Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sokkal több nettó szeretet

2014. május 26.
Gördülő Tánccsoport fotó

Gördülő Tánccsoport

Összefogás és sokszínűség

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület négy éve szervez különféle programokat, amelyek hidat képeznek fogyatékkal élők és egészségesek között. A sportesemények, művészeti gálák fő célja a láthatóság megteremtése azok számára, akik sokáig a társadalom kirekesztett, elrejtett, szégyellt tagjai voltak. Éppen ezért a jelszó az integráció: nem választják külön a sérült és ép embereket, hanem megmutatják, hogy a világban mindenkinek helye van, függetlenül attól, hogy többség vagy kisebbség tagja. A vállalkozás azért is példaértékű, mert Magyarországon a másság elfogadása nem tartozik a legfontosabb törekvések közé – kivéve persze ha valaki abba a kisebbségbe tartozik, akiknek varázsütésre megnő a lakása vagy a bankszámlája. Pedig a változatosság és a sokszínűség gyönyörű.

“Hiszem és vallom, hogy ezeknek az eseményeknek van létjogosultsága. Ki kell nyitni azokat a kapukat, amelyek ma a fogyatékkal élőket még mindenhol elválasztják a világtól. Azért küzdünk, hogy hasonló produkciók ne csak civil szervezetek bemutatóin, hanem színházakban is megjelenjenek. A mai délután megmutatja, hogy az erő az összefogásban van. Érdemes küzdeni, ha megvan a cél.”

– mondta el a Díványnak dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alapító elnöke, az est szervezője.

Vágó Bernadett és Ivanova Daniela fotó

Vágó Bernadett és Ivanova Daniela

A budapesti Aranytíz kulturális központban május 18-án rendezett “Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében” című művészeti gálán együtt léptek színpadra ép és fogyatékkal élő művészek, akik között Down-szindrómás ugyanúgy jelen volt, mint siket, látássérült, vagy kerekesszékes. És mindez ott, akkor nem számított. Sem a fogyatékosság jellege, sem a mértéke, ahogyan az sem, ha valaki esetleg “egészséges”. Mindenki tud olyat nyújtani, amit más nem. Valamilyen skálán mindenki kiesik a normális kategóriájából.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő integrált művészeti bemutató most is telt házzal futott, amely azt jelzi, hogy egyre többen gondolják azt, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan értékes tagjai lehetnek egy társadalomnak, mint egészséges társaik.

„A budapesti Klauzál téri Lions Club örökös elnöke vagyok, úgyhogy a kapcsolódás adott. Egymás rendezvényeit is szoktuk támogatni, nem volt kérdés, hogy elvállalom a felkérést. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület nagyon szép hivatást tölt be az esélyegyenlőség jegyében. A hátrányos helyzetű embereket nem sajnálni kell, hanem együtt dolgozni, és megosztani velük az örömöt.”

– nyilatkozta Fogarasiné dr. Radnai Katalin, az est fővédnöke.

László Attila és Krizbai Teca  fotó

László Attila és Krizbai Teca

A legfontosabb, hogy minél több ember számára láthatóvá váljanak, akár színpadon, akár a munkahelyükön. A székesfehérvári Hatpöttyös étteremben például – szintén az integráció jegyében – kizárólag sérült és megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, a vendégek száma pedig folyamatosan növekszik. Mert a rejtegetés mindig sokkal több nehézséggel és fájdalommal jár, mint kiállni mindenki elé és megmutatni: a kirekesztés ideje lejárt.

Az öltözőkben érezhető az izgalom, de az is, mekkora esélyt kapnak a bemutató résztvevői. Nincs nyafogás vagy hiszti, viszont sokkal több a nettó szeretet, mint egy átlagos rendezvényen. László Attila, a Csillag Születik 2011-es nyertese először vesz részt ezen a gálán. Szerinte a fogyatékossággal élő művészek sokkal jobban akarnak mindent, ezért a hozzáállásuk is pozitívabb.

Roll Dance Budapest Kerekesszékes-kombi Tánccsoport fotó

Roll Dance Budapest Tánccsoport

Soha nem mondják, hogy soha

Napsugár Anna az ország egyetlen hivatalos jeltáncművésze. Az előadásra készülve arról mesél nekünk, hogy a jeltáncművészeti ágat már több országos táncművészeti verseny is befogadta. Nemcsak siketeknek akarnak játszani, hanem mindenkinek, aki szereti a zenét és a táncot. Először “Daloló kezek” néven indított csoportot, amelyhez egyre többen csatlakoztak: értelmi sérültek, látássérültek, hallássérültek, idősek és fiatalok egyaránt.

Napsugár Anna fotó

Napsugár Anna

„Azt szeretném, hogy minél többen lássák ezeket az embereket és egyúttal a jelnyelvhez is közelebb kerüljenek. A célunk az, hogy a fogyatékossággal élő emberek megmutathassák, hogy milyen értékeik vannak. Ha valaki lát minket, gondoljon arra, hogy m ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Élhetünk bármilyen fogyatékossággal, oda lehetünk kötve bármihez, de soha nem mondjuk, hogy soha.”

– mondta az előadás előtt.

Kárászy Szilvia és Jánoki Márió fotó

Kárászy Szilvia és Jánoki Márió

A Mozdulj! számos programot szervez a következő hetekben, hónapokban is. Június 7-én gyereknapot tartanak a Lurdy Házban, ahová elsősorban fogyatékkal élő gyerekeket várnak. Az integrált művészeti bemutató bevételét pedig az augusztusban rendezendő, Balaton körüli túrára fordítják, ahol látó és látássérült emberek tandemmel tekerik körbe a tavat. Együtt mozdulnak.

Forrás: Dívány.hu
Fotó: Schumy Csaba