Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kutyával étterembe?

2016. január 5.
kép forrása: hu.123rf.com

kép forrása: hu.123rf.com

A Taj Mahal vezetője szerint minden vakvezető kutyával hozzájuk érkezőt a különteremben szolgálnak ki, amely a Taj Mahal VIP-helyisége.

– Két barátommal és a vakvezető kutyámmal érkeztem múlt kedden este a szegedi Taj Mahal étterembe, hogy elfogyasszunk egy kellemes vacsorát az előre lefoglalt asztalunknál – írta a Délmagyarországnak Markó Zita.

– Sajnos a vacsorára nem került sor, ugyanis már az ajtóban jelezték, hogy a kutyámnak tilos a belépés. Ettől azután sem voltak hajlandók elállni, hogy kiemeltük, a kutya, amelyen rajta volt a vakvezető hám, egy segítő kutya, és a magyar törvények szerint bármilyen nyilvános helyre magammal vihetem – folytatta a nő.

Elmondása szerint az alkalmazott arra hivatkozott, hogy a kutya jelenlétét a telefonban nem jelezték előre, és hogy higiéniai szempontból sem lenne szerencsés bevinni.

fotó 1

– Hozzátette, hogy rengetegen étkeznek náluk aznap este, és nem szívesen vállalná a kockázatot, mivel már előfordult velük, hogy egy hasonló esetben az egyik vendég az állat által okozott kellemetlenség miatt a hatóságokhoz fordult. Miután mondtam neki, hogy ez esetben én is bátran fordulhatnék a hatóságokhoz, és bizonyára nekem adnának igazat, felajánlott egy lehetőséget: megvacsorázhatunk náluk a vakvezető kutyámmal, de csak egy, a többi vendégtől elzárt részen. Ekkorra már természetesen sem én, sem a barátaim nem kértünk a szíves vendéglátásukból – mesélte el történetét Markó Zita.

Az indiai étteremben elmondták, hogy a kérdéses estén valóban telt ház volt náluk. Egy kamionos csapat tartott ott évbúcsúztatót.

– Nem vagyunk ellenségei a kutyáknak, különösen a segítő állatoknak. A vendég valóban nem jelezte előre, hogy kutyával érkezik, a többi étkező mellé a korábbi tapasztalatok miatt nem akartuk ültetni – mondta az étterem indiai vezetője, aki azt kérte, nevét ne írjuk le. Hangsúlyozta, hogy a helyiség, amelyet a nőnek felajánlottak, az étteremhez tartozik, és ez a Taj Mahal VIP-terme.

– A segítő kutyákkal érkezőket mindig itt ültetjük le. A terem kényelmesen nagy, ahol a kutya is jól érzi magát. Semmi bajunk a kutyákkal, azokat sem küldjük el, akik nem vakvezető ebbel jönnek hozzánk étkezni. Az étterem mögött van egy biztonságos garázs, ahol a kutya meg tudja várni a gazdáját, amíg az eszik – magyarázta a vezető. Az incidens után mindenesetre egy tájékoztató feliratot tettek ki a Taj Mahal ajtajára: „Vakok és négylábú kísérőjük számára fenn tartott különterem!” – olvasható a feliraton.

Forrás: borsonline.hu