Februári online klubnap

2021. február 10.

A Zuglói Lámpás Klub megtartotta online klubnapját, melyet a Közösség Lámpásai Zuglói Látássérültek Facebook oldalán követhettek az érdeklődők és ugyanitt vissza is nézhető.

A videó feliratozva Gabi záró mondatával kezdődik, így hangzik:

„ Nem az a fontos, hogy mit vett el a sors, hanem az, hogy a maradékból hozd ki a legjobbat.”

Vendégem egy látás-és hallássérült hölgy, Szakolczi Gabriella volt, aki nagyon érdekes szakmát választott, könyvtáros az ELTE Bölcsészettudományi Kari Könyvtárában.
A beszélgetés is az ELTE-BTK Folyóirat olvasótermében történt.

Gabi halmozott fogyatékosságát felvállalva az Ability Fashion ruhabemutatóin is modellkedik, erről is beszélgettünk.

Kiss Márta
Közösségi civilszervező

Danova projekt értekezleten vettünk részt

A kép forrása: iho.hu

2021. február 1-jén részt vettünk a Danova projekt értekezletén, a BKK és partnerszervezetei meghívásának eleget téve.

A VGYKE és a BKK között évek óta szoros együttműködés van, melynek keretében több fejlesztés, illetve projekt megvalósításában kérik ki egyesületünk véleményét és javaslatait.

A VGYKE-t Fodor Ágnes elnök és Mészáros Ágnes alelnök, az MVGYOSZT Németh Orsolya szakmai vezető és Erhart Péter akadálymentesítési munkatárs képviselte.

A Danova projekt olyan innovációs nemzetközi projekt, mely a vakok és gyengénlátók akadálymentes közlekedési igényét hivatott elősegíteni. Az online értekezletek a jövőben havonta kerülnek megtartásra.

Főbb témák és feladatok, melyet javasoltunk:

A Danova projekttel történő együttműködési lehetőséget nagyon fontosnak tartjuk, melyben a VGYKE több munkatársa a jövőben, mint tapasztalati szakértő fog bekapcsolódni.

Fodor Ágnes
elnök

Ismerkedés az okos eszközök oktatójával

Kép forrása: theproscons.com

Rákosmente lámpásai 2021. február 2-án Facebookos élő online klubnapot tartottak, melyre kollégájukat, Berkó Norbertet hívták meg, aki az egyesület új okos eszköz oktatója.

Norbert régóta dolgozik informatikus oktatóként és segíti a látássérülteket. Február 1-jétől az egyesületben is elindult az ingyenes képzés a VGYKE tagjai részére is, amely tíz alkalmat foglal magában, és kb. másfél órát vesz igénybe. Az egyesület és a lámpások ezúton is ajánlják, hogy minél többen éljenek az oktatás adta lehetőséggel!

Majd a hagyományoknak megfelelően a lámpások felköszöntötték a név- és születésnaposokat, és hírt adtak az aktualitásokról.

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsanna
Közösségi civilszervezők

Élet látássérültként Rákosmentén

A Rákosmentén élő látássérülteknek nyújt egyfajta kapcsolódást KRAYNÉ FARAGÓ ZSUZSA és ACSAY PÉTER lámpás, akik a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületénél (VGYKE) dolgoznak már évek óta közösségi civilszervezőként.

Magát a lámpás szerveződést 2013 őszén indította el az egyesület, amely Rákosmentén kezdetektől meg is valósult.

Szerepüknek tekinthető, ahogy az egyik lámpás, Zsuzsa fogalmaz, hogy az egyesület meghosszabbított kezeként működjenek. Rendszerint ügyes-bajos dolgokban segítenek látássérült társaiknak. Egyfajta szócsőként működnek, hiszen sok tagnak nincs internetes elérhetősége, így telefonon adnak hírt az aktuális lehetőségekről-programokról.

Gyakran jelentik be közlekedési lámpák hibás működését, és ilyenkor a lámpások felveszik a kapcsolatot a Budapest Közút Forgalomirányítás diszpécserével, és jelzik a hibát.

Minden hónap 1. keddjén klubdélutánt tartanak a Rákoshegyi Közösségi Házban, 14:00 és 16:30 között. De a vírushelyzet miatt csak online klubok szervezésére és lebonyolítására van lehetőség a „Rákosmente közösség lámpásai, mentorai” (lampas17) Facebook oldalán. Sokféle programot szerveznek: kirándulásokat, kulturális programokat, valamint különféle kiállításokra is ellátogatnak kollektíven a tagokkal.

