Közösségi mentoraink hitvallása

Acsay Péter

Elérhetősége

Mint végzett pedagógus szeretek foglalkozni az emberekkel. A jó kommunikációs képességemet kihasználva beszélgetek velük, mert vallom, hogy egy megértő beszélgető partner is sokat segít. A klub lehetőséget ad arra, hogy a látássérültek problémáikat egymás között megbeszéljék és a saját tapasztalatok cseréjével, közösen próbáljunk rájuk lehetőség szerint megoldást találni. Lámpásként célom az, hogy a kerületi látássérülteknek minél több, őket érdeklő programot szervezzünk – melyeken nagy létszámban vesznek részt-, továbbá a kerületi önkormányzati vezetőkkel közösen javítsuk a látássérültek életminőségét. (2015 februárja óta dolgozik nálunk)

Aranyiné Kmett Olga

Elérhetősége

Látássérültként születtem. Gyerekként ez nem érintett tragikusan, elfogadtam. Felnőttként többször találkoztam az állapotomból adódóan olyan nehézségekkel, ami alakítja, változtatja a véleményem-látásmódom, ami jelenleg ez: az ember, az egyén mindenkori vágya: csatlakozni az őt körülvevő világhoz. Részt venni annak történéseiben, eseményeiben, akár formálni azt, egyenjogú, egyenrangú félként. Akkor is, úgy is, ha fogyatékkal élőnek született vagy azzá vált. Ezt az alapvető vágyat szeretném kielégíteni, megsegíteni munkámmal itt a XVI. kerületben a VGYKE közösségi mentoraként.

Bernát Zsuzsa

Elérhetősége

Minden ember számára fontos, hogy tartozzon valahová. Egy olyan közösségbe, ahol jól érzi magát, elmondhatja örömeit, problémáit, ahol megértik, segítik. Ezért tartom fontosnak a kerületben élő látássérültek felkutatását, összefogását, számukra klubnapok és tartalmas programok szervezését.
Célom továbbá, hogy érzékenyítő programokkal sok kerületi óvodába, iskolába eljussak. Tapasztalatom, hogy a gyermekek rendkívül nagy befogadóképességgel rendelkeznek, nyitottak és bátran felteszik kérdéseiket a látássérült emberek életével kapcsolatban is. Hiszek az érzékenyítés szemléletformáló erejében, amit már gyermekkorban el kell kezdeni: tudatosítani bennük, hogy a látássérülteknek nem sajnálatra, hanem segítségre van szüksége. Az érzékenyítés során megmutatjuk, hogy a látássérült emberek is teljes értékű életet élnek, ehhez csupán csak segédeszközökre van szükségük. (2015 szeptembere óta dolgozik nálunk)

Bönde Katalin

Elérhetősége

Van egy mondás: Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét! Ehhez a mondáshoz tartom magam a magánéletem és munkám során is.

Születésem óta látássérültként élek, de mindig is igyekeztem pozitívan állni az engem körülvevő világhoz. A nehézségek leküzdéséhez megoldásokat, a céljaim eléréséhez pedig lehetőségeket, vagy megfelelő eszközöket keresek. Lámpásként is arra törekszem, hogy lehetőségeket keressek és teremtsek a látássérült emberek számára, hogy kimozdulhassanak a szürke hétköznapokból. Célom egy dinamikusan működő és fejlődő közösség építése, amihez mindenki szívesen tartozik.

Juhos Róbert

Elérhetősége

Örülök annak, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy szervezőként vegyek részt a Lámpás Klubok életében. Az a célom, hogy minél több emberhez eljusson a klubunk híre, a mostaninál is több ember szerezzen róla tudomást, így segíthessem a sorstársaimat abban, hogy új embereket ismerhessenek meg és új barátságokat köthessenek. Fontosnak tartom a programjainkat, mert ezeken keresztül izgalmas, érdekes helyekre juthatunk el, sokszor olyanokra, ahova egy látó embernek sincs sok esélye bejutni. Ezért szeretném elérni, hogy a lehető legtöbb sorstársunk értesüljön rólunk és kapcsolatba kerülhessen velünk. (2016 óta dolgozik nálunk)

Kiss Márta

Elérhetősége

Hiszem, hogy közösségben annál jóval könnyebben megoldódnak a gondok, mintha magunkra maradnánk velük. Ezért is szeretném, ha minél többen csatlakoznának hozzánk. Fontosnak tartom megismertetni a látóemberekkel a látássérültek életét, és azt hogyan tudnak nekünk segíteni. Pozitívan gondolkodó, vidám, maximalista ember vagyok, ezért kicsit nehezen viselem a sikertelenséget. Tudom, hogy nem változhat meg minden azonnal és tökéletesen, ezért a kudarcokra is fel vagyok készülve. Bár nehezen teszem túl rajtuk magam, sokat tanulok belőlük.

