Tagsággal járó kedvezmények

Valamennyi tag belépéskor kis kék keményfedeles fényképpel ellátott tagsági igazolványt kap, melybe minden évben beragasztásra kerül a tagsági bélyeg.

Általános tévhit, hogy az igazolvány csak kedvezményes utazásra vehető igénybe!

Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen kedvezményekre jogosít az igazolvány.

Utazás

Ingyenes tömegközlekedés: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője bármely magyarországi település helyi tömegközlekedési eszközeit díjmentesen használhatja;

90%-os kedvezmény távolsági járatokon: Az ország területén belül közlekedő valamennyi távolsági busz és vonatjáraton az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérő 90%-os kedvezménnyel utazhat;

Nemzetközi vasúti kedvezmény
„A vak- és gyengénlátó utasok kísérői egész Európában, ingyen utazhatnak a kísért személy társaságában. A vakok és gyengénlátók valamennyi, a célországra érvényes kedvezményes menetjegyet megválthatják, a kísérő menetjegyének érvényessége ehhez igazodik. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes- illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.”

Forrás: mavcsoport.hu

Kedvezményes színházlátogatás

Az ország területén több színház kínál kedvezményes jegyeket látássérülteknek. Budapesten például ilyen a Nemzeti Színház.

„Nemzeti Színház
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
PÁHOLY MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK, VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
Az országos szövetségek tagjai, azokra a Nagyszínpadon szereplő saját produkciókra igényelhetnek jegyet, amelyeken a balkon két oldalpáholya a nézők rendelkezésére áll. Rendhagyó nézőtérrel rendelkező produkcióknál, illetve a többi játszóhelyen a kerekesszékkel érkező vendégek csak akkor vehetik igénybe a kedvezményt, ha a nézőtér – a Gobbi Hilda Színpad esetén pedig a munkakarzat – akadálymentesen megközelíthető.
Ezekre az előadásokra a tagsági igazolvánnyal rendelkező vendégek 1.000 Ft-ért, míg az őket kísérő személy (egy fő!) 1.200 Ft-ért válthat jegyet. A vásárlás feltétele a jogosultságot igazoló igazolvány felmutatása (MÁK hatósági igazolvány, MEOSZ tagigazolvány, MVGYOSZ igazolvány).”

Kedvezményes belépőjegy a Tropicariumba

„A tagsági könyvel rendelkező látogatóinkat max. 1 fő felnőtt kísérőt a jelenlegi legolcsóbb, 1600.- Ft/Fő kedvezményes belépődíjjal tudjuk fogadni, amennyiben érvényes kártyáját felmutatja a Tropicarium jegypénztárában! Kényelmük és biztonságuk érdekében a kedvezményes belépési lehetőség csak hétköznapokra vonatkozik, (hétvégékre és piros betűs ünnepnapokra nem, mert akkor nagyon sok látogatónk van)!”

Forrás: tropicarium.hu

Kedvezményes – nagyon kedvező árú jegyek a Csodák Palotájába

Felnőtt jegy 2500 Ft, ehhez képest nagy kedvezményt kaphatunk tagsági igazolványunk felmutatásával:
„Jelképes jegy: 500 Ft
1 fő kísérő is jelképes jegyet válthat. 500 Ft”

Forrás: csopa.hu

Ingyenes múzeumlátogatás

A 194/2000. számú Kormányrendelet értelmében Magyarország egész területén valamennyi múzeum ingyenesen látogatható az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője számára. Így többek között ingyenes: Magyar Nemzeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, Közlekedési Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Terror Háza Múzeum.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is kiemelkedően jelentős kedvezményt biztosít

„Budapesti Állat- és Növénykert
Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft”

Forrás: zoobudapest.com

Sok kedvezmény olvasható a jegyárakról tájékoztató oldalon, és igen örömteli, hogy a fogyatékosoknak és kísérőjüknek jár a legnagyobb kedvezmény.

Kedvezményes Vadaspark belépés

Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője kedvezményes áron látogathat a Budakeszi Vadasparkba.

Kedvezményes mozijegyek

Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy kedvezményes áron vásárolhat mozijegyet a Cinema City mozihálózaton belül az ország több pontján.

Az MVGYOSZ kedvezményes szolgáltatásai

INGYENES HANGOSKÖNYVTÁR HASZNÁLAT: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában található Hangoskönyvtár szolgáltatásait az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy ingyenesen veheti igénybe. Több mint 3000 példány szépirodalmi mű kölcsönözhető.

INGYENES BRAILLE KÖNYVTÁR HASZNÁLAT: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában található Braille könyvtár szolgáltatásait az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy ingyenesen veheti igénybe. Több mint 1000 szépirodalmi mű kölcsönözhető.

INGYENES JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy bármilyen jogi témával kapcsolatos tanácsadást és ügyintézési segítséget kérhet.

KEDVEZMÉNYES SEGÉDESZKÖZVÁSÁRLÁS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében található segédeszközboltban az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy kedvezményesen vásárolhat vakügyi segédeszközöket. Érdemes figyelni a bolt akcióit, időnként az utóbbi években tényleg jelképes áron lehetett hozzájutni bizonyos cikkekhez.

KEDVEZMÉNYES ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉG: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy és egy fő kísérője igénybe veheti a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Balatonbogláron található üdülőjét.

VAKVEZETŐ KUTYA IGÉNYLÉS: Az érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy jogosult vakvezető kutya igénylésére. Információink szerint amennyiben az igénylő megfelel a feltételeknek, nem kizárt, hogy akár már 16 éves korában egy látássérült fiatal vakvezető kutyával közlekedjen.

Lehetőségek a VGYKE-nél

Pályázati részvételi lehetőség: A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének tagjai minden évben több az egyesület által kiírt pályázaton vehetnek részt, melynek eredményeképpen jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá az életvitelüket megkönnyítő segédeszközökhöz;

Lakástámogatás igénylés: A Budapesten élő érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy támogatást igényelhet lakáscélú beruházásokhoz;

Ingyenes információs és tanácsadó szolgáltatás: A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének tagtársa bármilyen hivatalos ügy intézésében kérheti segítségünket: adatlapok kitöltése, kérvények megírása, szövegfelolvasás, szövegértelmezés;

Informatikai segítségnyújtás: Budapest és Pest megye területén valamennyi érvényes tagsági igazolvánnyal rendelkező személy számára informatikai tanácsadást nyújtunk, akár a lakásán is;

Kulturális és szabadidős programok: A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szárnyai alatt működő csoportok programjain való részvételi lehetőségek. (Évente 80-100 program).

Érdemes tagnak lenni, érdemes érdeklődni, és élni kell a lehetőségekkel! Mert “ami jár, az jár”!