Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Braille-írásos választási értesítőt kérhetnek a látássérültek

2014. január 31.
a képen egy szavazatokat gyűjtő láda látható, amint egy lap esik bele éppen a tetején lévő nyílásba
Braille

Forrás: www.168ora.hu

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta, hogy január első napjaiban kezdték kipostázni azokat a tájékoztatókat, amelyekből a fogyatékossággal élő választópolgárok értesülhetnek arról, hogy miképp kérhetnek segítséget a választáson való akadálytalan részvételükhöz. A borítékban megtalálható az a kérelem egy nyomtatvány formájában, amelyen a szavazók jelezhetik, hogy milyen segítséget igényelnek a szavazatuk akadálymentes leadásához. (Nyomtatvány második oldal, C-D-E-F pontja) Aki esetleg nem kapott ilyen levelet, a www.valasztas.hu oldalról is letöltheti a kérelmet és ugyanoda on-line vissza is küldheti kitöltés után. A honlapon a választással kapcsolatban minden információ megtalálható.)

A látássérült szavazók kérhetik, hogy az NVI készítse el számukra Braille-írással a szavazás helyéről és idejéről szóló értesítést. Továbbá az is kérhető, hogy a látássérültek a szavazatuk önálló leadásához segítségképpen Braille-írással ellátott szavazósablont kaphassanak a szavazóhelyiségben. A sablon segítségével a szavazat önállóan leadható.

Természetesen arra továbbra is van lehetőség, hogy a szavazó polgár a szavazólap kitöltéséhez az általa választott kísérő segítségét vegye igénybe, vagy kérésre ezt a segítséget a szavazatszámláló bizottság két tagja is biztosítja.

Braille-írásos szavazósablont a mozgóurnás szavazáshoz is lehet igényelni.

A mozgásukban korlátozott választópolgárok kérhetik, hogy biztosítsanak számukra akadálymentes szavazóhelyiséget; ilyet egyébként minden település minden választókerületében kialakítanak majd. Mozgóurnát is kérhetnek a mozgássérült választók a helyi választási irodától, ezzel azonban meg kell várniuk a választás kiírását.

A fogyatékossággal élő választópolgárok könnyített formában megírt tájékoztató anyagot is igényelhetnek a helyi választási irodától.
A kérelem benyújtható online a www.valasztas.hu oldalon (ehhez regisztrálni kell az ügyfélkapuhoz), vagy személyesen, illetve levélben. Az utóbbi esetekben a kitöltött kérelmeket a helyi választási irodákhoz kell eljuttatni, ezek általában a települési önkormányzat épületében működnek, de a jelzett honlapon a választási irodák listája is megtalálható.

Előzetes telefonos egyeztetés után a VGYKE ügyfélszolgálatának munkatársai az egyesület tagjainak igény esetén segítséget nyújtanak az NVI-hez küldendő kérelem kitöltésében és elküldésében.

Forrás: MTI