Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Esztergomban jártunk

2017. június 20.
A képen a látogatócsoport tagjai láthatóak

G. Tóth Franciska muzeológus nagy szeretettel fogadott minket Esztergomban az Előhegyen található emlékházban. Az első látnivalóval egyből szembe kerültünk. A tornácon a nevezetes autogramfalnál többek között Radnóti, Karinthy, Kosztolányi, és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető. Sok költő vendégeskedett a házban és odaírták nevüket a falra.

A képen a látogatócsoport tagjai láthatóak

A verandán szemet gyönyörködtető látvány tárult elénk. Fentről nézve megláthattuk Esztergom panorámáját, így a Bazilikát is. Felemelő érzés volt meghallgatni Babits Mihály Ebéd után című versét Mensáros László előadásában ott, ahol megírta a költő. Ezután Babits Mihály előadásában hallhattuk a Medve-nóta című versét.

Hallhattunk Babits verset az esztergomi születésű Pusztaszeri Kornél színműyésztől, majd egy jazz zenei kíséretben hallott vers következett. Újabb versben Dal az esztergomi Bazilikáról, melynek szintén a helyszín adott ihletet:

Kertem az egész táj, hol óriás csiga
Kétszemű dónjával a bölcs bazilika

A képen a költő szavainak megfelelő kilátás képe látható, ahogyan az ablakából a Bazilikára látott

A dolgozószobában szép íves falon szintén költői feliratok.
Horafisz: non ebur neqve aureum – jelentése szerint: sem elefántcsont sem arany.

Másik oldalon költői idézet:
„ adsz nyáron nyugovást és szép csendességet”.

Az ebédlőben belehallgattunk Jelenszki István filmrendező Esztergomban Babits fényében forgatott filmjébe, melyen a költő Előhegyen írt versei hallhatóak.

Sétánkat folytatva az emeleten Babits Mihály feleségének Török Sophie született Tanner Ilona szobájába érkeztünk. Régi üveges szekrényben könyvkiállítás. Babits mini könyveit a kezünkbe vehettük. Több dísztárgy, étkészlet volt a másik szekrényben, horgolt kis terítők díszítették a polcokat. Ez a szoba is és az egész ház bútorai a múlt század hangulatát idézte fel bennünk.

A képen az látható, ahogyan a csoport tagjai a tárlatvezetést hallgatják

Babits Mihály 1924-től 1941-ben bekövetkezett haláláig ebben a házban töltötte nyarait családjával együtt. Ebben a gyönyörű környezetben és annak áldott csendjében kapott újabb és újabb ihletet a versíráshoz. Költészetével gazdagon megajándékozott mindannyiunkat.

Vasné Pintér Teréz
közösségi civilszervező

inneltrade_logoA VGYKE szentendrei Lámpás Klubjának programjai megvalósítását az Inneltrade Kft. támogatta, melyért ezúton is hálás köszönetet mondunk!