Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Sárkány Éve

február 19 @ 15:00 - 17:00

2024. február 10-én az időt holdévben (is) mérő Kína és a Távol-Kelet számára elbúcsúzott a Víz Nyúl, és beköszöntött a Fa Sárkány Éve. A holdújév, vagy más néven tavaszünnep – melynek kezdőnapja minden évben változik – hatalmas ünnep a világon élő kínai közösségek számára: ilyenkor gyakorlatilag megáll az élet néhány napra. Akik tehetik, még időben hazautaznak Kínába – alaposan megugrasztva az időszak légiforgalmi és egyéb közlekedési statisztikáit. Természetesen Magyarországon is megünneplik: összegyűlik a család, megajándékozzák egymást; búcsúztatják az óévet, és – különféle szokások, rituálék segítségével – biztosítják a szerencsét az új évre: a ház csillog-villog, körös-körül minden a bőséget, szerencsét és gazdagságot jelentő piros színében pompázik.

A Sárkány Éve különösen szerencsés évnek számít (nem véletlenül születik ezekben az években a legtöbb gyerek), talán a legjobban várt az összes közül: a kínai horoszkóp szerint ekkor olyan változások kezdődhetnek, amik pozitív irányban befolyásolhatják az emberiség sorsát.

Oroszlán- és sárkánytánccal, petárdákkal ugyan nem szolgálhatunk, ám – utószilveszter-jelleggel – mi is csapunk egy kis ünnepséget az Azúr Sárkányt megünneplendő! No de mit is jelent ez az egész – miért pont a sárkány? Miért teljesen más a kínai sárkány, mint az európai? Miért nem szabad leszidni a gyerekeket az új év első napján? Mi kerül az ünnepi asztalra? Hogyhogy minden piros ilyenkor? Időtől és tudásunktól függően igyekszünk majd minden kérdésre választ adni; megkóstolni egy-két hagyományos távol-keleti finomságot, megemlékezni híres sárkányokról – és ami a legfontosabb, jól érezni magunkat egymás társaságában! Ölts fel valami pirosat, hozd a jókedved, és csatlakozz hozzánk – szeretettel várunk!

Az esemény Facebook-linkje:
https://fb.me/e/3QqkKdevv

Részletek

Dátum:
február 19
Időpont:
15:00 - 17:00

Szervezők

Czagány Izabella
Telefon:
06 70 387 52 61
E-mail:
ujpest.szervezo@vgyke.com
View Szervező Website
Kollárszky Boglárka
Telefon:
0630/513-0776
E-mail:
16.kerulet.szervezo@vgyke.com