Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

„Ünneplő ruhába öltözött a lelkünk”

2016. május 14.

0

„Ami összeköt minket, az a tenni akarás és az elszántság. Azt valljuk, hogy segítségre mindig és mindenhol szükség van, csak észre kell venni. Az apró, mindennapi segítségnyújtás is döntő fontosságú környezetünkben. Fő irányvonalunk a fogyatékossággal élő emberek támogatása, és olyan programokat szervezünk, amelyeken a segítséggel élő emberek meg tudják mutatni, hogy ők is tudnak komoly értéket létrehozni.”

126 évvel ezelőtt rendezték meg az első gálát, s azóta évről évre egyre több művész csatlakozik hozzájuk. Idén fellépett többek között Kozma Orsi, Kováts Adél, Agárdi Szilvia, a Parno Graszt, László Attila, Krizbai Teca és még sokan mások. A fogyatékkal élő művészek közül tiszteletét tette például Tóth Károly táncos, Harza Márk mesemondó, Balázs Zsolt énekes. Az előadást megnyitotta Weininger Gabriella, az Esély című esélyegyenlőségi műsor főszerkesztője, a házigazdák pedig Müller Attila műsorvezető, Sárai Rita kerekesszékes táncos és Hajdan Vali költő voltak.

34Dr. Tálos Mariann nagy izgalommal készült az eseményre:

„Ilyenkor a testvéremmel ünneplő ruhába öltöztetjük a lelkünket, hiszen már az előkészületek is fantasztikus hangulatban teltek. Az egyesület gondolatisága is ezt a szimbólumot követi, azaz, hogy az esélyegyenlőség ne úgy valósuljon meg, hogy csak kerekesszékes, látássérült, vagy hallássérült, esetleg tanulásban akadályozott embereket hívunk meg rendezvényeinkre, hanem mindenki ott legyen. A gálánk mindig kettős célt szolgál: van egy jótékonysági része, másrészről pedig szeretnénk megmutatni a közönségnek, hogy egy nem mindennapi produkció ez, amit fogyatékossággal élők és hírességek produkálhatnak egy műsor alatt.”

László Attila, a Csillag születik győztese már második alkalommal vett részt a rendezvényen:

„Úgy érzem, hogy a fogyatékkal élőknek is ugyanannyi joguk van mindenhez, mint nekünk, és én örülök, hogy az éneklésemmel támogathatom az egyesületet.”

Napsugár Anna siket jeltáncművész számára a gála csodálatos élmény volt:

„A legfontosabb számomra az egyesület saját dala, a Mozdulj! Himnusz, ugyanis mindenkinek az az üzenete, amit ők üzennek a dalon keresztül. Igenis mozduljunk, igenis szeressük egymást emberek, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, mert csak mi vagyunk, senki más a világon!”

Harza Márk még csak 12 éves, de már ismert mesemondónak számít. A Paraszupersztár vers- és prózamondás kategóriájának I. helyezettje lett, majd a TV2 Kismenők című műsorában is feltűnt. Már évek óta dolgozik együtt a Mozdulj! Egyesülettel:

„Nagyon szeretem, hogy a Mozduljhoz tartozhatok, rengeteg rendezvényükön felléptem már. Ahová lehet, oda hívnak, és ez nekem nagyon jó érzés.”

56

Az esemény napján egy közvetlen, vidám hangulatú légkör uralkodott a művelődési házban, melybe némi izgalom és zsibongás is vegyült. A színes performanszokat felvonultató műsor két blokkból állt, köztük egy 15 perces szünettel, melyben a látogatóknak és a művészeknek lehetőségük nyílt beszélgetni, ismerkedni egymással. A nívós programok és a lelkes közönség mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy ez egy tökéletes tavaszi délután legyen.

Az adományokkal az idei Balaton körüli kerékpáros tandemtúra megrendezését támogatják.

Forrás: Esély, Hatoscsatorna, Mozdulj! Facebook oldal

https://www.youtube.com/watch?v=–mSEfj2E_0

Ivanova Daniela