Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A környezetvédelemről a „Lélekbonbonok” programján

2021. április 29.
A képen színátmenetes háttér előtt fekete betűkkel a konferencia címe, valamint az ezt szervező egyesület neve olvasható.

 

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete immár 8. alkalommal tartotta havi szokásos eseményét április 15-én, amelyen a VGYKE részéről Acsay Péter vett részt.

A Program a szokásoknak megfelelően az elnök asszony megnyitójával vette kezdetét, aki ismét az ilyen rendezvények közösségteremtő erejét emelte ki.

A megnyitót követően az előadó, Barkó-Szabó Judit vette át a szót, aki az egyesület munkatársa és biológia tanár is egyben. Hangsúlyozta a hulladék csökkentésének fontosságát, valamint a szelektív szemétgyűjtést. Hazánkban erre megvannak a megfelelő szabályok, azonban a gyűjtés sajnos nem mindig megy zökkenőmentesen.

Ezt követően az ökológiai lábnyom került terítékre, amely azt mutatja, hogy milyen mértékben éljük föl természetes környezetünk megújuló javait, tartalékait. A karbon lábnyom azt fejezi ki, hogy egy cég tevékenysége, vagy egy ember élete során mennyi üvegházhatású gázt juttat a levegőbe.

A vízlábnyom pedig megmutatja, hogy mennyi vizet használunk el fogyasztóként. Ehhez a témához kapcsolódik a halászat is. Sajnos az óceánokból több halat fogunk ki, mint amennyire szükségünk van: ez a túlhalászás. Ennek következménye az, hogy egyes fajok eltűnnek, mások pedig túlszaporodnak, a folyamat végét még nem látjuk.

Az utolsó részben tippeket kaptak a résztvevők arra vonatkozóan, hogy miként vásároljanak tudatosan. A legfontosabb: csak annyit vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van. Vigyünk magunkkal pl. saját textilből készült szatyrot, és abba gyűjtsük a zöldséget, gyümölcsöt! Menjünk olyan boltba, ahol kimérik az árut! Dobozos sör helyett pl. üvegeset vásároljunk, mert azokat esetenként visszaváltják! Ha fogat mosunk, zárjuk el a vizet! Ha kertes házban lakunk, komposztáljuk a hulladékot!

A program lezárásaként lehetőség volt kérdések feltevésére is.

Az egyik résztvevő, aki látássérültként született, arra várt választ, hogy miként lehet teljesen vakon szelektíven gyűjteni a szemetet, mert a kukák végigtapogatása fertőzésveszélyt jelenthet. Az egyesület elnök asszonya erre azt az ígéretet tette, hogy utánanéz a probléma megoldásának.

Acsay Péter
Közösségi civil szervező