Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Frissült a Beszélő Linux 4.0 változata

2015. június 2.

Kép forrása: www.linuxcafe.eu

Kép forrása: www.linuxcafe.eu

A világhálóra nem kapcsolódó, esetleg csak mobil internet hozzáféréssel rendelkezők nem, vagy csak nehézkesen férhettek hozzá a jelentős számú frissítőcsomaghoz. Ezen felhasználóink és minden új érdeklődő számára tettük elérhetővé az akadálymentes Beszélő Linux 4.01-es frissített kiadását.

Fontos különbség a 4.0 kiadás lemezképeihez képest, hogy az Ubuntu fejlesztői két lényeges összetevő frissítését nem tették automatikusan elérhetővé, hanem a tavaly áprilisban megjelent hosszú távú kiadás második javítócsomagjában adták közre.

Ezek:
a Linux „motorját” jelentő kernel frissítése a 3.16-os verzióra, a hardver és a grafikus szoftveres környezet együttműködését kezelő X kiszolgáló fejlettebb változata.

Természetesen a frissített BeLin kiadás új lemezképei tartalmazzák az Ubuntu alaprendszerhez kiadott összes egyéb javítást is.

A frissített BeLin 4.01-es kiadás ezeken a változtatásokon kívül számos egyéb újdonságot tartalmaz. A következő változtatásokhoz a BeLin 4.0 kiadást használók már automatikusan hozzájutottak a frissítések telepítésével:

Továbbfejlesztett Információs Központ funkció, új információforrások

Az Információs Központ egy kiválasztott forrás esetén támogatja a különböző alkategóriák közötti választási lehetőséget, ha egy információforrással kapcsolatos funkció több kategóriát is támogat. Az alkategória kiválasztása egy különálló párbeszédpanel lehetséges a fő funkció kiválasztása után. Hasznos ez a lehetőség abban az esetben, ha egy hírportállal kapcsolatos funkció több alkategóriát is támogat. Jó példa erre pl. az SG Hírmagazinnal kapcsolatos funkció az Információs Központban. A funkció kiválasztása után ki lehet keresni a Legfrissebb hírek, Film, It/tech, Tudomány rovatokat. Az elérhető információforrások száma is bővült, egy sor új funkció került megvalósításra.

Frissült a Liblouis összetevő a 2.6.2-es verzióra:

A BeLin 4.01 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 2.6.2-es verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivételt adtak hozzá, tovább javítva ezzel a Braille megjelenítés pontosságát.

Új alapértelmezetten telepített alkalmazások: 

A BeLin 4.01-es kiadástól az alaptelepítés része lett a látássérült felhasználók körében is népszerű Audacity hangszerkesztő és az OCRFeeder karakterfelismerő alkalmazás.

A frissített telepítőkészletek letölthetők alapítványunk honlapjának letöltés oldaláról, vagy a belin.hu honlapról.

További információkért kérjük, forduljanak bizalommal alapítványunk ügyfélszolgálati munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a helpdesk@infoalap.hu e-mail címen.

Alapítványunk reméli, hogy egyre több vak és gyengénlátó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által fejlesztett, ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes Beszélő Linux kiadás révén.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány