Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Januári online klubnap beszámoló

2021. január 25.
Az angyalföldi Lámpás Klub logója

 

A XIII. kerület

A közösség lámpásai” – a XIII. kerületi látássérültek klubja , a havi klubnapját, a fennálló vírushelyzet miatt ezúttal a XIII. kerületi Prevenciós Központ helyett a facebook oldalán 2021. január 25-én14 órakor élő adásban, online tartották meg a klub vezetők, Istók Imola és Aranyiné Kmett Olga. Januárban két vendég volt, a téma: informatika oktatása a látássérültek számára, illetve beszámoló a „Foglalkoztatás 2020” nevű projektről.

Az első vendég Ecsedi Csaba informatikus, felkészítő tanár volt, aki több mint 20 éve az Óbudai Egyetemen tanít informatikát a látássérülteknek. A beszélgetés témája: tanulhatnak-e a látássérültek informatikát? És ha igen, akkor hogyan?

Az informatikus a beszélgetésünk során elmondta, hogy a látássérült emberek is természetesen tanulnak informatikát. Megfelelő eszközökkel, mint például az okos telefonok – amit a látássérültek beszélő telefonnak hívnak egymásközt-, illetve a jaws használatával, amit számitógépen-laptopon használnak az érzékszervi sérült emberek. Ezekkel a lehetőségekkel el tudják sajátítani az informatika alapjait. Az informatikus beszélt a jelenlegi helyzetről is: elmondta, hogy az informatika oktatása jelenleg online formában zajlik a pandémiás helyzetre való tekintettel.

A második vendégük volt Házi Tamás, szakmai vezető, aki tájékoztatást nyújtott a látássérült tagoknak a Foglalkoztatás2020 nevű projektről.

Házi Tamás mint szakmai vezető a megváltozott munkaképességű embereknek segít abban, hogy sikeresek legyenek a munkaerőpiacon. A beszélgetésünk során többek között arról is szó esett, hogy már nagyon sok embernek volt lehetősége elhelyezkedni a munkaerőpiacon a „Foglalkoztatás 2020” projektnek köszönhetően.

Házi Tamás nagyon elégedett a jelenlegi munkával és bizakodva tekint a jövőre.

Az élő bejelentkezés lentebb tekinthető meg.

Istók Imola és Aranyiné Kmett Olga civil szervezők