Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Februári Online klub beszámoló

2021. február 22.
Az angyalföldi Lámpás Klub logója

 

A közösség lámpásai-Budapest XIII. kerületi látássérültek klubja a klub napját ismét a facebook oldalon 2021. február 22-én 14 órakor facebook-os élőadásban, online tartotta meg. Ez alkalommal a klub vezetők Istók Imola és Aranyiné Kmett Olga voltak.

Februárban ismét két vendéggel kedveskedtek a tagjaiknak a civil szervezők. A téma az akadálymentes kultúra illetve a Szülő-Példa-Érték nevű projekt volt.

Az első vendégük Tóth Cecília volt, aki audio-narrátorként dolgozik a Pesti Magyar Színházban. A beszélgetés során az akadálymentes kultúráról hallhattak a tagjaink bővebb információt. A beszélgetésből megtudhatják a látássérültek-hallássérültek, hogy milyen lehetőségeik vannak az akadálymentes kultúra keretein belül. Pl. a Pesti Magyar Színházban a látássérültek audio-narráció segítségével kísérhetik figyelemmel a színházi előadást, illetve a siketeknek és a nagyothallóknak is van lehetőségük, hogy az színházi előadást zavartalanul figyelemmel kísérjék a jelbeszéd. segítségével.

A második vendégük volt Dr. Ozvári-Lukács Ádám jogász:

Dr. Ozvári-Lukács Ádám látássérült szülőként illetve jogászként nyújt tanácsadást azoknak a családoknak, melyben látó szülők nevelik a látássérült gyermeküket. Továbbá azoknak a látássérült szülőknek is segít megtalálni a megoldást, akik látássérültként nevelik a látó gyermeküket. Az online klubnap keretein belül a Szülő-Példa-Érték nevű projektről tartott előadást. A rövid beszélgetésük a jogi tanácsadásra fókuszálódott elsősorban. A látássérült szülők hallhatak fontos információkat a jogaikról, lehetőségeikről, de azok a szülők, akik látóként látássérült gyermeket nevelnek, szintén fontos információt hallhatak pl. többek közt, hogy a látássérült gyermekek az oktatásának és integrálásának milyen lehetőségei vannak. Szó eset a megváltozott munkaképességű aktív felnőttekről, többek közt beszéltek a munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségekről.

Az élő bejelentkezés lentebb, a Facebook oldalon tekinthető meg.
A civil szervezők neve Istók Imola és Aranyiné Kmett Olga.