Tagok a Tutanhamon múmiája mellett

Rákosmentén aktív élet folyik a látássérültek szempontjából. A klubnak jelenleg 45 fő az aktív taglétszáma.

A reménysugár klub és a rákosmenti Lámpás Klub tagjai az asztal körül ülnek.

Zsuzsa és Péter nagyon büszke arra, hogy egy nagyon jó kis közösséget sikerült összehozniuk. Szinte családias a viszony a tagokkal. A karantén helyzet ellenére is erősödtek a kapcsolatok. Úgy gondolják, hogy a legfontosabb a bizalom kiépítése. Eredményeik közé lehet sorolni, hogy sikerült 2016-ban közlekedést segítő távirányítókat kiosztani a kerületben élő látássérültek között.

A fehér bot világnapja alkalmából évek óta októberben nagyszabású ünnepségeket rendeznek, 60-80 fő meghívásával, mindez szerepel a helyi esélyegyenlőségi programban is. A 2020-as évben az ünnepség lebonyolítására a vírus miatt nem volt lehetőség. Így a VGYKE Elnök asszonya, Fodor Ágnes kérvényezte az önkormányzatoktól, hogy az erre fordított összeget had költhessék el életvitelt megkönnyítő segédeszközökre, ami meg is valósult. 34 tag részesült így támogatásban. Kaptak többek között beszélő személymérleget, asztali ledlámpát, valamint nagyítót.

Az önkormányzati választások óta sikerült szoros kapcsolatot kialakítani a területért felelős új alpolgármesterrel, Dr. Füzesi Péterrel, aki tavaly 2 alkalommal is megtisztelte jelenlétével a klubdélutánt. Jenei Mónika esélyegyenlőségi referenssel vannak a legszorosabb kapcsolatban, ő szervezi a HEP (Helyi Esélyegyenlőségi Program) munkáját.

Zsuzsa és Péter egyaránt benne vannak a Rákosmente Erőforrás Bizottság munkájában is, részt szoktak venni a szociális kerekasztal ülésein. Általánosságban a képviselők ismerik őket, mert az Elnök asszony és az adminisztráció vezetője a lámpásokkal együtt mindig részt vesz azokon a testületi üléseken, ahol a képviselők a támogatásokról döntenek. Akadálymentesítési kérdésekben kikérik a véleményüket.

A képen a 2018. februári önkormányzati ülés képe látható, ahol a VGYKE támogatásáról döntöttek

Rákosmente Önkormányzata „A közösség lámpásai” projekt eredményeinek fenntartása és továbbfejlesztése érdekében évente együttműködési megállapodást köt a VGYKE-vel. Az önkormányzat támogatási szerződés keretében anyagilag is támogatja a közösségi mentorok tovább foglalkoztatását és a program folytatását. A jelenleg dolgozó közösségi mentorok – akik megváltozott munkaképességű, részben látássérült emberek – a VGYKE főállású munkatársai. A szervezet munkatársai 2014-től érzékenyítő foglalkozásokat tartanak Rákosmente valamennyi óvodájában. 2019-től részt vesznek az iskolai komplex érzékenyítő mintaprogramban is. Az érzékenyítés kibővítése, a fogyatékossággal élő emberek elfogadottságának növelése érdekében az Önkormányzat további együttműködést kezdeményezett több országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezettel, éves szerződések keretében. Az együttműködési megállapodások révén az országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek képviselői – a Kelet-Pesti Tankerület előzetes hozzájárulásával és támogatásával – a tavaszi iskolai félévben havi rendszerességgel látogatnak el a megjelölt öt intézménybe (általános, illetve középiskolába), ahol két tanóra időkeretében ismertetik a különféle akadályozottsággal élők problémáit, fontosabb ismérveit és játékos, interaktív formában érzékenyítik a tanulókat. Rákosmente Önkormányzata 2015-től minden évben támogatási szerződés keretében támogatja a VGYKE projektjét.

