Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A látássérültek számára is elérhetővé válik a Vatikáni Rádió honlapja

2015. augusztus 8.

Fotó Vatikáni rádióAz ilyen fogyatékossággal élők számára rendelkezésre álló olvasási eszközökkel elegendő a billentyűzeten a „Tab” (tabulátor) gombra kattintani, és a bal felső sarokban megjelenik a közvetlen hozzáférés az oldal tartalmához, illetve a honlap menüiben való navigáláshoz. Ezzel egyszerűen elérhetők a különböző rovatok, mint például: Ferenc pápa, Vatikán, Egyház, Világ stb.

Elenyésző kis hírnek tűnhet, de valójában nagyon jelentőségteljes, mert rámutat arra a figyelemmel teli és türelmes elkötelezettségre, amelynek célja, hogy elérhetővé tegyük a pápa üzeneteit nemcsak a mennyiségi szempontból egyre szélesedő hallgatóság számára, hanem »minőségi« szempontból is, olyan csoportokat is szolgálva, amelyek különböző nehézségekbe ütközhetnek a műsorok hallgatása terén vagy az oldalon való navigálást illetően – fogalmazott P. Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió főigazgatója. – Rádiónknak hosszú és szép hagyománya ez az elkötelezettség, és továbbra is folytatni kívánja.

Két linkről van szó: Az egyik a tartalomhoz való hozzáférésre vonatkozik, amihez a „Tab” és az „Enter” billentyűket kell megnyomni. A másik a navigáláshoz való hozzáférést segíti elő: a „Tab” gombot és ismételten az „Enter”-t megnyomva, amikor a kívánt rovathoz értünk. A „Tab” billentyűvel a felhasználó tehát a honlapon belül mozoghat, az „Enter” gombbal pedig kiválaszthatja a cikket, amelyet meg akar hallgatni. Ahhoz azonban, hogy mindez működjön, előzetesen le kell tölteni és a felhasználó számítógépére telepíteni a Chrome Vox programot.

Forrás:  rehabportal.hu