Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újabb workshopot szerveztek a mentorszülők

2015. április 2.
Forrás: www.toppr.com

Forrás: www.toppr.com

Helyszín: 1146 Budapest, Hermina út 57. CSERF-S „nagyterem”.
Időpont: 2015. március 21. (szombat) 10:00 – 14:00
Előadók: Dénesné Spitzer Éva , Kapitány Imola (Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért)
Téma: Az autista mentorszülő hálózat kialakulása, a hálózat építés tapasztalatai, a mentorszülők képzésének elemei, a hálózat jó gyakorlatai, a két hálózat kapcsolódási lehetőségei, a szülősegítés és a mentorálás alapvetései.

A workshop jó hangulatban, igazi önkéntesi elhivatottsággal teli légkörben zajlott. A két hálózat mentorszülői szinte azonnal megtalálták a közös hangot. A hálózatok eddigi történetén, sikerein túl, előkerülhettek a mentorálás alapkérdései is. Mik a mentorszülő kompetencia határai, hogyan, mikor és meddig lehet segíteni egy mentoráltat és hogyan támogassuk a szülőt az óvodával, iskolával való kommunikációban? Előadóink beszámoltak a Mozaik Egyesület képzéseiről, a diagnosztikai helyekről és az autizmus legjellemzőbb tüneteiről.

Beszélgettünk továbbá a látássérült gyermekek esetében megjelenő autisztikus tünetek esetleges megjelenési formáiról is, valamint megvitattunk olyan fontos kérdéseket is, mint:

  • egy önkéntesekből álló hálózatot miképpen tud támogatni az adott érdekvédelmi egyesület
  • milyen kampányok segíthetik egy hálózat ismerté válását
  • mik azok a személyes kapcsolati rendszerek, melyeken keresztül a mentorszülők kapcsolatba tudnak lépni más szülőkkel

Nem elégséges, ha a mentorszülők bemutatkozói megtalálhatóak a weboldalon, hanem az ismertséghez fontos az is, hogy a szervezet nagyobb médiakampányokat rendeljen a hálózat mellé, továbbá hogy a mentorszülők a szervezetek által biztosított szórólapjaikkal eljussanak:

  • diagnosztikai központokba
  • védőnőkhöz
  • orvosokhoz
  • gyermekorvosokhoz
  • és más gyermekekkel és családokkal foglalkozó szakemberekhez

A workshopon a VGYKE két munkatársa, valamint egy óvoda vezetője is jelen volt, így elkezdődhetett egy információ -és tapasztalatcsere a szülői és intézményi felek között is. Köszönet azoknak, akik eljöttek és szeretettel várjuk azokat, akik még nem voltak nálunk!

Veres Katalin
Hálózati koordinátor