Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Táborozó gyerekek és a Braille- írás rejtélye

2016. július 20.

Érdekes telefon érkezett Egyesületünk ügyfélszolgálatára egy szép napon. Egy fiatal józsefvárosi lelkész, Lakó István érdeklődött Egyesületünk munkatársánál, hogy hogyan lehetne megoldani azt, hogy a felügyelete alatt táborozó gyerkőcsereg egy kis előadás, kötetlen beszélgetés formájában többlet információt kapjanak a Braille-írásról.

Nagyon megörültem az érdeklődésnek és azonnal felvettem Istvánnal a kapcsolatot! Telefonon elmondta, hogy a gyerekek hozták fel a témát és temérdek kérdéssel árasztották el őt és ezért is ragadott klaviatúrát, – majd megtalálva Egyesületünket- telefont és kérte segítségünket. Meg is szerveztük a találkozót még azon a héten, amikor felhívott minket.

Nagy izgalommal készültem két kolléganőmmel, Doktor Katával és Hulé Katalinnal („Erzsébetvárosi Lámpások”) a találkozóra. Szerettem volna, ha amellett, hogy jól érzik magukat a lurkók, sok kérdést is sikerül nekik megválaszolni és olyan információkkal, élményekkel telve távoznak majd tőlünk, amiket otthon is szívesen elmesélnek.

A 16 fős csapat megérkezését követően sorban bemutatkoztak nekünk és meglepetésemre egyből millió kérdéssel bombáztak meg minket! Igyekeztünk sorban válaszolni is nekik, majd mivel rengeteg érdekességgel készültünk a vegyes korosztályú (6-14 évesek) társaságnak, szépen kitértünk minden fontos dologra is: hogyan ismerik fel és kezelik a pénzt a látássérültek; hogyan tudnak ők a közlekedés során segíteni, ha szükséges; szó esett a vakvezető kutyusokkal való közlekedésről; a különböző segédeszközökről és azok használatáról; és a gyerekek által annyira várt Braille-írásról is!

 IMG_1770IMG_1772

Kata vezette be a gyerkőcöket a Braille-írás rejtelmeibe: megmutatta a Braille-írógépet, hogy hogyan kell azt használni, mesélt a Braille-írás keletkezéséről és mindenkinek a saját nevével ellátott könyvjelzőt is készített a géppel. Kaptak tőlünk Braille ABC-t is a fiatalok, hogy később is fel tudják eleveníteni a betűk pontkombinációit.

 IMG_1775IMG_1781

Nagyon jó délelőttöt töltöttünk együtt a táborozókkal, akik a közös program végén egy dallal búcsúztak tőlünk, megköszönve, hogy eljöhettek hozzánk és mi viszonzásul hűvös limonádéval, csokival és gumicukorkával köszöntük meg azt az érdeklődést, kedvességet amit elhoztak Egyesületünkbe ezen a szép nyári napon! Lakó István lelkésszel már az újabb közös programon törjük a fejünket!

Eleki Abigél