Ajándék rajzok a gyerekektől

Kollégáink az óvodai érzékenyítések (szemléletformáló programok) alkalmával gyakran kapnak a gyerekektől rajzokat, sőt még az is előfordul, hogy ezek a kis műalkotások tapintható formában születnek meg. A kicsik kartonpapíron kilukasztgatják a figurák körvonalait, így egy vak ember számára is hozzáférhetővé válnak, ha végigvezeti rajtuk az ujját. Ezekből a rajzolt és/vagy tapintható remekekből közlünk most egy csokorra valót, kolléganőnk, S. Tóth Erika narrációjával kiegészítve. Mostantól minden héten megosztunk honlapunkon öt rajzot, fogadják szeretettel. reméljük, Önöknek is tetszeni fognak!

1

Mintha egy kifestőkönyv egyik lapját látnánk. Felül pillangó felirat, alatta egy versike:

Aranyszárnyú pillangó,
hol vagy te kis csapongó?
Minek szállsz oly messzire?
Szállj a baba szemére.

Az előre megrajzolt két ábrát, egy pillangót és egy virágot az alkotó kezek kicsit még szálkásan ugyan, de nagy odaadással szivárványosra színezték: a lepke teste piros, egyik szárnya kék és narancssárga, a másik jórészt citromsárga és barna, de itt-ott kék, piros és lila is. Mindkét szárnyon négy-négy pápaszem látható, ezek is mind különböző színűek. A pillangó melletti virág egynemű bordó, a kicsi, aki színezte, néhol kiszaladt a vonalból, de azért látszik, hogy nagyon igyekezett.

Ez a szálkás, helyeként hiányos színezés és néhol a vonalakon való túlfutás a kicsik korából, kézkoordinációjából adódóan majd mindegyik rajzra jellemző, úgyhogy a továbbiakban nem emelem ki külön.

 

2

 

A régi, jól ismert versike tűnik fel a “katicabogár” cím alatt. Ezt a mondókát mi is megtanultuk óvodás korunkban és a gyerekeink is biztos, ismerni fogják.

Katalinka szállj el!
Jönnek a törökök.
Sós kútba tesznek,
onnan is kivesznek.
Kerék alá tesznek,
onnan is kivesznek.
Ímhol jönnek a törökök,
mindjárt agyonlőnek.

Mellette egy hétpettyes katica előrajzolt ábrája látható, háta kicsit ovális-forma, fejecskéje almaszerű, két kicsi csáppal, a csápok végén apró ponttal. Pettyeit grafit-szürkére színezték a kis kezek, a teste piros. Hat lába is van persze, sematikusan előrajzolva, hat rövidke vonalként. A versike alatt két falevelet is találunk, zöldre színezve.

3

Ez a kis műalkotás nincs előrajzolva, mondhatni teljesen eredeti. Egy lány vagy talán egy anyuka áll a kép közepén egy barna asztal mögött. (Itt a kép közepe nem a lap közepét jelenti, hanem a vízszintesen álló A4-es papír alsó szélét, a gyerekek jellemzően ide rajzolják a kép központi elemeit.) A lány piros blúzt és fehér nadrágot visel, fekete haja két copfba fonva, a válla fölé ér. A megálmodó nagy piros szájat és csillogó lila szemeket rajzolt ennek a különös lánynak. Az asztalon csupa furcsaság, középen egy szőlőfürt, mellette balra egy csíkos gyíkféleség óriási szájjal… Hosszúkás, hengerforma és négy lába van, teste elnyúló farokban végződik. A szőlőfürttől jobbra egy másik szokatlan szerzet, nehéz meghatározni, hogy micsoda, mindenesetre zöld alapon fekete pöttyös. Amőbaszerű alkatán az egyik kinövés mintha a feje lenne, szájából vagy hosszú piros nyelve vagy egy lángcsóva tör elő.

4

Egy téglalapforma ház belterében vagyunk. (A gyerekekre jellemző, hogy gyakran úgy ábrázolnak szobákat, belső helységeket, mintha nem lenne faluk, mintha kívülről beléjük lehetne pillantani.) Egy furcsa emberfigura áll az alsó lapszélhez viszonyítva középen, zöld, kék és sárga csíkos ruhában. Maci fülei vannak, pálcika lábai, aránytalanul nagy lapáttenyerei és olyan hosszú ujjai, mint Ollókezű Edwárdnak. 🙂 Mellette bal oldalt egy kisebb alak, hasonló jellemzőkkel, talán apa és fia. Jobb oldalon valami tv-szerűséget találunk, legalábbis egy négyzet alakú dobozt, állványon. Ezen kívül csak két berendezési tárgy tűnik fel, az egyik talán egy kályha és mellette valami ugyancsak négyzetforma holmi, ami nem sokat mutat magából.

5

Zsúfolt rajz és kicsit álomszerű. Nagyjából középen (megint csak az alsó lapszélhez viszonyítva) egy hölgy áll, hosszú, lila, redőzött szoknyában és vízszintesen piros csíkozású sárga blúzban, mosolyog. Céklaszín leomló haja a derekáig ér, hosszú, pókszerű karjai gombforma kézfejben végződnek. Jobbján egy kislány áll zöld hajjal, egymás kezét fogják. A gyermek magát sokkal kevésbé dolgozta ki, mint a mellette álló hölgy alakját, ő csupán néhány odavetett ceruzavonás. Mellette egy maci vagy egér tűnik fel – talán a kedvenc plüssállata, nem is engedi el maga mellől.

Mégis, ami igazán hangsúlyos a képen, az a három figura környezete. Jobbjukon két dús-lombú fa, baljukon lila és kék papírba csomagolt masnis ajándékok, felettük pedig szálldosó gyümölcsök: két óriási és egy ujjbegynyi méretű piros alma, fekete szárral és kis zöld levéllel, két eltévedt piros cseresznye, na meg egy sárga. Ugyancsak felettük, pont középen valami meghatározhatatlan figura is feltűnik, bármi is az, két hosszú lába vagy szárnya van és lemosolyog az alatta lévőkre. A lap bal felső sarkában még néhány kósza kék bárányfelhő is előbukkan, alattuk egy már csak épphogy a lapra fért Napocskával.