Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Esélyegyenlőségi nap a szemléletformálás jegyében

2019. május 4.

A fogyatékkal élők, vagy bármely más okból hátrányos helyzetű emberek napi gondjaira, életmódjára, esélyeire hívta fel a figyelmet a zuglói önkormányzat az Esélyegyenlőségi napon, melyet május 4-én tartottak a Zuglói Civil Házban.

A színpadi előadásokkal, bemutatókkal színesített délutánt Karácsony Gergely polgármester nyitotta meg, aki beszédében az esélyegyenlőség fontosságára, a hátrányok ledolgozásának lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Ezen a színvonalas programon a VGYKE is képviseltette magát. Néhány kollégámmal érzékenyítő játékokkal, szimulációs szemüvegekkel és kvíz kérdésekkel készültünk, Többen kipróbálták milyen bekötött szemmel párosítani a tárgyakat vagy éppen kirakni különböző formákat, a szimulációs szemüvegeken keresztül megtapasztalhatták milyen szembetegségek vezethetnek látásromláshoz esetleg vaksághoz. Acsay Péter kollégánk a Braille írással-olvasással ismertette az asztalunkhoz érkezőket. Külön öröm volt számunkra, hogy Hevér László György Zugló Önkormányzatának Idősügyi Tanácsnoka is érdeklődött a Braille írás iránt. Péter készített is számára egy Braille írásos névjegyet.

Kitelepült velünk a Láthatár bolt. Katona Zsuzsi a bolt munkatársa bemutathatta milyen segédeszközök állnak rendelkezésükre a vak és gyengénlátó emberek számára. Asztalánál nagyon sokan érdeklődtek, főleg a magyarul beszélő órák és eszközök érdekelték az embereket.

Pásztor Tibor gyógymasszőr kollégánk is eljött velünk, és megmasszírozta a frissülni vágyó érdeklődőket. Sokan érdeklődtek szolgáltatásunk iránt, így mindenkinek elmondtuk hol érhetik el masszőr kollégáinkat, adtunk szórólapokat, melyen minden elérhetőségünket megtalálják.

Vakvezető kutyáink iránt is nagy volt az érdeklődés, sokan simogatták őket. Természetesen elmondtuk, hogy mikor szabad és mikor nem szabad őket megsimogatni.

Megismerkedtünk több civilszervezet és intézmény résztvevőivel is.

Amíg mi a Zuglói Civil Ház előterében ismerkedtünk és bemutattuk a látássérültek életét, beszéltünk egyesületünk tevékenységéről, addig a színházterem színpadán egymást váltották a fellépők. A műsort a Nemadomfel Együttes koncertje zárta.

Köszönjük a Zuglói Önkormányzatnak, hogy lehetőséget adtak bemutatkozni és közelebb kerülni embertársainkhoz. Számunkra nagyon fontos, hogy ne féljenek megszólítani bennünket és segíteni nekünk.