Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Informatika oktatás az Óbudai Egyetemen

2014. június 17.
Forrás: www.hallgato.com

Forrás: www.hallgato.com

A beiratkozás időpontja és tanfolyam kezdete: 2014. szeptember 9. kedd, 10 óra

A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik a Windows 7 operációs rendszer kezelését, a számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, továbbá az Office 2010 irodai programcsomag lényeges alkalmazásait, moduljait szeretnék elsajátítani. Az évente indított tanfolyamokat felvételi elbeszélgetés előzi meg, ahol az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

 1. Érettségi, megkezdett középiskolai tanulmányok, szakképesítés
 2. Továbbtanulási szándék, illetve megkezdett felsőfokú tanulmányok
 3. Számítógéppel kapcsolatos elhelyezkedési szándék
 4. Otthoni számítógép-használati lehetőség az önálló gyakorláshoz

Az ECDL bizonyítvány megszerzésének módjai:

Rendszeres tanfolyami részvétel heti 1 alkalommal, 6 tanórában. Modulvizsgára jelentkezés, oktatás nélkül, tárgykörbeli szintfelmérés – vizsgára történő regisztrálás előtt – házi vizsgát kell tenni.

A tanfolyam szervezése
A tanfolyam elsősorban az ECDL Start megszerzésére fókuszál. A felkészítés gyakorlat központú, minden modult gyakorlati feladatokon keresztül mutatunk be. A foglalkozások konzultációs jellegűek, tematikája az ECDL vizsgaközpont által kiadott tananyag szerint épül fel. A közösen megtárgyalt, egyénileg kipróbált anyagrész mellett lehetőséget biztosítunk az otthoni gyakorlás során felmerült kérdések tisztázására is.

Az egyes modulok képzési időtartama: 40-50 óra

Az ECDL Start moduljai

 1. Számítógépes alapismeretek,
 2. Online alapismeretek,
 3. Szövegszerkesztés,
 4. IT biztonság

Teljes körű ECDL vizsgához további modulok:

 • Táblázat kezelés
 • Adatbázis kezelés
 • Prezentáció

A prezentáció helyettesítésére alternatív megoldásként OCR (optikai karakterfelismerő) és SCR (képernyőolvasó) alkalmazásokat vezettünk be. Tapasztalataink szerint a célcsoport igényeit úgy tudjuk legjobban szolgálni, ha a tanárok személyesen is megküzdöttek már akadályokkal, valamint jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek az informatikai rendszerek használatában.

A programhoz szakmai felügyeletet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is biztosít, valamint azért, hogy a vizsga a résztvevőknek ne jelentsen anyagi terhet, az ECDL vizsgakártyákat is térítésmentesen bocsátja rendelkezésre.
A fejlesztőlaborban jelenleg 12 munkaállomásból álló géppark áll rendelkezésre a hallás- és látássérültek számára, felszerelve a szükséges szoftverekkel. Az időről-időre megújuló ECDL követelményrendszerhez igazodva optimalizáltuk a tananyagot. A sok éves tapasztalat alapján megújult módszertan alkalmazásával folytatjuk a képzést.

Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni a tanfolyamra:

Dr. Kutor László docens, a program kezdeményezője és szervezője
Ecsedi Csaba, Informatikus, felkészítő tanár
ecsedi.csaba@nik.uni-obuda.hu
Óbudai Egyetem – Neumann János Informatikai Kar
Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b 1.em. 112.
Oktató, fejlesztőlabor
Telefon: +36-1-6665534 Mobil: +36-30-2242798