Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Bennfentes kulisszák – Holdvilág módra

2017. szeptember 14.

Koltai Judit a Holdvilág Kamaraszínház művészeti vezetője, rendezője és színésze valamint az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK) egyik technikai berendezésekért felelős munkatársa jóvoltából a klub különleges helyszínt kapott. Judit és kollégája Máté segítségével igazi bennfentes kulisszabejárásban lehetett részünk. A technikai munkatárs először a világosító- és hangosítófülkébe kalauzolt minket, ahol férfi kollégánk és egy hasonlóan elhivatott tagunk azonnal el is veszett a technikai berendezések (számukra) végtelenül izgalmas dzsungelében. Minden programszervezői erélyességünkre szükség volt, hogy tovább tudjunk indulni, egyenesen a színpadra, ahol megismerhettük a színpadtechnika minden részletét a vezérlőpulttól, a reflektorokon át a süllyeszthető előszínpadig. Utóbbit mindenki rendkívüli érdeklődéssel próbálta ki, meglepődtünk, ahogy eltűnnek alólunk a világot jelentő deszkák. A süllyeszthető előszínpad egyébként nem csak színpadtechnikai, de az akadálymentesség megvalósítása szempontjából is érdekes, kerekesszékes vagy babakocsis látássérült nézők is feljuthatnak a segítségével a színpadra, volt is erre példa, egy kedves anyuka hozta halmozottan sérült kisfiát, aki így kényelmesen részt vehetett a kulisszabejáráson.

1. kép 2. kép

Ugyanilyen érdeklődés övezte a különböző méretű és formájú mikrofonokat, amiket egyenként megfoghattunk és kipróbálhattunk. Mint megtudtuk, szinte minden színpadi eseménynek van saját mikrofonja: többek között tér-, beszéd- és énekmikrofonnal ismerkedhettünk meg. Ezt követően Judit beszélt a Színház további akadálymentesítési terveiről, a projekt hátteréről és a VGYKE-vel való együttműködés részleteiről. A klub befejezéseként leültünk művelődési központ előterében a büféasztalokhoz és meséltem az audionarrációval történő akadálymentesítés különböző fázisairól, első tapasztalataimról audionarrátorként, valamint a várható narrátor-képzés részleteiről. Akkora volt az érdeklődés és olyan hamar elszaladt a rendelkezésre álló idő, hogy nem is tudtuk egy alkalomba sűríteni, ezért július elején folytattuk a kulisszabejárást a jelmez- és kelléktár megismerésével.

3. kép

Ahogy egyik tagunk fogalmazta, “többet láttunk, mint a látók”. Ez tulajdonképpen így is van, mert az előző hónap programját folytatva, Koltai Judit jóvoltából bejuthattunk a Holdvilág Kamaraszínház kellék- és jelmeztárába, ami az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ titokzatos pincéjében található. A múlt hónapban rajta állva próbálhattuk ki a merülő előszínpadot, ezúttal magával a hidraulikával, az óriási dugattyúk segítségével mozgatott emelőszerkezettel is megismerkedhettünk. Ezután pedig akasztották a hóhérokat – Judit miniérzékenyítést tartott nekünk. Azoknak, akik jelen voltak az Ágacska című előadáson, ki kellett találniuk, hogy milyen díszletelemet helyez a kezük ügyébe a fineszes rendező és azt is, hogy ennek mi volt a szerepe a darabban. Persze nem csak az Ágacska díszletei kerültek elő, hanem például Szélike királykisasszony forgószéke és gyönyörű taftruhája is, melyet így közelebbről is megcsodálhattunk. Szélike királykisasszony szelleme egyébként izgalmas előzetesként suhant el mellettünk a 2016-os évben, ugyanis a darab 17-ben debütál audionarrációval a Holdvilág Kamaraszínház színpadán.

Kérdése van az audionarráció kapcsán? Írja meg nekem a vgyke.audionarracio@gmail.com e-mail címen! Szívesen tájékozódna tovább a témában? Megteheti a https://www.facebook.com/vgykeaudionarracio/ oldalon, ahol további élménybeszámolókat, programajánlókat, narrációkat és egyéb érdekességeket talál. Várom szeretettel!

S. Tóth Erika
audionarrátor, kommunikációs munkatárs
Mobil: +36 30 755 6983