Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A lélek pihenőszigete – interjú egy mentálhigiénés tanácsadóval

2016. augusztus 18.
Kép forrása: mediaacsaladert.hu

Kép forrása: mediaacsaladert.hu

Nem pszichológus, vagy pszichiáter vagyok, hanem olyan, akihez bárki fordulhat a lelki problémáival, vagyis életvezetési tanácsadást nyújtok. A szolgáltatás április vége óta működik, minden csütörtökön 9-17 között a Cserf-S-ben. Jelenleg három látássérült kliens jár hozzám rendszeresen. Volt, akinek ajánlották ezt a lehetőséget, míg más a hírlevélben olvasta, és volt olyan is, akinek én mondtam, úgyhogy különböző csatornákon szereztek tudomást a szolgáltatásról.

Honnan jött az indíttatás, hogy lelki gondozóvá válj?

A Református Vakmissziónál önkéntesként dolgoztam, idős embereket látogattam. Akkoriban haltak meg a nagyszüleim és valamelyest pótolták hiányukat ezek a kedves emberek, akikkel nagyon szerettem beszélgetni. Hetente 1x-2x jártam hozzájuk. Mikor beszámoltam tapasztalataimról a Vakmisszió vezetőinek, ajánlották, hogy jelentkezzek mentálhigiénés képzésre, mert szerintük alkalmas lennék. Mindenkinek, aki később hozzám fordult segítségért, örömmel adtam, akár a VGYKE-ben, akár a régebbi munkahelyemen, ismeretségi körben, vagy a misszióban.

Hol végezted el ezt a képzést és mikor?

Ez egy 2 és fél éves, posztgraduális képzés volt, amit 1999 és 2002 között végeztem el a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Mentálhigiénés Szakán.

Mit jelent pontosan a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné lelki egészségvédelmet jelent, mely magába foglalja a lelki zavarok kialakulásának megelőzését, a kríziskezelést, minden lelki értékünk és a kapcsolati kultúránk fejlesztését, az önismeretet és önmagunk, valamint mások elfogadását.

Manapság egyre többet foglalkozunk testi egészségünkkel, mérjük testsúlyunkat, vérnyomásunkat, sportolunk, fogyókúrázunk.

A lelki egészségünkkel legalább ennyit kellene törődnünk.

A tudományos kutatások kimutatása szerint tartósan megoldatlan lelki kríziseink testi elváltozásokhoz vezetnek. Gyengül az immunrendszerünk, emésztési zavarok, gerincproblémák, bőrtünetek, szívpanaszok, magas vérnyomás tünetei jelentkeznek – és még sorolhatnám. Ezekre hiába szedünk gyógyszert, ha nincs rendben a lelkünk.

A mentálhigiéné több tudományág összefogása: a pszichológia, a pszichiátria, a szociológia eredményeinek ötvözete és az önismeret saját élményű fejlesztése, segítő beszélgetés módszerének elsajátítása.

A képzésen megtanultuk lelkiállapotunkat folyamatosan nyomon követni.

Miért javaslod a tagoknak, hogy hozzád járjanak?

A látássérült tagok krízishelyzetben talán szívesebben kérnek segítséget ismert környezetben, mint egy idegen pszichológustól, hiszen ismerik az utat, és nem mellesleg van egy személy, aki szintén érintett, látássérült. Szerintem ezek komoly bizalmi tényezők és megkönnyítik a kommunikációt.

Milyen problémákkal érdemes hozzád fordulni?

Ha az érintettséggel kapcsolatos problémákat vesszük, akkor sok olyan szituáció van, amikor lelki gondozásra van szükség.

Például ha egy fogyatékossággal élő gyermek születik a családba, és ez megterheli a kiegyensúlyozott, vagy épp nem kiegyensúlyozott családi viszonyt. Ilyenkor vagy elfogadják a szülők a gyermeket, és megpróbálják biztosítani neki a fejlődést, az önállóságot, a képzést, a játékot és az élménygazdag gyermekkort, vagy pont ellenkezőleg: nem fogadják el, és folyamatosan elvárásokat támasztanak felé. A harmadik opció pedig, hogy egyszerűen lemondanak róla és állami gondozásba adják. Ilyen esetekben is érdemes hozzám fordulni, de ezek mellett természetesen kapcsolati problémákban is tudok segíteni. Előfordul, hogy valaki felnőttkorában veszíti el a látását és elhagyja a férje, vagy a felesége, illetve más, a látássérülést nem érintő gondokról is tudunk beszélgetni: ha elhagyják, elválik, elmagányosodik, mert egy új helyre költözött és nem tud beilleszkedni, elveszíti a munkáját, vagy egy hozzátartozóját.

Hozzám bárki jöhet, mindegy, hogy látássérült e, vagy sem, viszont saját érintettségemből kifolyólag tudok egy olyan pluszt nyújtani, amely segíthet egy érintettnek a fogyatékosságából adódó lelki krízisein túljutni.

Tapasztalataid szerint az emberek könnyebben megnyílnak Neked amiatt, hogy nem látsz?

Az első találkozáskor az információk 80%-át a látás alapján szerezzük be valakiről. Ez nem jelenti azt, hogy én nem vagyok képes az ő lelki folyamatait végigkísérni, legfeljebb nem tudom, hogy milyen színű ruha van rajta. Általában azáltal, hogy nincs meg köztünk a szemkontaktus, a kliensem könnyebben megnyílik, hiszen nem néznek rá csúnyán, vagy csodálkozóan.

Voltak/vannak ép klienseid?

Az egyesületben csak érintett klienseim vannak, de várok olyan dolgozókat is, akik nem látássérültek, hiszen az integráció híve vagyok.

Hogyan alakul a progresszió a terápia során?

Esetemben a segítségnyújtás nem úgy működik, hogy az illető bejön és én kötelezem Őt bármire is, hanem megállapodunk, hogy miről szeretne beszélni, és milyen időközönként van igénye arra, hogy eljárjon hozzám. Ami engem illet, én 4-5 alkalmat szoktam javasolni.

Itt is van fejlődés, közösen jövünk rá arra, hogy hol vannak a problémák, mi lehet a megoldás, és nem én mondom ki a dolgokat, hanem addig beszélgetünk, amíg ezek felszínre nem jönnek. Feltárjuk a lelki zavarokat.

Mi történik abban az esetben, ha a kliensnek valamilyen komolyabb, pszichés betegsége van?

Nem diagnosztizálok, de meg tudom állapítani, ha valaki depressziós, személyiség zavara van, vagy csak egy átmeneti krízissel küzd az életében. Azt is látom, ha esetleg öngyilkosság előtti állapotban van, így javaslom neki, hogy keressen fel egy szakembert. Ha anyagi nehézségei vannak, akkor szociális munkáshoz küldöm, ha komolyabb terápiára van szüksége, akkor pedig pszichológushoz, vagy pszichiáterhez. A lényeg, hogy egy segítő kapcsolati hálót alakítsak ki a kliens körül.

A képzésen tanultakat tudod hasznosítani a saját életedben is?

Megtanultam például, hogy ha kell, akkor sírjak, vonuljak el, és engedjem ki a feszültséget, ne pedig másokon vezessem le minden sérelmemet, bánatomat, haragomat.

A lelki tanácsadás mindenkinek ingyenes, Eszter pedig várja a jelentkezéseket munkaidőben, 9-16 között a 06-30/498-96-59-es telefonszámon, vagy a mental.eszter@gmail.com-os e-mail címen.

Ivanova Daniela