Krayné Faragó Zsuzsanna

Elérhetősége

Pedagógus végzettségemnél fogva közel áll hozzám az emberekkel való törődés, a közösségek építése. Élvezem a kapcsolatteremtési lehetőségeket, a kulturális programok szervezését. Szociális érzékenységemet és empátiás készségemet kiélhetem közösségi civil szervezőként.
Kerületemben aktívan dolgozom azon, hogy gyümölcsöző kapcsolatokat alakítsak ki a civil szervezetekkel és az önkormányzattal azért, hogy még inkább segíthessem – és ha csak egy kicsit is -, de szebbé tegyem tagjaink mindennapi életét. Arra törekszem,  hogy betöltsem a híd szerepét az ép és fogyatékossággal élő emberek közötti kommunikációban és interakcióban. Egyesületünk által a gyakorlatban tudok tenni azért, hogy a látássérült emberek társadalmi integrációja megvalósuljon. Úgy érzem tele vagyok  pozitív energiákkal, ezért érzek késztetést arra, hogy ezt másoknak is továbbadjam! (2014 óta dolgozik nálunk)

Lukács Erzsébet (Böbke)

Elérhetősége

Neveltetésemből adódóan mindig is segítettem a rászoruló embereken. Örülök, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy szervezőként vegyek részt a VI.kerületi Lámpás Klub életében. Célom: kulturális és szabadidős programokat szervezni, kellemes élményeket szerezni a látássérült embertársaimmal, mely mindenki számára örömteli kikapcsolódást jelent. Szeretném, hogy minél több látássérült csatlakozzon hozzánk. Remélem, jó kapcsolatokat tudok kiépíteni és közösséget formálni a VI.kerületi Lámpás Klub tagjai között. Szeretném a munkámmal segíteni embertársaim mindennapjait, nehézségeikben állandó támasz lenni.

Murgács Jánosné (Annamari)

Elérhetősége

2019. júliusában kerültem a VGYKE csapatába közösségi civilszervezőként.

2015 óta vagyok látássérült. Mostanra megtaláltam a helyet ahol segíthetek látássérült társaimnak.

Mivel egész életemben emberekkel foglalkoztam, úgy gondolom kellő empátiával rendelkezem. Remélem munkám során a jövőben segítségére lehetek mindazoknak, akik igénylik. Vallom és nap mint nap megélem, hogy azért mert elvesztem az egyik készségemet,  még igenis lehet élni minőségi életet és élvezni azt. Ebben fogok segíteni Tagjainknak!

Szalai Miklósné Tündi

Lux in tenebris” Fény a sötétségben Ezért kezdtem el lámpásként dolgozni, hogy fényt vigyek a mindennapokba, a programokkal, a beszélgetésekkel. Az altruizmus, empátia mindig is életem része volt, és remélem, hogy jó ügyet szolgálok munkámmal mint lámpás.

Tanai Csaba

Elérhetősége

Életvidám és pozitív gondolkodású vagyok. Célom, hogy a látássérült embereket kimozdítsam a mindennapi, szürke világból.  Szeretném megtalálni azokat az embereket, akik szeretnének másképpen élni. Szeretnék nekik szabadidős és kulturális programokat szervezni. Feladatomnak tekintem a szemléletváltást, az érzékenyítést és az akadálymentesítés támogatását. Szeretném elmondani az embereknek, hogy miként élünk és milyen segítségre van szükségünk. Vakvezetőkutyával közlekedőként szeretném megmutatni azt is, hogy milyen minőségi változást jelent egy hű társ. Remélem jó kapcsolatot tudok kiépíteni az eddig még nem ismert sorstársaimmal, a helyi önkormányzattal és a többi civillel. (2016 októbere óta dolgozik nálunk)

Vas György Árpádné (Terike)

