Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Jöjjön ki Óbudára

2019. április 30.

Április utolsó napján a zuglói lámpásklub néhány tagjával ellátogattunk, Óbudára, na, nem túrós csuszára, hanem a Goldberger Textil Múzeumba, ahol tárlatvezetőnk Feldbermann Judit az intézmény megbízott igazgatója fogadott bennünket. A múzeum a sokak által „Gorinak” nevezett textilgyár helyén található a Lajos utcában.

 

Megismerhettük a gyár történetét, és annak titkát hogyan tudott egy kis családi vállalkozás két évszázadon és több generáción keresztül fennmaradni, munkát és megélhetést biztosítani sok család számára egészen az államosításig. Hogyan is fejlődött a nehéz történelmi időkben egy kis kékfestő manufaktúra textilgyárrá.

 

Tárlatvezetőnk nagyon készségesen és türelemmel vezetett bennünket végig a kiállítás helyszínein, érdekes történetei – a gyárral és az alapítókkal kapcsolatban- fokozta kíváncsiságunkat a kiállítás megismerésében.

Nagyon élvezetes kiállításon vettünk részt, ahol minden tárgyat megtapinthattunk, kipróbálhattuk a textil szövést vagy a nyomódúcot szemléltető eszközt, melyre pálcikák segítségével különböző mintákat készítettünk.

A kiállítás végén lehetőség van egy kisfilmet megnézni a gyár alapítóiról, történetéről, tagjaink közül néhányan maradtak és végig nézték.

Köszönjük a lehetőséget a Zuglói Önkormányzatnak és a múzeum munkatársainak, jó szívvel ajánljuk a kiállítás megtekintését másoknak is.