Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ötletelt a VGYKE

2014. május 31.

Kelemen Ferenc elmondta, hogy tapasztalata szerint drágák a segédeszközök, kevés a pályázati lehetőség és az elnyerhető támogatás, TB-támogatás pedig szinte semmilyen látássérültek számára szükséges eszközre nincs. Megemlítette továbbá, hogy problémának látja, hogy a támogató szolgálatot kizárólag budapesti lakcímmel lehet igénybe venni.

Fodor Ágnes szerint a segédeszközök esetében a legfőbb gond az, hogy életvitelt könnyítő eszközökről van szó, és nem gyógyászati segédeszközökről, a támogatott lista pedig nem hogy bővül, hanem csökken. Az elnökség idén, az áprilisi ülésén döntött a segédeszközök beszerzését támogató pályázat kiírásáról, melynek forrása a VGYKE által 2013-ban gyűjtött és az MVGYOSZ által leosztott adó 1%. A felhívás megjelenésére nyáron kerül sor. Arról is tájékoztatott, hogy a támogató szolgálat tevékenysége működési engedélyhez kötött, ezt hatóság adja ki. A támogató szolgáltatás a szociális törvényben szabályozott és térítési díj köteles.

A Louis Braille Támogató Szolgálat esetében az intézményi térítési díj 1000forint fölött van, a 300 forintos térítési díj megállapításával már így is nagy támogatást ad az egyesület részben az állami normatívából, részben önerőből. A VGYKE támogató szolgálatának működési engedélye kizárólag Budapestre szól.

Monostori Csaba javasolta, hogy az egyesület keresse meg a kerületi önkormányzatokat annak érdekében, hogy indítsanak támogatási programot segédeszközök beszerzésére, ahogy ez Kőbányán már évek óta működik.

Puer Zoltán tájékoztatott, hogy a korábban a Szempont Alapítványnál rehabilitáltak klubja az alapítvány megszűnésével nem működik. Mivel a VGYKE-ben közülük többen is tagok, a vezetőséggel egyeztetve a Cserf-S közösségi helyként befogadja ezt a klubot. Foglalkozások egyelőre havonta egyszer, később kéthetente lesznek, az első találkozóra június 5-én 16 órától kerül sor. A klub nyitott, bárkit szeretettel várnak.