Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Civil-, kormányzati- és üzleti együttműködés eredménye az ETIKK

2014. január 20.
ETIKK
ETIKK sajtótájékoztató

Forrás: www.budapest.hu

Soltész Miklós, szociális és családügyi államtitkár felavatta a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének (MBE) Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központját (ETIKK). A látványában impozáns, a ma elérhető, korszerű eszközökkel felszerelt, minden tekintetben akadálymentes beruházás megvalósításához 15 millió forinttal járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI); jelentős támogatást adott a helyszín kedvezményes bérbeadásával a Lurdy Ház Igazgatósága, valamint annak Konferencia és Rendezvény Központja; a berendezésben a Kinnarps Hungary Kft. segített; a falak színeit pedig a Poli-Farbe Festék- és Vakolatgyár biztosította.

Az ünnepélyes megnyitón a házigazda¸ Földesi Erzsébet, Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke diavetítéssel illusztrált előadásban mondta el, mi mindent „tud” az új Központ. Hangsúlyozta, hogy az ETIKK arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ha a gyártók, tervezők, szolgáltatók jobban odafigyelnének a fogyatékos személyek igényeire, sokkal kevesebb – költséges, több esetben esztétikailag is megkérdőjelezhető -, speciális eszköz előállítására kerülne sor, és csökkenhetne azon fizikai és kommunikációs akadályok száma, amelyek megnehezítik a fogyatékos személyek mindennapi életét. Ma már kaphatók kereskedelmi forgalomban olyan termékek, amely kielégítik az egyetemes tervezés szempontjait. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Központja ezeket a termékeket, alkalmazásokat kívánja bemutatni, hangsúlyozva ezek jelentőségét az oktatás és a munka világában. Arra is rámutatott: az új létesítmény nem kizárólag a fogyatékkal élők számára került kialakításra. A sérült emberek számára kifejlesztett eszközök közül jó néhány ugyanis alkalmas az épek mindennapjait is megkönnyíteni. Példaként említette a golyóstollat, amelyet eredetileg a balkezeseknek szántak, hogy ne kenjék el kezükkel a tintát, ám ma már mindenki használja. A másik ilyen eszköz a televízió távkapcsolója, amelyet a mozgássérültek életének megkönnyítésére fejlesztettek ki, de ma már ott van minden háztartásban.

Soltész Miklós államtitkár a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása előtt arról beszélt, hogy az EMMI a Központ létrehozásához nyújtott anyagi támogatásával egyebek mellett azt a célt igyekszik elérni, hogy minél több vállalkozás ismerje meg az egyetemes tervezés által kialakított konferencia- és irodatermet és lehetőleg minél többen idehozzák rendezvényeiket, hiszen itt – köszönhetően az akadálymentesítésnek -, a rendezvényeken problémamentesen részt vehetnek a kerekes székes, látás- vagy hallássérült meghívottak is.

Dr. Lovászy László, az ENSZ fogyatékossággal élők jogaival foglalkozó nemzetközi szakértői testületének (CRPD) magyar tagja is elismeréssel méltatta ezt a kezdeményezést. A szakértő kiemelte: „A maga nemében is rendkívül különleges civil, piaci és kormányzati együttműködés eredménye az ETIKK, amely egyesíti magában a társadalmi szolidaritást, a piaci logikát, a civil kurázsit és a kormányzati előrelátást. Ez azért is indokolt, mert közös kihívásokkal nézünk szembe a XXI. században. Mégpedig egy különösen idősödő Európában, ahol nagyságrendekkel több lesz a fogyatékossággal élő ember, köszönhetően annak, hogy a fogyatékosságok döntően 50 év felett jelennek meg.”

Az új létesítményről további információk a www.etikk.hu oldalon találhatók.

Szerző: Zelei Béla