Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Új utakon, avagy hogyan jussunk el látássérültként a VGYKE új Szugló utcai irodájába (2. rész)

2020. január 2.
Beszélő buszok és érintetti térkép - a képen a 32-es busz látható

Kedves Tagtársaink!

Az alábbi cikkben Igyekszem elmagyarázni, hogy látássérültként hogyan tudtok eljutni a VGYKE új székhelyére, mely a XIV. kerület Szugló utca 81-es szám alatt található modern, három szintes irodaházban kapott helyet.

Aki a 82-es trolibusz járattal érkezik az Örs vezér tere felől:

  • A megálló pont szemben helyezkedik el az irodaház bejáratával. Mivel zebra csak a sarkon található, így leszállás után kénytelenek leszünk előre sétálni a sarokig, majd balra fordulva átkelni a Szugló utcán, majd ismét balra fordulva a parkoló bejárat érintésével elsétálni az irodaház bejáratáig. Tehát senkinek sem javaslom, hogy a troli mögött átvágva a Szugló utcán rövidítse le a távot, egyrészt ez szabálytalan, másrészt balesetveszélyes is.
  • Szálljunk le a trolibuszról!

Ha elől szálltunk fel, akkor 2-3 lépés után kissé forduljunk balra, és kövessük a járdát egészen addig, amíg falat nem érünk! Jelen esetben ez egy General Copy üzlet lesz, ahol igény esetén tudunk fénymásolni, scannelni vagy nyomtatni. Ez az üzlet egy saroküzlet, tehát ha szemben állunk a kirakattal, bal kézre már nincs más üzlethelyiség. A fénymásolóbolt mellett jobb kézre egy bélyegzőkészítő üzletet találunk, mellette szintén jobb kézre egy “Bohém szépségszalon” található, mely elsősorban a hölgyek kezét, lábát és haját érintő szépészeti és egyéb dekorációs beavatkozások, szolgáltatások nyújtásával hívja fel magára a figyelmet.

A szépségszalon mellett található egy, a családias ízek kedvelőinek szánt kifőzde is, amely fontos színtere lehet például az ebédszünetek hasznos eltöltésének.

Ha hátul szálltunk le, akkor egyenesen előre haladva egy kis bekötőúton pontosan a már említett szépségszalon ajtajában találjuk magunkat. Itt forduljunk balra, és haladjunk előre egészen a sarokig, ami tulajdonképpen szintén az előttünk keresztben végigfutó vezetősávot jelenti.

Itt kanyarodjunk balra, keljünk át a Szugló utcán, majd ismét balra fordulva a már ismert útvonalon sétáljunk el a bejáratig!

Előreláthatóan azok lesznek a legkevesebben, akik a 82-es trolival érkeznek, de nem az Örs vezér tere, hanem az Uzsoki kórház végállomás felől.

Abból a szempontból mindenképpen könnyű helyzetben lesznek, hogy nem kell “forgolódni”, leszállás után balra fordulva csak egyenesen kell előre menniük.

Ekkor a Szugló utca a bal oldalunkon, egy “Prémium Élelmiszer” nevű üzlet pedig a jobb oldalunkon lesz.

  • Leszállás után forduljunk balra, majd haladjunk egyenesen egészen a sarokig!
  • Itt keljünk át a zebrán, majd a két villamosvágányon, és innentől már csak a parkolóbejáratot kell magunk mögött hagyni, és az irodaház bejáratát elérve jobbra fordulni és belépni.

Akik a villamossal érkeznek a Mexikói út – Erzsébet királyné útja irányból:

  • Szálljunk le a villamosról, majd forduljunk balra, és sétáljunk előre a kereszteződésig!
  • Várjuk meg a zöld jelzést, és keljünk át a két villamosvágányon!
  • Átérve forduljunk jobbra, majd a Szugló utcai zebrán átkelve forduljunk balra és haladjunk egyenesen egészen a bejáratig, amely jobb kézre fog esni!

Azoknak, akik az Árpád híd felől érkeznek a 32-es busszal:

  • Szálljunk le a buszról, majd balra fordulva sétáljunk el a sarokig! Ez némileg hosszabb táv lesz (50-70 méter)
  • Itt balra fordulva keljünk át egyrészt az úttesten, majd a két villamosvágányon!

De ha esetleg úgy ítéljük meg, hogy éppen egy jófajta kézzel készített belga csokoládékülönlegességre, vagy egyéb kézműves desszertre vágyunk, itt a sarkon nyugodtan betérhetünk egy cukrászdába, ahol kedvünkre fogyaszthatunk a fent leírt finomságokból.

A cukrászda mellett jobb kézre egy Fornetti üzletet találunk, mellette szintén jobb kézre egy képkeretező/üveges mester szolgáltatásait vehetjük igénybe, még tovább jobbra pedig egy rövidáruboltot, mely kis és nagykereskedelemmel is foglalkozik. Tovább haladva egy igen biztatóan hangzó Kínai éttermet találunk, majd egy háztartási bolt és egy “varrás, kulcsmásolás, cipőjavítás” szolgáltatásokat kínáló boltocska következik.

Természetesen, ha a 32-es buszról szálltunk le, a fenti boltok sorrendje épp az ellenkezője a leírtaknak. A “kulcsmásoló suszter” boltja pont szemben van a buszmegállóval, a cukrászda pedig pont a sarkon helyezkedik el.

  • Ha átértünk a vágányokon, a vezetősávot követve forduljunk jobbra, és keljünk át a Szugló utcai zebrán is!
  • Átérve forduljunk balra és sétáljunk el a bejáratig, amely jobb kézre fog esni!

Remélem, ez a leírás sokaknak segítségére lesz a VGYKE új székhelyének megtalálásában, és az útvonal betanulásában.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok!

Tisztelettel

Nagy László
A VGYKE munkatársa

A képen a 32-es busz látható

A kép forrása: https://13.kerulet.ittlakunk.hu/