Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Akadálymentesített Rubik-kockával nyert a fiatal kutató

2017. április 5.
A képen a díjnyertes kutató arcképe látható
A képen a díjnyertes kutató arcképe látható

A kép forrása: http://kecskemeti.naplo.online/

A mérnök-informatikus a vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobilapplikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. A szakembereket meggyőzte arról, hogy az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is.

A jelenleg tesztfázisban működő applikációval megnyerte a 2017-es SCI-ndikátor fődíját. Részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete.

Kristóf egy abból a 12 fiatal kutatóból, akik vállalták, hogy az egyetemi képzésből hiányzó készségekre tesznek szert, és megtanulnak közérthetően és szórakoztatóan beszélni tudományos területükről – úgy hogy azt más szakmák vagy laikus is megértse.

A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes és kommunikációs szakemberek segítségével.

A második helyezett Takács Ádám fizikus lett, akinek területe a világunkat felépítő részecskék keletkezésének megértése, a harmadik pedig Solymosi Anita gépészmérnök, aki kutatócsoportjával egy alumínium-hab vázas motort fejlesztett ki. Mindketten kiutazást nyertek a római Maker Faire kiállításra a Nők a Tudományban Egyesület jóvoltából.

A SCI-ndikátor verseny döntőjén a közönség is szavazhatott a kedvencére: a megjelent publikum Farkas Alexandra előadását ítélte a legjobbnak, aki egy védett faj, a dunavirágok megmentéséről mutatott be filmet.

A versenybe hét fiú mellett öt lány is bekerült, ami azért is nagyon fontos, mert az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak.

A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most – és a jövőben különösen – a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatóknak mindössze csak 30%-a kerül ki közülük. A Nők a Tudományban Egyesület ösztönözni kívánja a nőket, hogy minél többen lépjenek tudományos vagy technológiai pályára, hiszen a munkaerőpiac nők tízezreinek biztosíthat állást ezekben a szegmensekben.

A hír forrása: hvg.hu