Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás a Műteremben

2015. október 25.

 fotó1

Tíz fős csapatunk Rákoskeresztúr Városközpontból indult, és kis buszozás és séta után megérkezett a rákosligeti XV. utcába, a Gózon Gyula Kamaraszínházba, ahol már várt minket vendéglátónk, a szobrászművész úr, akit rendkívül barátságos és közvetlen embernek ismertünk meg. Szobrait illetően őszintén érdeklődött a látássérültek tapasztalatai felől.

fotó2fotó3

Sok csodálatos alkotását tapinthattunk meg: egy Szűz Mária szobrot, Léda teljes életnagyságú alakját, valamint a Bartók Bélát ábrázoló, és hozzá kapcsolódó impozáns szoborsorozatot.  Ehhez kapcsolódóan a művész úr elmondta, hogy Bartók akkor gyűjtött eredeti népdalokat Rákosmentén – mintegy 100 évvel ezelőtt, az I. világháború idején -, amikor itt még sokkal több szlovák és német nemzetiségű lakos élt.

Babusa úr iránti hálánk jeléül, köszönetképpen Bartolf Zsuzsanna népi ének előadóművész három rövid népdalt adott elő Bartóktól. Mialatt a szobrokkal ismerkedtünk, alkalmunk volt arra is, hogy kérdezzünk. Így tudtuk meg, hogy a művész úr általában bronzból önti szobrait.

fotó4

Ezt követően fölsétáltunk a Kamaraszínház emeletére, ahol a Babusa úr színész szobrai kerültek kiállításra. Itt található például Berki Lili, Gózon Gyula, Oszter Sándor és a fiatalon elhunyt Selmeczi Roland szobra is. Elhatároztuk, hogy tavasszal meglátogatjuk Babusa János egyik legfontosabb alkotását: II. János Pál pápa monumentális szobrát, amely szintén Rákosmentén található.

Ezen az esős őszi napon nagyon sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak, óriási élmény volt számunkra, hogy egy igazi, élő szobrászművésszel találkozhattunk!

Acsay Péter és Kray Zsuzsa