Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

“A koreai stílus” – Kurátori tárlatvezetés a Néprajzi Múzeum időszaki kiállításán

február 14 @ 10:30 - 11:30

Szöul több mint egy évezrede főváros, kereskedelmi, diplomáciai és kulturális központ. A Sárga tengerbe torkolló Han folyó két partján elterülő, erdős hegyekkel övezett város napjainkban Dél-Korea lakossága egynegyedének ad otthont. Rendkívül fejlett informatikai infrastruktúrával rendelkezik, a Forbes magazin pedig 2008-ban a világ hatodik gazdaságilag legerősebb városaként jelölte meg. Mégis, Szöul minden pontján megtalálhatók a történelmi emlékek és a nagy múltra visszatekintő fővárosi státusz bizonyítékai. A modern felhőkarcolók mellett békésen megférnek a királyi paloták és a tradicionális „hánok” házak; a XXI. századi utcákon pedig nem ritka a hagyományos viseletbe öltözött járókelő.

Hosszú történelme során a város vezető szerepet töltött be a filozófia, tudományok és művészetek terén is; mintájául szolgált a mindennapi öltözködésnek és lakáskultúrának. Milyen volt ez a város az iparosodás előtt, és hogyan hatott rá a nyugati kultúra megjelenése? Hogyan érinthető meg Korea szellemisége viseletein, lakóházainak felépítésén keresztül? Miképp köszönnek vissza öltözködési hagyományaik korunk kifutóin? A Néprajzi Múzeum ezekre a kérdésre ad választ első vendégkiállításán, melyen a Szöuli Történeti Múzeum 250 tárgya tekinthető meg.

Az öltözékek és a lakásbelső finom mintázataiban, változataiban tetten érhető a koreai mindennapok és ünnepek, valamint az az egész társadalmat átszövő érték- és szimbólumrendszer, melyet a koreai konfucianizmus képvisel. Ennek gerincét pedig az ősök, a múlt, a környezet és ez ezekkel való harmonikus viszony adja. Egy-egy ruhadarabban jelen van viselőjének státusza, képzettsége, rangja, pozíciója, kora és neme – azaz nemcsak Szöul hagyományai, hanem az ott élők sorsa, mindennapjai is.

Tarts velünk egy kurátori tárlatvezetésre, melyen részletesebben is megismerhetjük a kiállítás anyagát, a hagyományos koreai belső terek felépítését, a viseletek változatosságát és különleges jelképrendszerét! A tárlat időszaki, és 02.18-án véget ér; így aligha lesz erre több alkalom!

A programra előzetes bejelentkezés szükséges elérhetőségeinken legkésőbb 2024. február 13. 12:00-ig! A tárlatvezetés időtartama előreláthatólag 60 perc.

A csoport maximális létszáma 20 fő, melyet a jelentkezések sorrendjében fogunk feltölteni. A tárlatvezetés költsége 1300 Ft/fő; a múzeumba való belépés látássérült és egy kísérője számára ingyenes. Vakvezető kutya természetesen hozható. A pénztárnál igényelhető All-in jegy is, mellyel a Néprajzi Múzeum minden kiállítása szabadon látogatható!
Kérjük, mindenkinél legyen MÁK-kártya vagy MVGYOSZ-kiskönyv a kedvezmény érvényesítéséhez; illetve fém százas, ugyanis a csomagmegőrző szekrények azzal működnek. Az A4-esnél nagyobb csomagok nem vihetők be a tárlatra!
Kísérőt sajnos csak igen korlátozott mértékben tudunk biztosítani, ezirányú igényeiteket mindenképp jelezzétek, vagy gondoskodjatok saját segítőről. Megértéseteket köszönjük!

A program esetleges további részletei Facebook-eseményünkben olvashatóak, mely Facebook-fiók megléte nélkül is megtekinthető:
https://fb.me/e/1IcPmczr9

Találkozó:
1. Örs vezér tere M2 (kürtöskalácsosnál) 9:10-9:20 Izával;
2. Puskás Ferenc stadion 75-ös troli megállója (ahová a 130-as is beérkezik) 9:20-9:30 között Bogival;
3: 75-ös troli „Benczúr utca” megálló a múzeum előtt (Keleti felől érkező oldal) 9:45-9:55

Várunk szeretettel!

Részletek

Dátum:
február 14
Időpont:
10:30 - 11:30

Helyszín

Néprajzi Múzeum (1146 Budapest, Dózsa György út 35.)

Szervezők

Czagány Izabella
Telefon:
06 70 387 52 61
E-mail:
ujpest.szervezo@vgyke.com
View Szervező Website
Kollárszky Boglárka
Telefon:
0630/513-0776
E-mail:
16.kerulet.szervezo@vgyke.com