Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kérdőív Budapesti közösségi közlekedésről (Inclusion 2020)

2020. május 7.
A képen egy kérdőív látható, ceruzával

Kedves Olvasóink!

Az Európai Unió által finanszírozott, 3 éves Inclusion projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ szeretné jobban megismerni, hogy a város hogyan tud a speciális igényekkel rendelkező, mozgásukban akadályozott utasok számára minél jobb feltételeket biztosítani a közösségi közlekedésben.

A mozgásukban akadályozott utasok között értjük azokat az utasainkat, akik

  • Vak vagy gyengénlátó személyek
  • Mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek
  • Siket vagy nagyothalló személyek
  • Értelmi fogyatékossággal élő személyek
  • Autista személyek
  • Babakocsival vagy nehéz csomaggal közlekedő személyek
  • Ideiglenes mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek
  • Magyar nyelvet nem használó személyek
  • Egyéb

Ezért a BKK Zrt. és a Járókelő Közhasznú Egyesület 2019 őszén közös kampányt indított, melynek célja, hogy az érintettekkel együtt feltárjuk a mozgásukban akadályozott utasok közösségi közlekedés használatához kapcsolódó speciális igényeit és a közlekedésükhöz szükséges speciális szolgáltatásokat.

Ennek eszköze a Járókelő Közhasznú Egyesület honlapján egy olyan bejelentő felület, amelyen bárki bejelenthette a budapesti közösségi közlekedés egyenlő esélyű hozzáférésével, akadálymentességével kapcsolatos észrevételeit, de akár a jó példáikat is. A bejelentések feldolgozása során voltak olyan információk, melyekre viszonylag gyorsan  tudtunk reagálni, de sajnos voltak olyan beérkezett jelzések is, melyek megoldása hosszabb időt és nagyobb költségvetést igényel.

A beérkezett információkat a közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztési javaslataiba folyamatosan beépíti a BKK.

A bejelentő felület itt érhető el.

Azért fordulunk most Önökhöz, mert szeretnénk felmérni az Önök közösségi közlekedéssel és mobilitással kapcsolatos véleményét. Az eredményeket a fővárosi közlekedés hosszú távú működtetésében teendő intézkedések fejlesztéséhez használjuk fel.

Az információgyűjtés érdekében kérjük, Önök és szervezetük tagjai is vegyenek részt az alábbi linken megtalálható online kérdőív kitöltésében.

Az online kérdőív kérdéseinek megválaszolása maximum 10 percet vesz igénybe. A kérdőívet 2020. május 12. napjáig tudják kitölteni.

Tudjuk, hogy a koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt sokan szeretnének már kimozdulni otthonról, használni a közösségi közlekedési járműveket, hogy folytathassák a korábban megszokott életüket és a munkába járás mellett felkeressék barátaikat, távolabb élő rokonaikat, ismerőseiket. A fővárosi közösségi közlekedést működtető szakemberek részeként mi is arra törekszünk, hogy minél jobb feltételeket biztosítsunk a közösségi közlekedést használó utasoknak. A kérdőív kitöltése ebben segíthet.

A kérdőív kapcsán további információ dr. Albert Judit (BKK) kollégánktól kérhető, e-mail címe: judit.albert@bkk.hu

Köszönjük szíves együttműködésüket!

A BKK Inclusion projekt csapata

A képen egy kérdőív látható, ceruzával

A kép forrása: http://www.vizontogyogyszertar.com/