Elérhetősége

Mindig nagyon fontosnak tartottam az emberi kapcsolatok kialakítását és ápolását. Nagy örömömre közösségi civilszervezőként is lehetőséget kaptam erre. Látássérültként hívom sorstársaimat klubnapjainkra, kirándulásainkra. Arra törekszem minden alkalommal, hogy aki eljön közénk, jól érezze magát. Együtt tervezzük meg a programokat is.
Az önkormányzattal a kezdetektől jó kapcsolatban vagyok. Rendezvényeiken gyakran részt veszünk a klubtagokkal együtt. A kerületben több civil szervezettel is kapcsolatban vagyunk.
Szeretnék minél több olyan programot megvalósítani, ahol a látó és a látássérült emberek találkoznak és beszélgetnek egymással. Munkám során látom, hogy életkortól függetlenül minden élethelyzetben szükség van erre a felzárkózásra. Ugyanakkor örömmel tapasztalom, hogy a kommunikáció által egyre közelebb kerülünk egymáshoz.
Szeretném, ha ez a lelkes csapat sokáig együtt maradna! Olyan sok tervem van még!
(2014 óta dolgozik nálunk)

 

Pázmán Krisztina

Elérhetősége

 

Mi nem látunk jól, de minket kell, hogy jól lássanak, halljanak rólunk, segítsenek nekünk!

Nagy örömmel tölt el, hogy az Egyesületnek a tagja és munkatársa is lehetek egyben. Kétgyermekes anyukaként a szervezés mindig fontos része volt az életemnek. Ezúttal egy teljesen más szerepben, de ugyanolyan lelkesen akarom jól csinálni. A klubunkba minél több tagot szeretnék bevonzani, minél színesebb programokkal kovácsolni őket egy nagyszerű közösségé.

A mai digitális, elhidegült világban fel kell nyitni a gyerekek, fiatalok szemét, milyen csodás élményt jelenthet egy közös délután, egy jó beszélgetés, egy remek kirándulás. Az idősebb korosztálynak pedig megmutatni, hogy jó egy közösséghez tartozni, a kor előrehaladtával nem szabad, nem kell magányossá válni. A közösen töltött időt nem pótolhatja semmi.

Célom, hogy minél több embertársunkhoz eljusson az üzenet: ne sajnálj, inkább segíts nekünk, de azt tudd hogyan kell. Fontosnak tartom az érzékenyítő programokat főként az iskolákban, hiszen a gyermekek fogékonyabbak mindenre, meglepően jól reagálnak arra, ami kicsit is más, mint a megszokott.

Lámpásként nemcsak a látássérülteknek szeretnék utat mutatni, hanem a látóknak is.

 

Istók Imola

Istók Imola

Elérhetősége

 

Egy nagyon pozitív, gondolkodású ember vagyok és fontosnak tartom hogy, a kerületeinkben a tagjainknak, segítséget nyújtsunk akár személyes problémák megoldásában, akár kulturális programok szervezésével. Civil szervezőként ara törekszem hogy, lehetőségeket keresek és teremtek a látássérült, emberek számára hogy kimozdulhassanak a szűrke hétköznapokból. A célom  egy jól működő és fejlődő, közösség kialakítása ahová mindenki szívesen tartozna.

 

Nagy Fruzsina

Elérhetősége

 

Munkámat Erzsébetváros közösségi civilszervezőjeként kezdtem meg szeptemberben, amely a vírus jelenlétének következtében csak online formában valósult meg. Így bár az ismerkedés, és a bizalom nehezebben épült ki, de mára már bátran keresnek fel a VII. kerületi tagok. Számomra a civil szervezés azt jelenti, hogy egy közösséget összefogni, és azon belül maradandó élményeket okozni az ott létező emberek számára. Jól érzem magam ebben a munkában, hiszen korosztálytól függetlenül lehet a személyeknek élményeket és impulzusokat szerezni, valamint közösségi civilszervezőként új emberekkel megismerkedni.

Idén januártól pedig interjúkat is készítek, amiket nagyon élvezek. A munkatársaim részéről érdekes beszélgetésekben veszek részt, és látok bele az ő munkájukba, mind a kerületi képviselők oldala is egy másfajta hozzáállást jelenít meg számomra a látássérültekhez való viszonyulás tekintetében. Mindezt pedig nagyszerű látni, és megírni, hogy milyen törekvések vannak mind két fél részéről, hogy a látássérült embereknek könnyebb legyen az élete. Jó ebben részt venni.