Egyesületi tagsággal járó kedvezmények

Milyen kedvezmények illetik meg az Egyesületi tagjainkat a tagsági igazolványukra (MVGYOSZ kék könyv) tekintettel?

Az MVGYOSZ ( arcképes kék igazolvány) kiállítását és érvényesítését, jelenleg az MVGYOSZ 22 tagegyesülete végzi az egyesületek működési területeinek meghatározása alapján, kérjük tájékozódjanak az MVGYOSZ honlapján az országban működő egyesületek elérhetőségeiről.

Egyesületünk tagsági igazolványt ügyfélszolgálati irodájában (1146. Budapest Hermina u. 57.) szám alatti székhelyén állit ki, valamint 5 kistérségi irodájában melyek elérhetőségéről tájékozódjon a honlapunk ügyfélszolgálat menüpontja alatt.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk olyan lehetőségeket, mellyel jellemzően a kisgyermekes családok élhetnek, és az MVGYOSZ tagsági igazolványhoz kötődnek.

1. Nemzetközi vasúti kedvezmény

„A vak- és gyengénlátó utasok kísérői egész Európában, ingyen utazhatnak a kísért személy társaságában. A vakok és gyengénlátók valamennyi, a célországra érvényes kedvezményes menetjegyet megválthatják, a kísérő menetjegyének érvényessége ehhez igazodik. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes- illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.”

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/nemzetkozi-utazasok-tol-z-ig#vakok

Későbbi számunkban majd írunk még a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos szabályokról, mint nemzetközi buszjáratok, továbbá megvizsgáljuk a MÁV és a Volán üzletszabályzatait is, hogy milyen rendelkezéseket tartalmaznak a látássérültekkel kapcsolatban. Ugyanakkor jellemzően ezek összevonják a fogyatékosok kategóriáját, és a fogyatékossági támogatás meglétéhez kötik a kedvezményeiket.

2. INGYENES MÚZEUMLÁTOGATÁS

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet – a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről

“2.§(1)* Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára (a továbbiakban: EGT- állampolgár), amennyiben:

…b) a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 4. § a) pontja szerinti fogyatékos személy (a továbbiakban: fogyatékos személy),

Idézzük most a törvényi kereszthivatkozást a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényből:

“4. § E törvény alkalmazásában

a) fogyatékos személy: az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja;”
Jellemzően a kedvezményt a tagsági igazolvány felmutatása esetén megkapja a látogató.

De vissza a múzeumok látogatásáról rendelkező jogszabályhoz; egy kísérő is ingyen látogathatja a múzeumokat:

“c) fogyatékos személyt kísér (legfeljebb 1 fő).”

3. Kedvezményes színházlátogatás

Az ország területén több színház kínál kedvezményes jegyeket látássérülteknek. Budapesten például ilyen a Nemzeti Színház.

https://nemzetiszinhaz.hu/kedvezmenyek
„Nemzeti Színház
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
PÁHOLY MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK, VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
Az országos szövetségek tagjai, azokra a Nagyszínpadon szereplő saját produkciókra igényelhetnek jegyet, amelyeken a balkon két oldalpáholya a nézők rendelkezésére áll. Rendhagyó nézőtérrel rendelkező produkcióknál, illetve a többi játszóhelyen a kerekesszékkel érkező vendégek csak akkor vehetik igénybe a kedvezményt, ha a nézőtér – a Gobbi Hilda Színpad esetén pedig a munkakarzat – akadálymentesen megközelíthető.

Ezekre az előadásokra a tagsági igazolvánnyal rendelkező vendégek 1.000 Ft-ért, míg az őket kísérő személy (egy fő!) 1.200 Ft-ért válthat jegyet. A vásárlás feltétele a jogosultságot igazoló igazolvány felmutatása (MÁK hatósági igazolvány, MEOSZ tagigazolvány, MVGYOSZ igazolvány).”

4. Telefonos kedvezmény

Korábban a Vodafone kínált akadálymentes flottatarifát látássérülteknek, azonban jelenleg kereskedelmi forgalomban ez a flotta már nem kerül értékesítésre.

A Telekom ugyanakkor még mindig kínál speciális csomagokat, melyek feltöltő kártyásak, így ideálisak egy gyermek számára. A hang alapú kedvezmény pedig különösen alkalmas egy olyan látássérült gyermek számára, akinek nem szeretnénk okos és beszélő telefonra beruházni, de mégis meg szeretnénk adni neki a lehetőséget egy buta nyomógombos telefonnal, hogy kedvezményesebben fel tudja hívni a szülőket, nagyszülőket stb.

„Speciális helyzetű (fogyatékkal élő) személyek választhatnak-e egyéni kedvezményt biztosító díjcsomagot?

Igen.
Az alábbi szövetségek fogyatékkal élő tagjainak kínálunk egyedi kedvezményes csomagokat:
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), Domino feltöltőkártyás előfizetéssel;
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), Domino feltöltőkártyás előfizetéssel;
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), Domino feltöltőkártyás előfizetéssel;
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), Domino feltöltőkártyás előfizetéssel;
Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), Domino feltöltőkártyás előfizetéssel.

Elérhető feltöltőkártyás díjcsomagjaink:
hello holnap! Domino Hang
hello holnap! Domino SMS
A hang kedvezményt a vakok és gyengénlátók, míg az SMS tartalmú csomagokat siketek és nagyothallók részére ajánljuk. A kedvezményes díjcsomag új Domino feltöltőkártyás előfizetéssel, vagy meglévő Domino szerződésen díjcsomag módosítással vehető igénybe, üzleteinkben, az érvényes Szövetségi tagsági igazolvány (SINOSZ, MVGYOSZ, MEOSZ, ÉFOÉSZ, AOSZ) bemutatása mellett. A fenti kedvezményes díjcsomagokban igénybe vehető a T-Percek kedvezmény is.
Magánszemélyek – egyéni előfizetők – legfeljebb 10 db Domino előfizetéssel rendelkezhetnek. „
http://www.telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/gyakori-kerdesek/1337/specialis_helyzetu__fogyatekkal_elo__szemelyek_valaszthatnak_egyeni_kedvezmenyt_biztosito_dijcsomagot_?appid=tudasbazis&tudasbazis-eventType=8

5. Kedvezményes belépőjegy a Tropicariumba

„Az alábbi kártyák valamelyikével rendelkező látogatóinkat, valamint a fogyatékos személlyel érkező max. 1 fő felnőtt kísérőt a jelenlegi legolcsóbb, 1600.- Ft/Fő kedvezményes belépődíjjal tudjuk fogadni, amennyiben érvényes kártyáját felmutatja a Tropicarium jegypénztárában! Kényelmük és biztonságuk érdekében a kedvezményes belépési lehetőség csak hétköznapokra vonatkozik, (hétvégékre és piros betűs ünnepnapokra nem, mert akkor nagyon sok látogatónk van)!

• Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)
• Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
• Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ)
• Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE)
• Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)
• Autisták Országos Szövetsége (AOSZ)
• Down Alapítvány
• NEM áll módunkban elfogadni a Magyar Államkincstár által kibocsátott kártyát (MÁK)

A Tropicarium egész területe akadálymentesített, így kerekesszékkel is megközelíthető és bejárható.”

http://tropicarium.hu/jegyarak-es-kedvezmenyek/

6. Kedvezményes jegyek a Cinema City mozikba

Sok plázában működő mozi kínál kedvezményes jegyeket a tagsági igazolvány felmutatása ellenében. Érdemes megnézni, hogy van-e a közelünkben olyan mozi, mely ad kedvezményt.

Itt van mindjárt egy, de vidéken és Budapesten is több mozit talál a google a Cinema Cityk hálózatában, melyek kedvezményeket nyújtanak, ha nem is túl nagyokat.

http://www.arenaplaza.hu/uzlet/cinema-city-arena/

„Felhívjuk tisztelt mozilátogatóink figyelmét, hogy kedvezményes jegyet a jegypénztárainkban csak a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával tudunk kiadni. Fogyatékkal élők számára szóló jegyet érvényes SINOSZ, MVGYOSZ, MEOSZ, AOSZ, MACIE és ÉFOÉSZ igazolvánnyal lehet kiváltani.”

7. Kedvezményes – nagyon kedvező árú jegyek a Csodák Palotájába

http://www.csopa.hu/szolgaltatasaink/92-dolgozz-nalunk

Felnőtt jegy 2500 Ft, ehhez képest nagy kedvezményt kaphatunk tagsági igazolványunk felmutatásával:

„Jelképes jegy: 500 Ft
A jelképes jegy igénybe vehető érvényes SINOSZ, ÉFOÉSZ, MVGYOSZ, MEOSZ, AOSZ, MACIE igazolvánnyal, de a MÁK kártyát NEM áll módunkban elfogadni! A fogyatékossággal élő személlyel érkező 1 fő kísérő is jelképes jegyet válthat. 500 Ft”

8. A Fővárosi Állat és Növénykert is kiemelkedően jelentős kedvezményt biztosít

http://www.zoobudapest.com/rolunk/jegyarak

„Budapesti Állat és Növénykert
Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft”

Sok kedvezmény olvasható a jegyárakról tájékoztató oldalon, és igen örömteli, hogy a fogyatékosoknak és kísérőjüknek jár a legnagyobb kedvezmény.

„Kedvezményes partneri jegy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE), az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), valamint az Autisták Országos Szövetsége érvényes igazolványával rendelkező személy, továbbá a vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője részére: 700 Ft/fő”

9. Kedvezményes jegy a Vasúttörténeti Parkba

http://vasuttortenetipark.hu/tortenet/park-arai

„A Vasúttörténeti Park árai
Ingyenes belépésre jogosultak az alábbi szervezetek tagjai, akik hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek:
– Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ),
– Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ),
– Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE),
– Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ),
– Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ),
– Autisták Országos Szövetsége érvényes igazolványával rendelkező személy, továbbá a vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője részére.
Felhívjuk figyelmüket, hogy az Oldtimer Show, a Nemzetközi Vasútmodell Fesztivál és a Disznótoros Kolbászfesztivál rendezvények jegyárait a programokat szervező cégek határozták meg, melyek eltérnek a Vasúttörténeti Park belépőjegy áraitól!