Az egyik vendég egy érzékenyítős játékot próbál ki a családi napon a Piroska Óvodában

Rákosmente Önkormányzata folyamatosan segítséget nyújt a kerületben fogyatékossággal élő lakók részére. Az érdekvédelmi szervezetekkel kötött megállapodások keretében rendszeres a segítségnyújtás, a szervezetek számára folyamatosan biztosítanak támogatási lehetőségeket. A városvezetés kiemelt feladatának tekinti a kerületben élők egészségügyi alapellátásának, illetve a járóbeteg szakellátásnak a fejlesztését. 2021-ben megkezdődik a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése, korszerűsítése. Fontos cél volt, hogy az eddig négy telephelyen működő szakrendelő egy helyen fogadhassa a rákosmentieket. A felújított épületben bővülni fog a szakrendelési profil. Az akadálymentesítés Rákosmente kerületének intézményeiben folyamatos.

Rákosmente területe látássérültként élhető, bár Zsuzsa és Péter elmondása szerint több beszélő futártáblára és jelzőlámpára lenne szükség. A BKK honlapján megtekinthető egy lista, hogy mely kereszteződések vannak meghangosítva, ezek az alábbiak: Pesti út–Kis utca, Pesti út 149. gyalogosátkelő, Péceli út–Battonya utca, Bakancsos utca–Táncsics utca– Széchenyi utca. Ez a 4 meghangosított jelzőlámpa beszélő, és távirányítóval lehet csak működésbe hozni. Az esetleges hibás közlekedési lámpát a jarokelo.hu oldalon is jelezhetik a látássérült személyek. Az információáramlás tehát folyamatos, és az igények cseréje a kerületi képviselők és a látássérültek között. Az évek során a járműveket korszerűekre cserélték, és szinte mindegyik alacsonypadlós. Péter, aki már maga is évek óta a kerületben él, azt mondta, hogy jó itt élni, hiszen nyugodt, családias a környezet, az emberek pedig segítőkészek a látássérültekkel.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

Nagy Fruzsina

Januári klubnap a magyar szinkronról

A XVIII. kerületi lámpások online formában megtartották az év első klubnapját, melynek témája a szinkronizálás története és kialakulása volt.

Becsatlakozva az online térbe előadás keretében betekintést nyerhettek a szinkron világába, érdekességeibe. Megtudhatták, mikor és honnan indult el ez a kezdeményezés, mikor készült az első szinkronos tv film, valamint hogy melyek hazánkban a legkeresettebb és legnépszerűbb stúdiók, ahol a legtöbb szinkront készítik.

Az előadás végén az is elhangzott, miben tér el napjainkban a filmek és sorozatok szinkronos változatának elkészítése az elmúlt évekhez képest.

Online klub a farsangról

Kép forrása: noilogika.hu

Kispest Lámpásai megtartották idei első online klubnapjukat, mely a farsangi ünnepkörről szólt.

Narráció

Girolamo Romanino: Agostino Barbarigo dózse zászlót ad át Niccolo Orsininek

1508-1509 körül

A Szépművészeti Múzeumba betérve több ezer év kincsei között válogathatunk. Az egyiptomi, az antik, a régi szobor és régi magyar gyűjtemény, a grafikai gyűjtemény vagy a régi képtár felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat őriz. Innen válogatunk a következő pár hétben.

Az első legyen egy technikailag is nagyon izgalmas kép, Girolamo Romanino Agostino Barbarigo dózse zászlót ad Niccolo Orsininek című alkotása. A kissé kopottas, tompa színű festményen a reneszánsz épületek között bontakozik ki a jelenet. A színek visszafogottsága talán furcsa lehet egy festmény esetében, azonban ez igazából egy freskó, tehát falkép, amelyet egy különleges technikával választottak le a falról és rakták át vászonra mint hordozóanyagra, hogy az épület pusztulása vagy átépítése után is megmaradhasson az utókornak. Közelebb lépve a képhez néhol láthatjuk is előbukkanni a vásznat, sőt egy-két helyen még olyan falfirkákat is felfedezhetünk, amelyeket még akkor véstek a képbe, amikor az a falon volt.

Az óriási méretű képen (300 x 371 cm) tehát közel embernagyságú alakokkal van dolgunk. A jelenet hátterében a perspektíva szabályai szerint megfestett város épületei sorakoznak. A fehér falakat vöröses barna sávok díszítik az árkádos ablaksorokat keretezve. A kép jobb oldalán, háttal a nézőnek lépcsőn halad felfelé egy tollas kalapot viselő udvaronc. Talán a lépcső tetején rá váró idős férfihez, gazdájához siet. Az ősz szakállas, bő tógára emlékeztető reneszánsz köpenyt viselő férfi mögött az udvar további tagjai, beszélgető férfiak láthatók. A kép középpontjának a háttérben tornyos épületet pillanthatunk meg, amelytől egy folyó választ el minket. A fénylő, csillogó víztükör érzékelteti a folyót, amelynek partján csónakok és újabb nyüzsgő embercsoport látható.

