, vagy szülőként hogyan is vagyunk az anyukánkkal, a saját anyaságunkkal.

Az alkotások beküldési határideje: 2015. május 6. szerda.

A pályázatoknál kérjük, jelöljék meg, hogy felnőtt, vagy gyermek -e a pályázó, illetve melyik kategóriában indulnak. A gyermekek esetében kérjük, tüntessék fel a korcsoportot is. A pályázatokat a VGYKE mentorszülői zsűrizik majd.

Az első 3 helyezett díjazásban részesül mind a felnőtt, mind a gyermek kiírás résztvevői közül. Az ünnepélyes díjátadó időpontjáról a következő hírlevélben tájékoztatjuk Önöket.

“Az én anyukám” gyermek pályázat

A pályázat három korcsoportja

  • óvodás
  • kisiskolás és felső tagozatos
  • középiskolás gyermekek

A gyermekeknek az édesanyjukkal kapcsolatos megélésüket kell kifejezni, megjeleníteni, hogy számukra édesanyjuk mitől olyan különleges. A kifejezés módjára a próza, a vers, a rajz, a festés, de más egyéb technikák is alkalmasak például agyag, gyurma stb. Bármely technika megengedett, melyben a gyermek alkotni tud és szeretne.

„Anyává lenni, anyává válni másként és mégis ugyanúgy” felnőtt pályázat

A pályázatot három kategóriában hirdetjük meg:

  • Látássérültként gyermeket nevelő anyukák számára

Ebben a témakörben arról szeretnénk olvasni, hogy a látássérült édesanya miben éli meg másként és ugyanúgy a saját anyaságát, mint bármely más édesanya. Kíváncsiak vagyunk az örömökre és a nehézségekre is. Mit kellett másként megoldania a gyermek nevelése során? Milyen eszközök, személyek, technikák voltak a segítségére a gyermek különböző életkorában, élethelyzetében? Voltak-e olyan kreatív megoldásai, amikkel egy, a látássérültségéből adódó nehézséget át tudott hidalni? A pályázatok terjedelme maximum két A4-es oldal lehet mindhárom felnőtt kategóriában.

  • Látássérült gyermeket nevelő szülő

Ebben a kategóriában azon édesanyák írásait várjuk, akik maguk nem látássérültek, és a család a gyermek révén érintett a látássérülésben. Tőlük azt szeretnénk kérni, hogy írják meg, számukra mit jelent egy ilyen különleges gyermek nevelése, mit és hogyan kellett másként tenni, vagy éppen pont ugyanúgy csinálni a gyermek nevelése során? Ha a gyermeknek van testvére, akkor a két gyermek nevelése közti különbséget is meg lehet jeleníteni.

  • „Te mindig az én gyermekem leszel”

Ez a kategória azon felnőtteknek szól, akik bár lehet, hogy maguk is szülők, inkább gyermekségükről írnának. Ebben a kategóriában nagyon számítunk azon sorstársaink írására, akik már régen voltak gyermekek. Számunkra komoly tapasztalat lenne megismerni, hogy néhány generációval korábban milyen is volt egy látássérült kisgyermek élete, hogyan is volt mindez még az integráció megjelenése előtt? Milyen volt akkoriban a helyzete egy édesanyának és egy látássérült gyermeknek? Akkoriban hogyan segítették Önöket az önálló életvitelre, a fészekből való kirepülésre a szüleik, tanáraik?

Jelentkezésüket, esetleges kérdéseiket e-mail-ben várjuk az ugyfel@vgyke.com címre küldött levélben, vagy a 70/387-5267-es telefonszámon.

Tisztelettel és köszönettel:

Veres Katalin
aVGYKE mentorszülő hálózatának koordinátora