Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A fogyatékosokkal foglalkozó főigazgatóságot kérnek EP-képviselők

2014. január 30.

A kezdeményezéshez Kósán és Gönczön kívül csatlakozott még Őry Csaba, az RMDSZ-es Sógor Csaba, valamint az ír Gay Mitchell, és Marian Harkin, a brit Edward McMillan-Scott, a svéd Cecilia Wikström, a spanyol Alejandro Cercas és a görög Antigoné Papadopulu, továbbá Nessa Childers.
Kósa ezzel kapcsolatos közleményében arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Bizottság nem csak többéves késében van a 2010-ben megígért úgynevezett akadálymentesítési jogszabálycsomaggal, de a bizottságban nincs is olyan egyértelmű és önálló felelős részleg sem, amely a fogyatékos emberek helyzetének javításával foglalkozna. A politikus szerint jelenleg minden biztos csak a maga területének szempontjai alapján foglalkozik a fogyatékkal élők helyzetével, ráadásul úgy véli, hogy a 2010-ben megalkotott európai fogyatékossági stratégia nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
A képviselő sajnálatosnak nevezi, hogy az Európai Szociális Alap az elmúlt években uniós szinten egyre kisebb mértékben támogatta a fogyatékos emberek igényeit célzó programokat, és a regionális fejlesztésekért felelős igazgatóság sem tudja egészen pontosan, hogy mennyi pénzt fordítottak a fogyatékos emberek életminőségének javítására.
Az Európai Bizottságon belül jelenleg 33 főigazgatóság működik, ezekben zajlik a brüsszeli testület szakpolitikai munkája, bizonyos tekintetben olyanok, mint afféle szakminisztériumok.

Forrás: MTI