Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Így könnyítettek a lakhatási támogatás feltételein

2015. január 8.
Forrás: lakasfokusz.hu

Forrás: lakasfokusz.hu

Egy éven keresztül akár havi 100 ezer forintot is kaphatnak a támogatottak, amit lakbérre vagy rezsire költhetnek. A Híradónak nyilatkozó Nemesszegi Dániel öt hónapja volt munka nélkül, amikor állást kapott Debrecenben. Szegedről kellett ezért átköltöznie, hogy ki tudja fizetni az albérletét, lakhatási támogatásért folyamodott. “Szerettem volna minél hamarabb tapasztalatokat szerezni, szerettem volna ugye dolgozni a szakmámban, és fontos volt az, hogy tényleg ezzel a lakhatási támogatással el tudjak indulni, ami most már a vége felé jár, de mondhatom azt, hogy anyagilag is most már sokkal stabilabb a helyzetem” – mondta a férfi.

Több mint két éve jelentette be az akkori kormányszóvivő és a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hogy lakhatási támogatással segítik az otthonuktól távol munkát találókat. Egy év elteltével már ezren éltek a lehetőséggel. “A célunk az volt, hogy akik szeretnének dolgozni, de a lakókörnyezetükben nem találnak lehetőséget, nekik próbáljunk elsősorban segíteni” – mondta Czomba Sándor államtitkár.

Mostanra már több mint 2100-an vették igénybe a lakhatási támogatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium most könnyített is a feltételeken. Januártól például a korábbi három helyett már egy hónap állástalanság után be lehet nyújtani az igénylést. Szintén feltétel, hogy a munkavégzés helye az állandó lakóhelytől legalább 100 kilométerre legyen, vagy több mint 5 órányi utazással járjon eljutni oda. Ez ugyancsak könnyítés, mivel eddig minimum 6 órányi utat írt elő a szabályozás.

Változik továbbá a folyósítás időtartama: mostantól 12 hónapig jár a támogatás, egyenlő összegben, havonta legfeljebb 100 ezer forint. Korábban másfél évig folyósították, de félévente csökkentették az összeget. A régi és az új rendszerben is összesen maximum 1,2 millió forintot lehet felhasználni.

Ha két közeli családtag együtt bérel egy lakást és mindketten megfelelnek a támogatás feltételeinek, akár összesen havi 150 ezer forintot is kaphatnak. Ha hárman vagy többen bérlik az ingatlant, akkor az összeg akár a 200 ezer forintot is elérheti.

További feltétel, hogy az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér háromszorosát, vagyis 2015-től a bruttó 315 ezer forintot.

A lakhatási támogatás továbbra is a bérleti díjjal és közüzemi díjakkal kapcsolatos kiadásokra használható fel. A legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben nyújtották be azért, hogy a fővárosba, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékbe költözhessenek új munkájuk miatt.

Forrás: rehabportal.hu