A perspektíva felfedezését a reneszánsz művészetnek tulajdonítják. Célja, hogy a festmény sík felületén ábrázoltakat térbelivé tegye. Ezt úgy érik el, hogy a nézőhöz közelebb álló tárgyakat nagyobbaknak, míg a távolabbakat kisebbnek ábrázolja. Tehát egy és ugyanazon tárgyat eltérő méretűként ábrázolják a nézőtől való távolsága alapján. A másik ábrázolási szabály, hogy a távolba vezető vonalak látszólag egymásfelé közelednek és egy távoli pontban, az ún. enyészpontban találkoznak is. Ezt leginkább az épületek és utak megfestésekor tapasztalhatjuk és ezt a hatást érzékelhetjük Romanino városának ábrázolásakor is. A Barbarigo és Orsini találkozásának helyet adó teret övező épületek falainak vonalai egy ilyen képzeletbeli pont felé közelednek.

Térjünk vissza a jelenet főszereplőihez. Elsőként Agostino Barbarigo dózsét vegyük szemügyre. Az ősz szakállú férfi barna köpenyt visel. A fehér prémgallérral díszített drága ruhadarabnak valószínűleg komoly súlya lehet. A földre omló anyag redői érzékeltetik ezt. A férfi fején a dózsék, a velencei köztársaság választott vezetőinek jellegzetes süvegét viseli. Ez a fejfedő jellegzetesen vörös színű, hátsó részén kicsúcsosodik, a homlokot övező részén mintha korona pántja díszítené. Festményünkön is arannyal díszített sáv jelzi ezt a részt. A dózse tehát a köztársaság nagyhatalmú vezetője volt. Barbarigo a dózsei tisztséget 1486-tól 1501-ben bekövetkezett haláláig töltötte be. Előtte térdel Niccolo Orsini, a velencei sereg vezére. A kopasz, testes férfi karddal az oldalán, páncélba öltözve veszi át a zászlót a rá letekintő dózsétól. A zászló átadása a hadvezéri megbízatást jelképezi. Ebben az időben Velence komoly harcokat vívott az Oszmán Birodalommal, így Orsini fontos feladatot kapott.

A zászló átadását, a két alakot szemlélő fiatal férfiak csoportjai veszik körül. A jobbára hosszú hajú, kalapot viselő ifjak öltözékének jellegzetes darabja a harisnyanadrág. Ez a mai szemmel megmosolyogtató lehet, de a reneszánsz korban jellegzetes viseletnek számított a férfiak körében. Az ifjak lábaira feszülő harisnyák jobb szára fehér, míg a bal szára kék színű. Ennek az oka valószínűleg nem valami divathóbort, hiszen az Orsini család címere is kék-fehér színű. A harisnya színével tehát a család hadaihoz való tartozásukat fejezték így ki.

A komoly hangvételű jelenetben egy kedves kis részletet is felfedezhetünk! A térdeplő Orsini lábainál ugyanis egy barna bundájú kiskutya kucorog. A kutyát gyakran a bátorság és az állhatatosság szimbólumaként használták. Ha érdekelnek a különböző kutya ábrázolások a művészet történetében, akkor ajánlom az alábbi cikket: Kutya a képzőművészetben. | Kutyatár | Kézikönyvtár (arcanum.hu)

Somogyi-Rohonczy Zsófia

Élet látássérültként – interjú a TV13 magazinműsorában

A VGYKE tevékenységei mellett szó esik a látássérültek mindennapi életéről is a Fodor Ágnessel és Mészáros Ágnessel készült interjúban.

Az egyesület elnöke és alelnöke felhívják a figyelmet a kerületben (Angyalföld) működő közösségi klubra is, feltűntetve elérhetőségeiket.

VGYKE

A jövő vasútállomásai, a vasútállomások jövője konferencia

A kép forrása: https://www.mavcsoport.hu/

2021 január 14-én és 15-én részt vettem a Budapest Fejlesztési Központ szervezésében egy olyan Online konferencián, ahol a jövő vasútállomásairól, megállóhelyeiről és pályaudvarairól gondolkodtunk. Erre azért volt szükség, mert a Budapest Fejlesztési Központ egy olyan vasútállomás-tervezési útmutatót állít össze, amely a továbbiakban sorvezetőként szolgálhat valamennyi elővárosi vasúti megálló, állomás kialakításához, illetve a hév-megállók tervezéséhez.

