Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Épületséta az újpesti Városházán

május 30, 2023 @ 10:00 - 13:00

Kíváncsian figyeled a különféle városi sétaprogramokat, de még nem találtál kedvedre valót? Esetleg jobban érdekelnek azok, amelyek régi épületek ajtaját és titkait tárják fel előtted? Most itt az alkalom, hogy velünk is részt vehess egyen: épületsétára hívunk az idén 123 éves újpesti Városházára!
Az 1840-ben alakult Újpest nem volt mindig a főváros része: az eleinte községként létező település területe és lakossága azonban – köszönhetően a különféle beruházásoknak (bőrgyár, hajóállomás, stb.), illetve a gróf Károlyi Sándor által a lakosoknak biztosított, felekezetre való tekintet nélküli teljes jogegyenlőségnek, vallásszabadságnak és kereskedelmi státusznak – folyamatosan nőtt, és a század végére már szükségessé vált egy olyan épület létrehozása, amely egyrészt méltóképp reprezentálja a mind rohamosabb tempóban fejlődő települést, másrészt megfelelő feltételeket biztosít a községvezetés és a helyi közigazgatás számára a napi feladatok elvégzéséhez.
A Böhm Henrik és Hegedüs Ármin által tervezett épület – mely az elmúlt századforduló eklektikus szecessziós irányzatának egyik legkiemelkedőbb alkotása – az egykor önálló Újpest város önkormányzata központi hivatalául készült 1899 és 1900 között; ma is a IV. kerület adminisztratív központja. Így, ha be is jutunk olykor kerületi ügyintézés céljából, legfeljebb futólag vehetjük szemügyre a patinás belső teret – komolyabban szemrevételezni bármit, vagy főleg további információkat, történeteket hallani a figyelmünket megragadó dolgokról már se idő, se mód a teendőkkel és határidőkkel zsúfolt, rohanó hétköznapok közepette.
Pedig annyi kérdésünk lenne! Valóban laktak bűnözők a Városházán? Ha igen, hogy kerültek oda? Mi köze lehet Babits Mihálynak az épülethez? No és Nagy Károly hű lovagjának? Itt tényleg fenn maradt a főváros címerén a vörös csillag? Vajon, ha egy 1950 előtti Budapest-térképen keresnénk a IV. kerületet, Újpestre jutnánk? Hogyhogy nem látni lila-fehér lobogót a zászlótartókon? Akár ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz sétánkon, ahol Szöllősy Marianne, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke tart idegenvezetést; és arra bíztatunk, bátran készülj kérdéseiddel magad is!
Mindenkit szeretettel várunk programunkra – ha újpesti vagy, akkor azért, mert a kerületet jól ismerők számára is tartogathat újdonságot a látogatás; ha pedig más kerületből érkeznél, akkor kiváltképp ajánljuk ennek a gyönyörű épületnek a megismerését, amely igazán különleges helytörténeti csemegének ígérkezik.
Programunk tervezett időtartama 90 perc, a csoport létszáma legfeljebb 25 fő.
Jelentkezni a szöveg legvégén megadott elérhetőségeken, vagy az oldalunknak küldött privát üzenetben tudsz. A jelentkezés határideje 2023. május 29.12:00.
Várunk szeretettel!

Részletek

Dátum:
május 30, 2023
Időpont:
10:00 - 13:00

Helyszín

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata – Polgármesteri Hivatal (1041 Bp., István út 14.)

Szervezők

Murgács Jánosné
Telefon:
06 30 498 90 33
E-mail:
ujpest.szervezo@vgyke.com
View Szervező Website
Czagány Izabella
Telefon:
06 70 387 52 61
E-mail:
ujpest.szervezo@vgyke.com
View Szervező Website