Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Csokoládé élménytúra.

2019. május 21.

A Kossuth téri Szamos Café felső szintjén található Szamos Csokoládé Múzeum hat termen keresztül mutatja be a kakaó és a csokoládé történetét, a forró csokoládé fogyasztásának kultúráját, az édességek tárolásának csodálatos formavilágát és még megannyi érdekességet és lehetőséget ad egy élményekkel teli, kóstolóval, filmvetítéssel, csokoládé-díszítéssel bővített emlékezetes élmény átélésére is.

Az első teremben a kakaó termesztésével ismerkedhettünk meg. Megtapogathattunk egy kakaóbab fát, amit fémből készítettek, így demonstrálva hogyan néz ki és milyen a termése. Megtudhattuk hol van a kakaófa őshazája, – a legnagyobb termőterületek az Egyenlít ő mentén találhatók – és a kakaó gyümölcs feldolgozásának lépéseit. Igazi kakaóbabot, valamint ét-, tej- fehér, és Ruby csokoládét kóstolhattunk. A Ruby csokoládé egy új, gyümölcsös íz világú csokoládé nem egy hozzáadott színezéknek köszönheti rózsaszínes árnyalatát, hanem a „Ruby” elnevezésű kakaóbabfajtának. A kakaóbab termése is rózsaszínű.

Második helyszínünk a Csokoládé szalon volt. Egy különleges enteriőr nappalit láthattunk ahol a Szamos magángyűjtemény legszebb porcelánjai voltak a vitrinekben. Van itt Augarten-i, Meissen-i, Herendi porcelán. Itt található II. Erzsébet királynő porcelán desszertes készletének ötszáz másolata közül a 191. darab, mely egy kínai porcelán. Természetesen mind a forró csokoládé elegáns fogyasztását szolgálta – valamikori úri szalonokban, főnemesi ebédlőkben. Láthattunk egy korabeli festett sparheltet is – ezen készítették a forrócsokoládét.

Marcipánszobrok-A szép csokoládés lány

A harmadik teremben a szánk is tátva maradt a meglepetéstől. A kiállítás egyik fő látványossága a 78 kg marcipánból készült Szép csokoládés lány ember nagyságú marcipán szobra. A marcipán szobor alkotója Izsáki Tünde, aki Jean-Étienne Liotard festménye (1744) nyomán készítette el. A vitrinbe helyezett szobor háttérében a festmény is látható. A szobor étellakkal van bevonva ettől csillogó, és meghatározott hőmérsékleten tárolják. Láthattuk még az Országház és a Koronázási ékszerek makettjét, szintén porcelánból- ezek is Izsáki Tünde alkotásai.

Tovább haladva elérkeztünk a negyedik terembe, ami nem más, mint egy békebeli csokoládé műhely és cukorkabolt volt. Itt a múlt század ’20-as éveit idéző édességbolt eredeti berendezési tárgyait láthattuk. A polcokon finomabbnál finomabb cukorkák, csokoládék, bonbonok kínálták magukat, valamint a boldog békeidőket bemutató csokoládé műhely, korabeli eszközeit és csokoládéformáit ismerhettük meg.

Kóstolót is kaptunk egy igazi csokoládéval bevont marcipánt.

 

A túra végén csokoládé öntésben volt részünk, amit tárlatvezetőnk készített el nekünk, szilikon formába öntve még melegen saját magunk díszíthettük a táblás csokoládét, melyet kihűlés után, díszcsomagolásban mindenki haza vihetett.

 

Csokoládés élménytúránk végén meglepetésben is részünk volt, a Szamos Café vendégei voltunk, a cukrászda által készített fagylaltra.

 

Aki szereti a csokoládét és kíváncsi arra hogyan készül, milyen íze van a kakaóbabnak vagy a Ruby csokinak, annak jó szívvel ajánljuk, hogy látogassák meg a Szamos Café emeletén található Csoki múzeumot.

 

A Zuglói klub tagjai egy felejthetetlen, élményekben gazdag kiállításon vehettek részt, amit külön köszönünk a Zuglói Önkormányzatnak.