Mivel én leginkább vonattal közlekedem, ezzel kapcsolatban voltak javaslataim.

Ismeretlen vasútállomáson hasznos lenne számomra, ha vezetősáv valamilyen formája jelezné a vasútállomás kijárata felé vezető utat mind a peronon, mind az aluljáróban, ha az állomás rendelkezik ilyennel.

Ha a peron úgy van kialakítva, hogy mindkét oldalán vágányok vannak, akkor hasznos lenne a peron közepét vezetősávval jelezni, mert rosszabb esetben egyszerre jöhet vonat a peron bal és jobb oldalán. Keskeny peronon ez a helyzet életveszélyes lehet.

Fontos lenne jelezni az elsodrási határt is a vágányoknál, ezt a fogalmat használtam arra a vonalra, amelynek túllépése már azzal fenyeget, hogy a közlekedő szerelvény elsodorja a vigyázatlan utast.

A pályaudvarokon szükség lenne olyan utas tájékoztató rendszerre, amely vagy egy okos telefonos alkalmazás segítségével, vagy a már jól ismert futár távirányítóval tájékoztatna a vonatok indulásáról és érkezéséről.

Fent említett két megoldás segíthetne abban is, hogy tudjuk, éppen melyik vágánynál tartózkodunk, és onnan aktuálisan hová indul szerelvény, és mikor.

Végül kevésbé forgalmas vasúti átkelőhelyeken szoktam belefutni abba, hogy nem tudom ellenőrizni a sorompó állapotát, ugyanis a fénysorompó erre egy vak ember számára nem ad lehetőséget. A sorompó állapotát is a futár távirányítóval lehetne lekérdezni.

A távirányító használatáról és alkalmazási területeiről is tájékoztatást adtam a konferencián.

Örülök, hogy részt vehettem a Jövő vasútállomásai konferencián, ezzel először képviselve a VGYKE-t.

Berkó Norbert

Múlt és jövő: új szolgáltatások tagjaink részére

Szállítás, személyi segítés, informatika oktatás, munkaerőpiaci szolgáltatás: ahogy 2020-ban, úgy 2021-ben is újdonságokkal várja tagjait a VGYKE. Minderről hallhatunk a 9Tv összefoglalójában.

Fodor Ágnes elnök a Louis Braille Támogató Szolgálat feladatait mutatta be, valamint beszélt a 2021-ben megvalósuló ingyenes informatika oktatásról, amely magában foglalja az okos eszközök akadálymentes használatát is. Házi Tamás, a munkaerőpiaci szolgáltatás szakmai vezetője röviden felvázolta az NFSZK és az EMMI által támogatott projekt lényegét.

VGYKE

Beszélgetés Böjte Katalinnal

A klub ideje: 2021. 01. 20 – án (szerdán) 15h

Helyszín: 1067 Budapest, Eötvös utca 10. 3. emelet, 321-es klubszoba.

Online vendégem Böjte Katalin, az Eötvös10 Kulturális Színtér program koordinátora volt. Hasznos információkat tudhattunk meg tőle. Beszélt a magánéletéről, munkásságáról is. Nagyon érdekes beszélgetés volt.

Lukács Erzsébet Böbke
VI. kerületi közösségi civilszervező

Narráció

A klasszikus művészet szentélye, a Szépművészeti Múzeum
Schickedanz Albert és Herczog Fülöp Ferenc
1905-1906

A Hősök tere (1. kép) Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai csomópontja. Emellett érdekessége az is, hogy a teret meghatározó valamennyi építészeti alkotás egy ember nevéhez fűződik. Ő Schickedanz Albert, aki a Műcsarnokot, a Milleniumi Emlékművet és a Szépművészeti Múzeumot is tervezte. A Milleniumi ünnepségsorozat során kialakított téren két monumentális épület található, mindkettő a művészet otthona. A Műcsarnokkal, amely a kortárs képzőművészet bemutatkozó helye, egy korábbi narráció során már megismerkedhettünk. Az épület vélhetőleg a honatyák tetszését is elnyerte, így a Hősök terén körbe pillantva találkozhatunk Schickedanz egy másik főművével is, amelyet az épületre kiírt pályázaton nyertes tervei alapján építettek meg. Az építésére a Főváros ingyenesen ajánlotta fel a területet, ahol addig a Feszty körkép bemutatására szolgáló Rotunda – neve is mutatja, hogy kör alakú- épülete állt.

