Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A vakoknak nem szánalomra, hanem segítségre van szükségük

2014. augusztus 27.

0

Látók és vakok együtt bicikliztek a Balaton körül. Negyedik alkalommal szervezett tandemtúrát egy közhasznú egyesület. A 220 kilométeres távot 5 nap alatt tették meg. A tekerés a látássérülteknek élmény volt, a látó segítőik számára pedig sok tanulsággal szolgált.

Elől egy látó, mögötte egy teljesen, vagy egy részlegesen látássérült ember ült. 5 nap alatt tették meg a 220 kilométeres távot. Végig tekertek, csak a legnehezebb emelkedőkön tolták a kerékpárt. Egy látássérült számára óriási élmény egy ilyen túra:

Érzem a levegőáramlást, vagy hogy beérünk egy erdősávos részbe, ahol frissebb a levegő. Kiérünk valahova, érzem a napsütést, nem beszélve ugye a teljesítményről.

– számol be Péter Zsolt, az egyik résztvevő. A többit pedig folyamatosan meséli neki a kerékpárt irányító párja, Újvári Balázs:

Először nagyon féltem, de szerintem egy-két kilométeren belül belerázódtunk.

A biciklin ülő párok többsége a túra előtt találkozott először, de azt mondják, hogy az itt szerzett ismeretségek sokáig megmaradnak. A szervezők szerint a tandemkerékpározás segít abban, hogy elinduljon a kommunikáció a fogyatékkal élőkkel:

Úgy gondolom, hogy mindenki a hétköznapjaiban egy kicsit bele van temetkezve a mindennapi problémákba. Örüljünk annak, hogy épkézláb emberek vagyunk és tanuljunk.

– fogalmaz Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.

A résztvevők azt mondják, sokat tanulnak az 5 napos túra alatt, de nem csak nekik, hanem a riporternek is tanulságos: például amikor ösztönösen azt kérdezi nem látó interjú alanyától, hogy mit látott.

Semmi gond, ez olyan, amikor azt mondod, hogy “Te, nézd csak!”, nekem is ugyanúgy mondják, mert ez egy olyan szó, ami beleépült a szókincsembe.

– reagál Zsolt.

Mondtam neki, hogy nézzen hátra, hogy ki jön mögöttünk. Aztán rájöttem, hogy nem.

– teszi hozzá nevetve Balázs.

A tandemtúra augusztus 24-én ért célba Siófoknál.

Forrás: rtlklub.hu; kapos.hu