Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Meghívó látássérült-mentorszülő képzésre

2014. január 21.
Család

Széchenyi terv fotó

Tisztelt Édesanyák és Édesapák, Nagyszülők!

A képzés előzményei:

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt Közösségi feladatokhoz kapcsolódó programok támogatása, TÁMOP-5.5.1.B-11/1 „A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázat keretében szervezzük a képzést.  A pályázat sikeres megvalósítása érdekében a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), cím: 1146 Budapest, Hermina út 57.) vezetésével a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete (cím: Budapest, Arany János u. 31.) és a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány (cím: 1114 Budapest, Károli Gáspár tér 2.) konzorciumi megállapodást kötött.

A Mentorszülő képzés a projekt egyik kiemelt eleme. Egyedülálló kezdeményezés, amely a 13. és 14. kerületben élő, látássérült gyermekeket nevelő, vagy a látássérült szülők számára ad egy – a látássérülésben érintett szülő részéről – támogatást a gyermek és/vagy a szülő fogyatékosságából adódó élethelyzetek szakszerű, ám mégis természetes módon történő segítése érdekében.

Céljaink:

Személyes tapasztalataik megosztása révén hiteles, az éppen krízisben, nehéz helyzetben lévő ember aktuális kérdéseire, dilemmáira szakszerű módon reagálni képes mentorszülőket képezzünk. Nem a látássérüléssel kapcsolatos „szakembereket” képzünk! Olyan szülők válnak mentorrá, akik megtanulják a segítségért hozzájuk forduló szülőtársuk felé

  • pillanatnyi állapotát megérteni, elfogadni,
  • családját pontos, élő információval ellátni
  • az érintett családtag látássérülésének és életkorának megfelelően a mai tudomány álláspontját közvetíteni
  • ösztönözni a család kultúrájából adódó saját, egyéni megoldásmódok keresésére
  • az első tanfolyam tapasztalatait levonva hosszútávon egy országos hálózatot tervezünk kiépíteni.

A tanfolyam szervezéséhez magabiztosságot ad az a tudat, hogy Magyarországon és Erdélyben már sikeresen működik az autista gyermekeket nevelő szülők körében a mentorszülő hálózat.

A képzés díja:

A képzés térítésmentes. Valós értéke 186.000,- Ft, mely összeget az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv keretében megvalósított TÁMOP-5.5.1.B-11/1-2012-0056 számú CSerf-S Családi Erőforrás Segítő Központ című projekt keretében kerül elszámolásra.

A képzés ideje, időbeosztása:

A képzés minimum 10 fő részvételével indul, a csoport tagjaival történő időpont egyeztetést követően, 3 napos intenzív érzékenyítő-tudatosító tréninggel. Ezt követően szombatonként napi 6 órában 5 alkalommal lesz a mentorszülői tevékenységre felkészítő tréning. A tréning zárását követően 20 órás/5 alkalmas esetmegbeszélő csoportot tartunk ebben a naptári évben.

A mentorszülői szerep feladatai nem zárhatóak le egy képzés végeztével, ezért a VGYKE keretében a következő években is tartunk törvényi változások követéséről, illetve a mentorszülőség megerősítését célzó tréningnapokat.

A képzéssel kapcsolatban egy személyes, motivációs beszélgetés keretében bővebb tájékoztatást kaphatnak 2013. augusztus 31. és szeptember 7. közötti időszakban a képzés vezetőjétől, Biróné Balog Vilmától. A beszélgetésre a következő számon Balog Vilma várja a jelentkezéseket: 06 30 226 0108.

2013. augusztus 13.

Fodor Ágnes                                                                    Móré Zsuzsa

VGYKE elnök                                                                projekt menedzser