10. Könyvtári kedvezmények

Sok könyvtár kínál kedvezményes könyvtári tagságot – ingyenes vagy 50%. Érdeklődni kell az adott könyvtárban!

11. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szolgáltatásai

.– INGYENES HANGOSKÖNYVTÁR HASZNÁLAT: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában található Hangoskönyvtár szolgáltatásait az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy ingyenesen veheti igénybe. Több mint 3000 példány szépirodalmi mű kölcsönözhető.

– INGYENES BRAILLE KÖNYVTÁR HASZNÁLAT: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában található Braille könyvtár szolgáltatásait az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy ingyenesen veheti igénybe. Több mint 1000 szépirodalmi mű kölcsönözhető.

– INGYENES JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy bármilyen jogi témával kapcsolatos tanácsadást és ügyintézési segítséget kérhet.

– KEDVEZMÉNYES SEGÉDESZKÖZVÁSÁRLÁS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében található segédeszközboltban az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy kedvezményesen vásárolhat vakügyi segédeszközöket. Érdemes figyelni a bolt akcióit, időnként az utóbbi években tényleg jelképes áron lehetett hozzájutni bizonyos cikkekhez.

– KEDVEZMÉNYES ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉG: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője igénybe veheti a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Balatonbogláron található üdülőjét.

– VAKVEZETŐ KUTYA IGÉNYLÉS: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy jogosult vakvezető kutya igénylésére. Információink szerint amennyiben az igénylő megfelel a feltételeknek, nem kizárt, hogy akár már 16 éves korában egy látássérült fiatal vakvezető kutyával közlekedjen.

Speciális bébiszitter szolgálatok

1. FECSKE Szolgálat a Kézenfogva Alapítvány koordinálásával

„A FECSKE Szolgálat megbízható, felkészült segítőt ún. „fecskét” küld a családhoz, aki kellő tapasztalattal és tudással rendelkezik fogyatékos személyek gondozása terén és akire a szülők nyugodtan rábízhatják gyermeküket. A fecske felügyel a fogyatékos személyre, ellátja a személyes szükségleteinek kielégítéséhez szükséges gondozási és alapápolási feladatokat (étkeztetés, tisztálkodás, öltözködés, mozgás-mozgatás, gyógyszerezés), elfoglaltságot biztosít a számára ismerős tevékenységekkel (játék, séta), ha szükséges kíséri az otthona és az ellátó intézmény (iskola, óvoda, napközi) között.

A szolgáltatás, rugalmasan alkalmazkodva a családok élethelyzetéhez, a nap 24 órájában, a hét bármelyik napján igényelhető, havonta maximum 20 óra időtartamban. A szolgáltatást a fogyatékosság típusára, súlyossági fokára, a fogyatékos személy nemére és életkorára való tekintet nélkül igénybe lehet venni.

A FECSKE Szolgáltatási Hálózat

A FECSKE Szolgálat fenntartó, koordináló és szakmai irányító szerepét a Kézenfogva Alapítvány tölti be, a közvetlen szolgáltatásnyújtás és a családokkal való kapcsolattartás partnerszervezeteken keresztül valósul meg.

A szolgáltató partnereink:
ÉFOÉSZ (Budapesten)
Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete (Pest megye: gödöllői, aszódi kistérség)
Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthon és Iskola (Hajdú megye)
Esőemberekért Egyesület (Komárom megye)
Székesfehérvári Csemete Alapítvány (Fejér megye)
ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete (Szabolcs megye)”

forrás: http://fecske.kezenfogva.hu/

2. A VGYKE bébiszitter szolgálata

„2017. július 1-től a VGYKE Louis Braille Támogató Szolgálata elindítja bébiszitter szolgáltatását, mely látássérült gyermekek otthoni felügyeletét tudja vállalni. Az előző évben a CIB Alapítvány támogatásával a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete és a VGYKE közös szervezésében megvalósult képzésen sikeresen vizsgát tett bébiszitterek közül szerződést kötöttünk egyenlőre 1 fővel, igény esetén reméljük a létszám bővíthető lesz.
A bébiszitter szolgáltatás a hét minden napján, hétvégén is igényelhető, kizárólag a Louis Braille Támogató Szolgálattal szerződött kliensek esetében.

A szolgáltatás térítési díj köteles:
◾ Hétköznap 8.00 órától 16.00 óráig 400 Ft/óra
◾ VGYKE tagoknak kedvezményesen 300 Ft/óra,
◾ hétköznap 16.00 óra után és hétvégén pedig egységesen 500 Ft/óra.
A szolgáltatást igényelni és időpontot egyeztetni a szolgálat munkatársainál lehet:
Tamás József és Czagány Izabella
szolgálatvezetők
tszolgalat@vgyke.com
Telefonszám: 06 70 387 52 62 vagy 06 1 384 55 41
Várjuk a látássérült gyermeket nevelő szülők jelentkezését!”

forrás: VGYKE honlapja

2017. szeptember