Ligeti Miklós – Rafael Vignali – Bandholtz tábornok

Kedves Olvasó, 

városunk egy élő történelemkönyv és ennek legizgalmasabb helyszíne a budapesti Szabadság tér. A tér meglévő és már elbontott, áthelyezett szobrai, valamint épületei a 19. és 20. század fontos eseményeinek lenyomata. Egyik kedvenc szobrom egy marcona bajszos férfit ábrázol.

Az életnagyságúnál valamennyivel nagyobb bronz szobor egy játszótér mellett, az Amerikai Nagykövetség szomszédságában kapott helyet. Az alak egyenruhát visel, zubbonyát széles bőr deréköv és egy vékonyabb, testét átellenesen átfogó vékonyabb öv díszíti. A buggyos, lovagló nadrág alapján arra következtethetünk, hogy angolszász ország katonájához van dolgunk. Lábán ormótlan, súlyos magasszárú csizma. Fején simlis, tányérszerű tiszti kalap, ez alól tekint ki szúrós szemével a negyvenes éveiben járó férfi a térre. Tömött, kissé lekonyuló harcsabajsza alatt szája még véletlenül sem kanyarodik mosolyba. Testtartása feszes, kissé merev. Lábai csípő szélességnél szélesebb terpesz állásban, térdei egyenesek. Mellkasa büszkén kidüllesztve, mindkét keze teste háta mögött. Csak a szobrot megkerülve láthatjuk, hogy mit is tart a kezében. Egy lovagló ostort. Ez a tárgy akkor kap értelmet, amikor megismerjük Harry Hill Bandholtz amerikai tábornokot és a róla készült szobor történetét. Az amerikai tiszt 1919. augusztusa és 1920. februárja között volt az Amerikai Egyesült Államok képviselője a Szövetséges Katonai Misszióban. 1919. október 5-én egy csapatnyi román katona akarta a Nemzeti Múzeum kincseit rekvirálni, akiket az amerikai tábornok lovaglópálcával a kezében, a múzeum ajtaját a szövetségesek pecsétjével lezárva akadályozott meg. A történet és a Bandholtzot ábrázoló szobor később diplomáciai kérdéssé vált. A románok számára érthető módon megalázó eset a szomszédos államhoz fűződő politikai viszonytól függően hol kikerült, hol elkerült a közterekről, sőt ez indokolja, hogy az eredeti tervektől eltérően a lovaglópálca diszkréten az alak háta mögé került, ezáltal kisebb hangsúlyt kap az ábrázolásban.

A szobrot tehát hosszas politikai egyeztetések után 1936-ban állították fel közterületen, 1945 után lebontották, 1985-ben pedig átadták az Amerikai Nagykövetségnek, és csak 1989- ben állították vissza a Szabadság tér átépítése után. A szobor 150 centiméteres, klasszikus haraszti mészkőből készült talapzatán bronz tábla található az alábbi szöveggel: „Harry Hill Bandholtz. A hőslelkű amerikai tábornok, az igazság nemes bajnoka dicső emlékére. A hálás magyar nemzet 1919. „I simply carried out the instructions of my government as I understood them as an officer and a gentleman of the united states army.” H.H. Bandholtz

A tábornok szobrát 1936-ban Ligeti Miklós szobrászművész mintázta és Rafael Vignali bronzöntő öntötte.

Somogyi-Rohonczy Zsófia