Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Akadálymentes világháló

2014. július 6.
Forrás: www.inorbital.com

Forrás: www.inorbital.com

Mit érdemes rólad tudni?

Szakmai pályafutásom több mint 20 éves. Kezdetben multimédiával, majd webes fejlesztésekkel foglalkoztam. A 2000-es évek közepétől került érdeklődésem középpontjába a weboldalak akadálymentessége, ergonómiája, és szabványokra épülő minőségbiztosítása. Azóta web akadálymentességi szakértőként üzleti és non-profit weboldalak vizsgálatával, tesztelésével és korrekciójával foglalkozom. A témáról a www.akadálymentesweb.hu honlapon blogot írok. Természetesen tréningeket, előadásokat is tartok.

Milyen indíttatásból választottad az informatikus pályát?

Gyermekkoromtól kezdve érdekeltek a számítógépek. Amikor beiratkoztam a főiskolára, csak azt tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, de azzal nem igazán voltam tisztában, hogy az informatikus mérnöki szakma pontosan mit is jelent. Ma már tudom, hogy mi foglalkozunk leginkább azzal, hogy az informatika a felhasználókért legyen, és ne fordítva. Van egy mottóm, miszerint „Számomra mindig az ember az első, és csak második az őt kiszolgáló technika.”

Honnan jött a motiváció, hogy képzéseket is tarts?

Amikor emberekről, felhasználókról beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy ez alatt mindenkit értsünk. Mikor ez a felismerés megfogalmazódott bennem, rögtön tudtam, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés, vagy közkeletűbb nevén az informatikai akadálymentesség a nekem való szakterület, amibe érdemes alaposabban beleásnom magam. Sajnos nagyon kevesen foglalkoznak Magyarországon ezzel a témával, így amikor lehetőség adódott arra, hogy képzések keretében ezt a szemléletet továbbadhassam, azonnal elvállaltam.

Szerinted miért fontos és építő jellegű részt venni a képzésen?

Ahogy említettem, talán a szemlélet elsajátítása a legfontosabb. Felismerni és megtapasztalni azt a tényt, hogy nem mindenki úgy használja a számítógépeket, a mobileszközöket, az internetet, mint egy „átlagos” felhasználó. Bár a képzés során nagyon hamar kiderül az is, hogy Ő is lehet akadályozott, vagyis az informatikai akadálymentesség nem csak a fogyatékossággal élő felhasználók számára fontos, hanem mindenkinek.  A képzés célja az akadálymentesség   komplex szemléletének kialakítása, az Egyetemes Tervezés alapgondolatának bemutatása.

Kiknek ajánlanád?

Elsősorban azoknak, akik munkájukból adódóan, napi szinten foglalkoznak honlapokkal. Akár mint webfejlesztő, webtervező, akár mint tartalomfeltöltő. De egyéb informatikai munkakörökben, beosztásban dolgozók is hasznát vehetik. Például multimédia fejlesztők, informatika tanárok, rendszerszervezők, programozók, rendszergazdák.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a résztvevőktől?

A visszajelzések nagyon pozitívak. Úgy gondolom, hogy az eddig lezajlott képzések a szemléletformálás tekintetében mindenképpen elérték a céljukat. Számtalan visszajelzés úgy kezdődött, hogy „nem is gondoltam volna, hogy”. Biztos vagyok abban, hogy a képzés végére mindenki más szemszögből nézett az informatikai eszközökre, szoftverekre, és honlapokra. Illetve –   és talán ez a legfontosabb – az akadályozott felhasználók igényeire.

A képzésen csak épek, vagy fogyatékossággal élők is részt vettek már?

Szinte mindegyik csoportban volt fogyatékosságban érintett hallgató is. Személyes jelenlétük motiváló hatással volt a csoport ép tagjaira. Egészen más, ha csak én beszélek az érintett felhasználók igényeiről, vagy Ők maguk, személyes tapasztalataik alapján mondják el ugyanezeket.

Az már egy másik kérdés, hogy a résztvevők az elsajátított ismereteket hogyan tudják majd a hétköznapok során alkalmazni. Sajnos ebben már egy kicsit pesszimista vagyok, és nem azért, mert a végzett hallgatókból hiányozna a lelkesedés, vagy a tudás. Inkább azért, mert a hétköznapok során nekik is majd át kell törniük azokat a társadalmi és szakmai gátakat, amelyek ma még sajnos jelen vannak. De bízom benne, hogy ha munkájuk révén sok kicsi fal áttörik, akkor az egy idő után mindenki számára hasznossá válik.

Ivanova Daniela