A Szépművészeti Múzeum épülete a neoreneszánsz és neoklasszicista építészetnek szép példája. Az építészeti stílushoz híven az antik görög és római épületek elemeit használja fel, azok elrendezési elvét és megoldásait követi. Ez a döntés nem véletlen, hiszen a klasszikus stílus az időtlenség és az érték érzetét kelti és mély tiszteletet vált ki a szemlélőből. Elrendezése, komoly és letisztult megjelenése templom hatását kelti, ez pedig tökéletes otthont biztosít a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye számára, amelynek egy-két izgalmas darabjával a következő hetekben ismerkedünk meg.

A világos kőből készült elemei nyári napsütéskor szinte vakítják az ember szemét, de ez a nagy „fehérség” csak a 19. század találmánya, mára pedig már a hófehér oszlopok tűnnek számunkra hitelesnek, pedig a valóságban az antik görög épületek és szobrok is festve voltak, gazdag színeikkel kápráztatták el a korabeli szemlélőjüket.

Hősök tere: panoráma

Figyeljük meg a Schickedanz Albert és Herczog Fülöp Ferenc tervei alapján 1900 és 1906 között létrejött épület egyes klasszikus elemeit, hogy jobban megértsük, miből ered klasszikus szépsége. Az épület karakterét meghatározó részletei közül itt csak kettőt emelek ki: az oszlopokat és a homlokzat leglátványosabb elemét, a szobrokkal ékesített timpanont. Az oszlopfők (2. kép) a klasszikus antik oszloprendek közül a korinthoszihoz, a legbonyolultabbhoz hasonló. Ez az oszlopfő akantuszlevelek, indák és csiga formájú díszek alkotta dekoratív csokorként írható le. Kőbe vésve azonban igazán elegáns hatást kelt a levél kecses hajlása és összetett formája. A gazdag növénycsokor pedig szépen koronázza a hatalmas átmérőjű, bordázott oszlopokat.

Korinthoszi oszlopfők

Az oszlopok tetején párkányok pihennek, ezeken nyugszik a timpanon, ez a háromszög alakú építészeti elem, amelyben harci jelenetet megörökítő szoborcsoport látható (3. kép). A jelenetnek is erős antik kapcsolódása van, ugyanis a mozgalmas szoborcsoport a kentaurok és a laphiták csatáját jeleníti meg. A laphiták félig mitologikus, félig történelmi thesszáliai népek voltak, akik több északi görög törzs legendáiban előfordulnak, tehát létezésüknek lehetet valós alapja. Valószínűleg Görögország egy hegységekkel övezett síkságának, Thesszáliának őslakói voltak, akiknek természetes ellenségei a kentaurok voltak. Ezek az emberi felsőtesttel és ló alsótesttel született lények vadságukról voltak híresek. A timpanonban ábrázolt legenda szerint Peirithoos, a Thessáliában élő lapitha törzs királya és Hippodameia esküvőjén vendégként vettek részt a kentaurok, de igencsak felöntöttek a garatra és a bor hatására szinte eszüket vesztve erőszakoskodni kezdtek a nőkkel. Ekkor harc tört ki a lapithák és a kentaurok közt, amely sok életet követelt, de a csata a laphiták győzelmével zárult, a kentaurokat pedig elűzték a vidékről. A szoborcsoport alakjai érzékletesen adják vissza a történetet, Az atletikus testalkatú laphita férfiak heves párharcot vívnak az ördögi ábrázatú kentaurokkal. Némely laphiták pedig botokkal készülnek lesújtani a redőzött klasszikus ruhát (peplosz) viselő, az erőszaknak ellen állni próbáló nőkkel viaskodó kentaurokra. A háromszög forma hatására az alakok a szélső csúcsok felé haladva először csak térdre ereszkednek, majd az egészen a sarkokban ábrázolt figurák már fekve figyelik a dulakodást. Összességében elmondható, hogy a heves mozdulatok olyan élethűen adják vissza a harc hevét és lendületét, hogy néhol az az érzésünk lehet, hogy megmozdulnak a több száz éve a timpanonban lévő alakok.

Timpanon

Érdemes meghallgatni Kovács Vera, a múzeum munkatársának bemutatóját a múzeum történetéről is. TEXTÚRA 2020 // ÉPÜLETTÖRTÉNET – Kovács Vera tárlatvezetővel – YouTube

Somogyi-Rohonczy Zsófia