Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érzékenyítés a Fogyatékos Emberek Világnapján

2019. december 3.

A BRFK XVIII. kerületi rendőrkapitányság Keviczky Csilla közreműködésével, a „Fogyatékkal élők világnapja” alkalmából, december 3-án érzékenyítő foglalkozást szervezett kerületi iskolák részére a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtárban (1183 Bp., Thököly út 5.).

A rendezvény Célja az volt, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében, a gyerekekhez közelebb vigyük a „fogyatékkal élők” mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást. Az eseményen a VGYKE képviseletében mi is állomásként vettünk részt, ahol kisiskolásoknak tartottunk előadást és különböző segédeszközökkel szemléltetve mutattuk be a látássérültek életét, közelebb hozva őket a vakok világához.

Bernát Zsuzsanna elmondta ki számít látássérültnek, mi segíti a vakokat a közlekedésnél (Futár távirányítók, Futár táblák, beszélő jelzőlámpák, taktilis jelzések, vezetősávok,), milyen nehézségek adódnak a mindennapi tevékenységek során? Bemutattuk a beszélő telefonos alkalmazásokat, a beszélő eszközöket, és a számítógépes programokról is beszéltünk (MAGIC nagyító program, Jaws beszélő program).
Juhos Róbert beszélt a Braille írás és olvasás elsajátításáról, és Braille-írásos könyvből olvasott. A fehérbotos közlekedést is megismerhették, és gyakorolhatták vele, hogyan kell helyesen segíteni az utcán közlekedő vakoknak.
Beszéltünk a Távszem alkalmazásról is, és a tanulók feltehették kérdéseiket, amire szívesen válaszoltunk.

Kiss Márta a vakvezető kutyás közlekedést mutatta be. Mesélt arról, hogyan lehet kutyához jutni, milyen kutyafajták alkalmasak vakvezető kutyának, milyen orvosi vizsgálatok és alkalmassági vizsgálat előzi meg a képzést, elmondta, mekkora segítség egy vakvezető kutya a balesetmentes közlekedésben.

A tanulók végig aktívak voltak, bátran tettek fel kérdéseket. Bízunk benne, hogy a mindennapi élet során nem félnek odamenni egy fogyatékossággal élő emberhez, és segítenek neki.

A programra látogatók nem csak a látássérültek életével ismerkedhettek meg, hanem állomásonként más-más fogyatékossági csoporttal.

Köszönjük Keviczky Csillának a meghívást!