Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fogyatékossággal élő vagyok, és édesanya!

2014. május 12.
Forrás: www.streetsie.com

Forrás: www.streetsie.com

Tulajdonképpen nekem a születésük óta folyamatosan Anyák napja van.

Veres Katalin, a VGYKE Mentorszülő hálózatának koordinátora látássérült. 100%-ban nem látó férjével együtt nevelnek két gyermeket. Katalin azt mondta, hogy gyermekek nélkül el sem tudták volna képzelni házasságukat.

Az orvosok általában lebeszélik a fogyatékossággal élő nőket a gyermekvállalásról. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke, Földesi Erzsébet nem ért egyet ezzel.

Minden anyának joga van ahhoz, hogy gyermeke legyen. Attól függ, hogy ezt a társadalom hogyan támogatja. A nem fogyatékossággal élő anyák azért harcolnak, hogy legyen, vagy ne legyen gyermekük, hány gyermeket vállaljanak és mindezt hogyan egyeztessék össze a karrierrel. A fogyatékos anyáknak ma még azért kell harcolniuk, hogy lehessen gyermekük, és minden támogatást megkapjanak a gyermekvállaláshoz.

A fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény tartalmazza, hogy a fogyatékosság a környezettől függ.
A kormány úgy építette k a fogyatékossággal élők támogatási rendszerét, hogy a segítség munka mellett is igényelhető legyen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Bódiné Pájer Marianna szerint az egyik legsikeresebb lépés a rehabilitációs kártya bevezetése volt.

A munkáltatókat is ösztönözni kell arra, hogy azokat az embereket, akiknek egy picit nehezebb és más segítséget igényelnek, szintén fölvegyék és foglalkoztassák.

A fogyatékossággal élő szülők sokszor információ hiányában nem ismerik az állam támogatások rendszerét. A Védőnők Országos Egyesülete ebben is igyekszik segítséget nyújtani.

 

Forrás: Echo Tv, Híradó