Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Több jogot kaphatnak a segítő kutyák

2014. július 5.
Forrás: www.va.gov

Forrás: www.va.gov

Az ombudsman korábban vizsgálatot folytatott a témában, majd a jelentés megállapításait megküldte a szociális ügyekért felelős államtitkárságnak; az erre kapott választ az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala hétfőn ismertette az MTI-nek küldött közleményében.

Közölték, hogy az államtitkárság egyetért az alapvető jogok biztosának megállapításaival, és intézkedéseiben figyelembe is veszi őket.

Az ombudsman már 2008-ban is vizsgálta a vakvezető kutyákkal közlekedők jogait. Akkor olyan jogszabályi rendelkezések megalkotását kezdeményezték, amelyek lehetővé teszik, hogy a vakvezető kutyával közlekedők az élelmiszerboltokba is bejussanak. Jelezték, hogy a
miniszter akkor a jogszabályi védelem körét kiterjesztette
a segítő kutyákra.

A biztos később utóvizsgálatban tekintette át a segítő kutyák alkalmazásának gyakorlatát; Székely László előrelépést tapasztalt, azt hogy a korábbinál lényegesen kevesebb a korlátozás. Példaként megemlítették, hogy a megkeresett közszolgáltatók akadálymentes és segítő kutyával is megközelíthető ügyfélszolgálati irodákat, várótermeket, eladótereket alakítottak ki.

A kiképző szervezetek közlésére hivatkozva ugyanakkor azt is jelezték, hogy egyes területeken továbbra is megtiltják a belépést a segítő kutyákkal. Szerintük ennek hátterében a jogszabály nem megfelelő ismerete és a kötelezettségek ellenőrzésének hiánya állhat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy vizsgálatuk feltárta, nincs összhangban a segítő kutyák alkalmazását szabályozó rendelet és a szabálysértési törvény. A rendelet szerint ugyanis a segítő kutyára nem kell szájkosár, a törvény ezzel szemben leszűkíti a segítő kutya fogalmát a vakvezető, valamint a mozgáskorlátozottakat segítő kutyára, így hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő, továbbá a terápiás kutyát alkalmazó embereket hátrányos megkülönböztetés éri.

Jelezték azt is, hogy nehezíti a kiképző szervezetek és a kutyára várakozók életét, hogy nincs elegendő pályázati forrás a segítő kutyák kiképzésére. Ez utóbbival kapcsolatban a szociális ügyekért felelős államtitkárság azt közölte, hogy a többletforrások ügyében egyeztetést kíván kezdeményezni a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Forrás: inforadio.hu