Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő

2014. szeptember 1.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a helyzet idehaza ez ügyben, ezért egy különleges modellügynökséggel készítettünk interjút. Szerettük volna megtudni, hogy ők hogyan látják a helyzetüket, miért tartják fontosnak azt, hogy mozgáskorlátozott, látás -és hallássérült, vagy bármilyen más betegséggel küzdő társunk modellként érvényesülhessen és példát statuáljon.

486103_313312772113595_371972467_n

Miből ered az Ability Fashion ötlete? Honnan jött az inspiráció, hogy szükség van egy ilyen különleges modellügynökségre?

Szlovák Dorina egy internetes versenyen vett részt, melynek a győztese egy ingyenes portfólió fotózást nyerhetett. A hölgy szorgosan gyűjtögette a lájkokat, mikor Buday Gergely rábukkant. Már az első beszélgetésnél olyan bizalom alakult ki kettejük között, hogy napokon belül megszületett az Ability Fashion. Közös szeretetük a fotózás és a sérültek támogatása iránt igen jól megalapozta az Ability Fashion-t, amely most már két és fél éves!

„Célunk, hogy egy nemzetközileg is elismert divat márkát hozzunk létre, és megmutassuk, hogy a fogyatékkal élő emberek is maximálisan helyt tudnak állni a divat szakmában. Akár modellként, akár bármilyen más területen.” Írjátok a közösségi oldalatokon. Hogyan látjátok az itthoni divatvilágot? Mennyire nyitottak erre a nézetre?

Nagyon büszkék vagyunk csapatunk minden tagjára, hiszen hátrányaikkal együtt hatalmas sikereket érnek el az életben. Ki tehetséges énekes, ki sikeres sportoló, de akad jeltáncművész és újságíró is. Van, aki a gyógyulásért küzd, és nem adja fel, akkor sem ha kórházhoz köti az élet. Ezeket azért tartjuk fontosnak megosztani a világgal, mert sok erőt adhat ép és sérült társainknak is. A divat világa eleve sokarcú terület. Úgy érezzük, hogy azok a tervezők és fotósok, akikkel eddig sikerült személyes kapcsolatba kerülnünk, nyitottak és segítőkészek voltak. Talán látnak bennünk valamit, ami különleges, és ezt jól is látják, hisz egyik modellünk sem nevezhető átlagosnak. Modelljeink több alkalommal vettek már részt fotózásokon, klipforgatáson. Emellett rengeteg szakmabeli nyitott ránk és elismeri a lányok adottságait, tehetségét. Sajnos azonban azt a bizonyos nagy áttörést még nem sikerült elérnünk hazánkban, de igyekszünk! Ezért is tartjuk fontosnak a külföldi példákat, hiszen a nyugat több lehetőséget biztosítana.

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő -

Mesélnétek arról, hogy hogyan megy nálatok egy fotózás? Miben tér el az úgy nevezett „hagyományos” fotózástól?

Sokan nem gondolják, hogy egy fotózás milyen kimerítő is lehet egy ép modell számára. Mi sem azt mondjuk, hogy csak móka és kacagás egy-egy ilyen alkalom. Fontos, hogy mind a fotós, mind a modell szívből, szenvedéllyel dolgozzon. Eddigi fotózásaink során a modelleket segítő kísérte, hogy akadálytalanul folyjon a munka. Mindenkinek a maga igényeinek megfelelően kell segítség, melyet eddig mindenki remekül megszervezett az alkalmakra. Kell idő, hogy a stáb egymásra hangolódjon, hogy közösen megtalálják azt a pózt, ami jól áll a modellnek.

Melyek a legkiemelkedőbb megjelenéseitek?

Legkiemelkedőbb megjelenésünk talán a HVG, a Nő című mellékletében olvasható cikk. Illetve a Petőfi Rádió – Egész úton hazafelé című műsorában adott interjúnk, ahol Szlovák Dorina és Buday Gergely mesélt rólunk. De adtunk már interjút a Class Fm-nek is, illetve több modellünk szerepelt már az RTL Klub – Fókusz című műsorában.

Jelenleg hány modelletek van? Ők milyen betegséggel küzdenek?

Jelenleg tizennyolc modellel rendelkezünk. Mozgássérült és kerekesszékes, látássérült, hallássérült hölgyek és urak teszik tiszteletüket az Ability Fashion-nél, de természetesen szívesen fogadunk még jelentkezőket!

Pontosan hogyan lehet nálatok valaki modell? Milyen kritériumok vannak?

Saját Facebook oldalunkon minden információt megtalálhatnak az érdeklődők. A hivatalos email címre várjuk a bemutatkozást és egy egész alakos fotót. A jelentkezők profilját egy Facebook csoportban vitatjuk meg, majd szavazás alapján döntjük el, hogy kik a szerencsések. Itt általában a kisugárzást, az arcot és a bemutatkozást szoktuk figyelembe venni.

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő -

Tehát kedves olvasó, ha szeretnél kis hazánkban úttörő lenni, és megmutatni magadat a világnak, akkor ne habozz! Hiszen attól függetlenül, hogy mankóval tudsz csak közlekedni vagy netán nem látsz, hallasz, még te is lehetsz olyan szép, mint bárki más a kifutón. Rajtad áll, hogy mersz-e tenni azért, hogy változtass az emberek nézőpontján és megítélésén!

Képek: www.facebook.com/abilityfashion

Forrás: www.fashionfave.com